Здравейте, от известно време имам един странен проблем с вентилатора на парното на VW Sharan 2i, 115k, 1998г.
Като го включа върти известно време и спира. Времето, което върти зависи от степента. На четвърта бачка около 10-15 сек. и спира. На другите степени малко повече. Вентилатора го смъкнах и пробвах на акумулатора и бачка перфектно. Някой ако е имал подобен проблем, моля да пише. Прилагам и клипче, което направих с телефона.
Като се заслушате става ясно, за кво иде реч.
Видео с проблема.
https://www.youtube.com/watch?v=WQojmeWi2f4
Sharan 2i, 115k, 98 г. Проблем с вентилатора на парното/климатроника-РЕШЕН!!!
- stan4o12
- Автомобил: Sharan 1998
- Двигател: бензин-газ 2i 115k
Sharan 2i, 115k, 98 г. Проблем с вентилатора на парното/климатроника-РЕШЕН!!!
Последна промяна от stan4o12 на Пон 23 май 2016 15:20, променено общо 3 пъти.
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
Re: Проблем с вентилатора на парното/климатроника на VW Sharan 2i, 115k, 1998г.
червеното таралежче е възможно да е виновника.Същото е и на задния вентилатор. Пробвай със смяна. 3 пинова букса - електроника вътре.
Зелените таралежчета не стават - с 4 пинова букса са и са набор резистори.
П.П. Преди да сменяш -провери дали куплунзите на блока с панела климатроник са добре закопчани. Не дърпай за панела, а свали радиото и през отвора избутай напред задната част на блока климатроник. За всеки случай провери с Ваг Ком за записани грешки
Зелените таралежчета не стават - с 4 пинова букса са и са набор резистори.
П.П. Преди да сменяш -провери дали куплунзите на блока с панела климатроник са добре закопчани. Не дърпай за панела, а свали радиото и през отвора избутай напред задната част на блока климатроник. За всеки случай провери с Ваг Ком за записани грешки
Последна промяна от kris11 на Сря 11 май 2016 11:03, променено общо 1 път.
- stan4o12
Червеното таралежче - за реостата ли става на въпрос?

Ако имаш впредвид него, само да добавя, че преди 7-8 години имах проблем с парното/климатроника /не помня какъв точно/, но ходих при майстор и той смени точно реостата. Даже пазя стария, който е сниман на долните две снимки. Горните две са на този, който е в момента на колата. Днес проставих стария, избушил преди 7-8 години и парното тръгва но спира по същият начин след 15-20 сек., което ме навежда на месълта, че точно там е проблема.
П.П. Мисля да търся втора ръка, защото за нов ми обявиха цена - 100/110лв., и ме интересува има ли значение от от кола с климатик или климатроник, бензин или дизел, автоматични или ръчни скорости?

Ако имаш впредвид него, само да добавя, че преди 7-8 години имах проблем с парното/климатроника /не помня какъв точно/, но ходих при майстор и той смени точно реостата. Даже пазя стария, който е сниман на долните две снимки. Горните две са на този, който е в момента на колата. Днес проставих стария, избушил преди 7-8 години и парното тръгва но спира по същият начин след 15-20 сек., което ме навежда на месълта, че точно там е проблема.
П.П. Мисля да търся втора ръка, защото за нов ми обявиха цена - 100/110лв., и ме интересува има ли значение от от кола с климатик или климатроник, бензин или дизел, автоматични или ръчни скорости?
Последна промяна от stan4o12 на Вто 17 май 2016 12:23, променено общо 1 път.
- samet_1984
- Автомобил:
- Двигател:
Пробвай на ECON пак на последна степен дали пак ще спре.И при мен го има същия проблем,но само на включен компресор.Доколкото виждам на клипчето и при теб спира на включен компресор.
- stan4o12
samet_1984 написа:Пробвай на ECON пак на последна степен дали пак ще спре.И при мен го има същия проблем,но само на включен компресор.Доколкото виждам на клипчето и при теб спира на включен компресор.
На ECON е същото 1/1 както на AUTO.
На 1 степен бачка 2-3 мин.
С увеличаване на степените намаля времето. Няма значение на какъв режим е.
- kris11
- VW експерт
- Контакти:
stan4o12 написа:[b]Червеното таралежче -
Разликата е само климатик - зелено - набор от 3 резистора, а при климатроник - червено електроника ,управление с МОС транзистори.
Зелено НЕ СТАВА на мястото на червено.
За да прави такива спирания , явно прегрява.Опитай се да го отвориш и да провериш дали МОС а контактува добре с радиаторчето /.таралежа/ ,сложи и паста за процесор на комп.на мястото на контактуване с радиатора.
Ако не използваш задното парно - може да свалиш неговото управление , докато намериш ново.
- stan4o12
kris11 написа:stan4o12 написа:[b]Червеното таралежче -
Разликата е само климатик - зелено - набор от 3 резистора, а при климатроник - червено електроника ,управление с МОС транзистори.
Зелено НЕ СТАВА на мястото на червено.
За да прави такива спирания , явно прегрява.Опитай се да го отвориш и да провериш дали МОС а контактува добре с радиаторчето /.таралежа/ ,сложи и паста за процесор на комп.на мястото на контактуване с радиатора.
Ако не използваш задното парно - може да свалиш неговото управление , докато намериш ново.
Ако знаех, че и на задния вентилатор има реостат щях да пробвам. Вемче си поръчах втора ръка от VW Sharan 2.8. Увериха ме, че било същото. Като го получа и пробвам ще пиша, какво е станало.
- stan4o12
Днес получих новия реостат, сложих го веднага и никва промяна
Вентилатора тръгна за 10 сек. и спря /както преди/. Или и този е развален или проблема ще се окаже по дебел.

- kris11
- VW експерт
- Контакти:
за момента като идея - извади ел.мотора и го захрани от акумулатора, следи консумирания ток и дали загрява самия ел. двигател / намотка накъсо/ Проверката за времето за което при стандартна процедура ти изключва.
Последна промяна от kris11 на Вто 17 май 2016 19:15, променено общо 1 път.
- stan4o12
Свалих мотора и го разглобих. Направи ми впечатление, че едната от четките е накрая.

Втората четка е добре.

Дал съм мотора на токаджия да сменя и двете четки. Като го взема и пробвам ще пиша, но си мисля, че точно в четката е проблема.

Втората четка е добре.

Дал съм мотора на токаджия да сменя и двете четки. Като го взема и пробвам ще пиша, но си мисля, че точно в четката е проблема.
- stan4o12
Re: Sharan 2i, 115k, 98 г. Проблем с вентилатора на парното/климатроника-РЕШЕН!!!
Проблемна се оказа едната четка на мотора на парното. Беше намаляла почти до край и явно се откачаше от време на време и затова бяха тези колебания и спирания. Смениха ми и двете четки за 10 лева и всичко се оправи.
От цялата работа ми остана реостата дето поръчах
.
Ако някой търси, мога да го продам за парите дето ми излезе - 25 лева.
0899 821 333

От цялата работа ми остана реостата дето поръчах

Ако някой търси, мога да го продам за парите дето ми излезе - 25 лева.
0899 821 333

- kris11
- VW експерт
- Контакти:
Re: Sharan 2i, 115k, 98 г. Проблем с вентилатора на парното/климатроника-РЕШЕН!!!
Браво и безпроблемно вече. Офф 2011 г тия таралежи вървяха по 80 пари и падна гоолямо търсене./ сменях на 1 приятел с Алхамбра
Върни се в “Sharan, Touran & Caddy”