Голф 4 2002г. ASV мотор. Пренадуване на турбото само при студен двигател.

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Favorite777
Автомобил: VW Golf
Двигател: ASV 2002

Голф 4 2002г. ASV мотор. Пренадуване на турбото само при студен двигател.

Мнениеот Favorite777 » Пет 25 мар 2016 18:00

Здравейте.
Имам нужда от вашата помощ.
Преди две седмици колата заби на 3000 об. и записа грешка: 17965 - Charge Pressure Control
Това се получава всеки път при 3000-3500 об. но само при не напълно загрял двигател.
Когато достигне работната си температура каквото и да правя турбото не изключва.
Вакумите са проверени като маркуча от N75 към актуатора е сменян преди година.
С уста пробвах и мембраната на акутатора и всичко е наред. Геометрията се движи сравнително свободно и има нужния ход според мен.
Или с други думи механично според мен всичко е изправно.
Направих два лога с Вагком на студен и напълно загрял двигател.
От къде може да идва проблема?
Прикачени файлове
Студен.png
При студен двигател.
Топъл.png
Напълно загрял двигател.

Favorite777

Re: Голф 4 2002г. ASV мотор. Пренадуване на турбото само при студен двигател.

Мнениеот Favorite777 » Нед 27 мар 2016 11:25

Вчера реших да отворя и почистя N75 както е показано в този клип: https://www.youtube.com/watch?v=0HPo8gHp4YA
Вътре не беше много мръсен и всичко беше здраво, но го почистих с WD-40 и малка четчица, пружината се движи много свободно.
Днес тествах отново но проблема си остана. На студен двигател се вижда че пренадува още на 2000 об.
Как мога да проверя MAP сензора дали дава коректни показания?

П.П. Проблема със сигурност не е от N75, днес пробвах с друг клапан и нямаше разлика.

Zinoto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zinoto » Съб 02 апр 2016 10:01

Причината е в омекналата пружина на клапана на актуатора, отделно има износване на самата геометрия и когато загрее от топлинните разширения се напасва и движението е по-лесно. Клапана върви като резервна част и вътре е пружината. Иначе може още да изкара с чистене на геометрията или магистрално каране, но това е причината.

Favorite777

Мнениеот Favorite777 » Нед 03 апр 2016 16:02

Много благодаря, това което си написал много ми помогна. Свалих актуатора и започнах да движа геометрията. В долно положение лоста се движи все едно не е закачен, но когато го вдигам нагоре последните няколко милиметра трябва повече усилие. Това задържане точно на разтоварване явно е в следствие на това което си написал (омекнала пружина). Видях че в една друга тема ти си питал за външна пружина, но така и неми стана ясно тя ще помогне ли?

valiosport
Автомобил: Golf 4 1.9 TDI
Двигател:

Мнениеот valiosport » Чет 07 апр 2016 11:12

Добре де не мога да разбера каква е идеята да я пробваш студена с газ до края? Аз със 2000 оборота съм с 120км/ч, за 3500 оборота изобщо няма да споменавам с каква скорост е... поизчакай я да позагрее и я стъпвай колкото искаш, щом проблема ти е само като е студена. Може да е пълен с ръжда актуатора и затова да ти задържа в крайно положение.

Favorite777

Мнениеот Favorite777 » Пет 08 апр 2016 21:10

Много студена никога не съм я настъпвал. Винаги съм чакал поне да се отлепи стрелката на температурата. Проблема се появи при изпреварване на трета скорост и 3000 оборота. Ако не бях взел мерки щеше да стане по зле и да забива и на напълно загрял двигател. Разбрах че ми е леко зацапана геометрията чак след като откачих актуатора. Заради тази омекнала пружина мислех че всичко ми е наред с геометрията, защото с натискане на лостчето се движеше доста мазно. Да актуатора освен с омекнала пружина беше и леко ръждясал. След смазване с WD40 и раздвижване на геометрията с "магистрално каране" нещата се подобриха, но смятам да си изчистя геометрията и да сменя актуатора с нов. :love.vwclub

Върни се в “Дизелови агрегати”