Golf 4 Въпрос относно изкривена джанта

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
golfer444
Автомобил:
Двигател:

Golf 4 Въпрос относно изкривена джанта

Мнениеот golfer444 » Вто 05 апр 2016 11:24

Здравейте! Наскоро пътувах по един кофти път с много дупки при това някои доста големи и за съжаление изкривих предната дясна джанта (стоманена) не съм карал бързо просто явно се нахендрих в доста кофти дупка. В крайна сметка още на същия ден ми я изправи гумаджия с чука и ми балансира гумата (бях още със зимните) впоследствие преди няколко дни смених зимните гуми с летни. При монтажа/демонтажа на гумите майстора забеляза, че джантата е изкривявана и изправяна, при което последва ново изчукване на джантата, монтаж, баланс и т.н. и напрактика я остави на същото място като не спомена нищо за сменяне и че може да ми създава някакви проблеми. Но като пробвам сега с лека скорост дали върви направо като пусна волана имам чувството, че бяга леко надясно, което е съвсем минимално.. Възможно ли е да е от джантата или да търся проблема в окачване, кормилна уредба и т.н.? Наумил съм си да сменя джантата на предната дясна гума с тази на резервната гума защото тази на резервната гума е нова и да видя какво ще стане.

Потребителски аватар
lubo007
Автомобил: GOLF 5 TDI
Двигател: BKC

Re: Golf 4 Въпрос относно изкривена джанта

Мнениеот lubo007 » Вто 05 апр 2016 14:35

смени лява с дясна джанта/гума! Има вероятност да са ти изхабени на криво гумите! Другия вариант е да ти дърпа от разбит шарнир или накрайник (от дупката).
Смени им местата и ще разбереш

Потребителски аватар
polovera_9n3
Автомобил: VW POLO TDI
Двигател: BNM 2007

Мнениеот polovera_9n3 » Вто 05 апр 2016 14:50

Провери и дали е еднакво налягането в 2те предни гуми. Пробвай и с резервната.

golfer444
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golfer444 » Вто 05 апр 2016 14:55

Мерси, колега! А шарнира и накрайника могат ли да се видят при смъкването на гумата или трябва специално на подемник да се вдига колата и да се гледа отдолу? (извинявай, че задавам такива въпроси, ама от скоро я имам колата и нямам достатъчно опит).

Потребителски аватар
polovera_9n3

Мнениеот polovera_9n3 » Вто 05 апр 2016 14:59

Ако е разбит шарнир или накрайник или и 2те би трябвало да притракват по неравностите. Но ако има нещо криво из предницата- дори минимално- с милиметър няма как да видиш на око, но ще ти развали геометрията. Тогава трябва да отидеш на реглаж на предницата. Там евентуално ще открият откъде е. Ти в много "здрава" дупка ли се изпука?

golfer444
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golfer444 » Вто 05 апр 2016 15:18

За съжаление си беше здрава на пръв поглед не изглеждаше, ама пътя беше тесен и имаше движение и в двете ленти и нямаше как да я заобиколя въпреки, че се движех с около 50. А един такъв реглаж колко струва ориентировъчно?

Потребителски аватар
polovera_9n3

Мнениеот polovera_9n3 » Вто 05 апр 2016 15:27

Ти незнам откъде си, в Кърджали е между 20 и 30 лв. Сега се сетих и друго- след смяна на носачи и накрайници с нови( не на ФВ)- на другите ми коли съм имал "проблем". След пълен ляв завой- около 300 500 метра след него носи наляво, при пълен десен - пак 300 500 метра носи надясно. Причината е в доста стегнатите ябълковидни болтове и накрайници. Това ми се случваше в първите 1000 1500км след смяната им. После изчезва това. Ти сменял ли си нещо из предницата? И да си- не е задължително да прави така, ама на мен ми се случи не веднъж, затова казвам.
пп. 50км/ч са напълно достатъчни да си потрошиш колата сериозно в голяма дупка....

golfer444
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golfer444 » Вто 05 апр 2016 15:36

Нищо не съм правил по окачване на този етап! Разбирам, че е напълно възможно да се потроши, но не съм очаквал да се случи точно това... За съжаление пътищата ни са в лошо състояние като цяло. А възможно ли е вследствие на влизането в дупката волана да е изместил положението си и просто да трябва да се намести?

Последна промяна от IvanMan на Вто 05 апр 2016 18:22, променено общо 1 път.
Причина: Не цитирай предишното мнение! Използвай бутон "нов отговор".

Потребителски аватар
borislav.lambrev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот borislav.lambrev » Вто 05 апр 2016 18:35

Няма как да ти дърпа на някоя страна дори и воланът да не ти е в симетрия. Размени си първо двете предни гуми както ти е казал колегата на мен ми се е случвало. Ако и тогава ти дърпа отиваш в сервиз и ако има нещо разбито сменяш. После стенд (реглаж на предницата)- ще ги подсетиш да ти направят стенда с абсолютен прав волан, че има някои се правят на разсеяни . Късал съм накрайник на бус само от качване на тротоар. Пиши какво се случва и ще ти помогнем с каквото можем

golfer444
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golfer444 » Вто 05 апр 2016 20:06

И в крайна сметка с джантата да предприемам ли нещо? След като е изчуквана/изправяна да продължавам л ида я държа на предно дясно колело или да сложа тази от резервната гума защото, ако трябва да го правя ми се струва, че е най - логично да започна от там. Иначе имам познат, който е автомонтьор в сервиз и мога да го накарам да погледне накрайника и шарнира в какво състояние са. А възможно ли е това да се получи от не добър баланс на гумите? Защото след като минах през въпросната дупка 2 души я пробвахме докато беше със зимните гуми (Lassa купувани тази зима) и сякаш нямаше проблем. След поставянето на летните (втора употреба goodyear) само аз съм я карал и ми направи впечатление, че сякаш дърпа леко вдясно.

Потребителски аватар
borislav.lambrev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот borislav.lambrev » Вто 05 апр 2016 20:50

Ако са ти балансирали гумите като хората би трябвало да нямаш проблем дори и с изчуквана джанта, ако толкова зле са ти я изправили щеше да си личи вярвай ми - идеално права джанта няма както и гума - затова са тежестите (балансите). Може пък и дори да са я балансирали някой баланс да е излетял - в общи линии много неща може да са. Размени си гумите и пак пиши, а ако ги сменяш при вулканизатор, ане самичък пред вкъщи направете една проверка на въпросната гума на баланс машината. Може ако гумите са стояли една върху друга през зимата да са се деформирали ненапомпени гуми никога не се държат четирите една върху друга. Няма значение чисто нови ли са или на 2-3 години така се съхраняват единствено ако са на джанти и добре напомпени през цялата зима

Последна промяна от borislav.lambrev на Вто 05 апр 2016 21:02, променено общо 2 пъти.

golfer444
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golfer444 » Вто 05 апр 2016 20:58

ОК, мерси! :)

golfer444
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golfer444 » Сря 06 апр 2016 17:53

borislav.lambrev написа:Ако са ти балансирали гумите като хората би трябвало да нямаш проблем дори и с изчуквана джанта, ако толкова зле са ти я изправили щеше да си личи вярвай ми - идеално права джанта няма както и гума - затова са тежестите (балансите). Може пък и дори да са я балансирали някой баланс да е излетял - в общи линии много неща може да са. Размени си гумите и пак пиши, а ако ги сменяш при вулканизатор, ане самичък пред вкъщи направете една проверка на въпросната гума на баланс машината. Може ако гумите са стояли една върху друга през зимата да са се деформирали ненапомпени гуми никога не се държат четирите една върху друга. Няма значение чисто нови ли са или на 2-3 години така се съхраняват единствено ако са на джанти и добре напомпени през цялата зима

Преди малко ходих при мой познат, който е гумаджия. Според него гумите са ок. Казах му д апогледне и налягането в гумите. Оказа се, че има малка разлика в налягането между предна дясна и предна лява. Направи ги на 2.2. Тъй като и той има Голф 4 със сщия размер гуми му казах да ги направи като на неговия голф. Като тръгнах на права отсечка пуснах волана като се движеше леко и сякаш сега не дърпа на дясно. В същото време не чувам да има тракане (което споменахме, че е възможно да има при счупен шарнир или накрайник). Скоро време ще ходя на сервиз за газовата уредба и ще помоля майстора да погледне и какво е положението с шарнирите и накрайниците! Това е за сега :)

Потребителски аватар
borislav.lambrev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот borislav.lambrev » Сря 06 апр 2016 19:03

От мека гума също дърпа воланът да, но не си го помислих това защото спомена, че проблемът се е появил след монтирането на летните гуми - което предполага че са напомпени както трябва. Имай предвид, че понякога една гума може да спада доста по-бързо от останалите. Мери ѝ налягането от време на време на тази предна дясна ако спада за 1-2 дни или 1-2 седмици твоят човек да погледне вентила или демонтаж и монтаж наново - мажат джантата с едно черно не знам какво е и работата заспива

golfer444
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golfer444 » Сря 06 апр 2016 19:19

И все пак да взема ли да я закача нас тенд за един реглаж за всеки случай? като гледам на преден мост върви към 30 лв.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”