В сравнение с миналата година към настоящия момент увеличението е приблизително с около
400 автомобила в сравнение със същия период на миналата година.
1931 автомобила са задигнати през миналата година в София. Има спад с 1 процент в сравнение с 2013 г., сочи статистиката.
В цялата страна откраднатите коли са били 3627. От началото на годината в столицата е регистрирано увеличение на посегателствата - около 80 возила повече са изчезнали в сравнение със същия период на миналата година.
От 1 януари досега са били разбити 15 банди за кражби на коли, като членовете на 9 от тях са в ареста, докато чакат делата. Сред тях са известни апаши с прякорите Баничката, Белязания и др.
От началото на годината досега са откраднати 1 500 коли в София.Крадците не крадат само ЛУКСОЗНИ автомобили..
така , че тази тема може да бъде от макар и малка , но пак от полза!
Всички ние имаме инсталирана АЛАРМА,но
не винаги можем да реагираме на време.. за това ето няколко ''подръчни'' начина за това как
да защитите вашия автомобил от кражба!
1: Ако колата Ви , седи пред входа на блока и нямате никаква видимост към нея и се
страхувате някой да не я открадне , можете да РАЗКАЧИТЕ акумулатора! Да!Колкото и
нелепо да звучи това е една доста добра защита- прибирате си акумулатора в къщи.
На крадците ще им трябва друг акумулатор че да успеят да я запалят, а едва ли си носят друг.
Верно , че си е играчка да се разкача и закача всеки ден ..
2:Ваше собствено ВИДЕО НАБЛЮДЕНИЕ.
Не си мислете че ви говоря за DVR-и и професинални охранителни камери на стойност над
700лв... Най обикновенна уеб камерка с повечко пиксели , ще ви свърши доста добра работа.
Изнасяте я на терасата или на избраното от Вас място и я закрепяте така че да не се забелязва
много (в някой ъгъл или на високо). Копувате си усб КАБЕЛ - УДЪЛЖИТЕЛ , не са кой знае какви пари..
и просто го връзвате към стар компютър. От нета теглите програмка с която да гледате и да записвате.
Или можете да дадете 100тина лева и да си купите IP камера (което е по лесен и удобен вариант за ВАС).
Така ще можете да си я гледате и записвате в реално време. При случай на опит за кражба или човъркане, ще
можете да видите г/д лицето , което се е опитало да извърши това от записа и да предадете данните в КАТ при кражба.
3:ГАРАЖ - най-лесен , практичен вариант е да я вкарате в гараж..Но и това не е никаква гаранция , че няма да бъде
задигната...
4:Разбирам , че на никой не му се дава пари за ''ПЛАТЕН ДЕНОНОЩНО ОХРАНЯЕМ ПАРКИНГ'' - но по-добро от това няма.. 40лв на месец не е
кой знае какво..
5:НЕ улеснявайте работата на крадците!
-Не качвайте ваши снимки на колата с ВИДИМ РЕГИСТРАЦИОНЕН НОМЕР!

-Не споделяйте ДЕТАЙЛНИ снимки на колата!
-Бъдете дискретни.
Пак си качвайте и споделяйте информация и снимки , но не забравяте ПОНЕ да кодирате номера на авотмобила..
Защото , ако не е кодиран , много ясно се вижда от кой ГРАД е колата и лесно може да я мернат..
Всичко изброено по-горе ,аз , го изпълнявам - имам си охранителна камера . Kогато колата не се ползва - акумулатора си е при мен в стаята, докато колата ми е в
гаража.. Прекалено много труд , пари , време и любов съм оставил по тази кола , че не знам какво ще правя ако ми я задигнат..