Мнения за Ауди а6 с6 3.0 тди куатро

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Gokito
Автомобил: Audi A3 8P
Двигател:

Мнения за Ауди а6 с6 3.0 тди куатро

Мнениеот Gokito » Пет 13 май 2016 17:07

Привет драги колеги.
Много се радвам, че съм част от тази група и бих искал да чуя вашите гледни точки за този автомобил. Рових колкото можах из форума (работя и нямам много свободно време) но така и не открих точния отговор на въпроса си. Живот и здраве скоро мисля да си купувам въпросната кола тъй като има по-компетентни хора с повече опит от мене какви са вашите виждания за 3.0 тди типтроник куатро? Интересува ме първоначално колко пари ще влагам за този двигател ? Вярно ли е че след около 200 000 км трябва да се смени ангренажната верига (доколкото съм чул е било така)? Какви са + и - на този двигател? Искам да допълня че живея в Германия и колата ще бъде купена от тук. Разполагам с около 7000-7500 € и за модел гледам 2005-2006 година.
Благодаря предварително :c020 :love.vwclub

Потребителски аватар
blade84
Автомобил: Vento
Двигател: AAZ

Re: Мнения за Ауди а6 с6 3.0 тди куатро

Мнениеот blade84 » Пет 13 май 2016 18:21

Виж в ауди форума там има повече изписано за въпросната кола.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Пет 13 май 2016 18:33

Абе то и тука има изписано доста за модела,но това което ще прочете хич няма да му хареса.

Gokito
Двигател:

Мнениеот Gokito » Пет 13 май 2016 19:35

Помислих си че този форум е по-известен от ауди форума и затова реших да пиша тук но и там ще пусна една да видим. Благодаря

lordlosh
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lordlosh » Пет 13 май 2016 22:23

Не съм най-големия специалист, но доколкото знам, тая кола е с 4 вериги и толкова обтегачи съответно.
Ето какво е писал един колега от форума на Ауди за тях:
Първо изпускат горните обтегачи (на около 150 000 км.) и при палене на студено колата започва да почуква в първите 4-5 секунди, звук подобен на почукващи клапани.... ако причуква така е добре да се сменят и се следва малко по специална последователност при смяната на маслото иначе може да прескочи зъб на някоя от горните вериги и да строшиш мотора
Аз смених горните обтегачи миналата година, около 300-350 лв. е единия... хубавото е че не се вади мотора и може да стане за няколко часа от човек който знае какво прави.. задължително е въпросния майстор да има комплекта пинове за да зацепи правилно веригите
Та с две думи, ако колата не ти чатка на студено при палене няма за какво да се притесняваш за момента ... и ходи за смяна на консумативи при проверени хора

Аз лично имам познат с такава, като я има от 2г. и доколкото знам не е набивал сериозни пари по ремонти и не му се е паднало на него да сменя вериги. Разхода в градско без да се сили му е около 14.
Колата е голяма и широка и возията поне на мен ми допада много, количката е и доста пъргава.
Аз като цяло тия Аудита много ги харесвам, особено интериора и ако се намери запазена, което не е невъзможно ще останеш доволен. Иначе това си е премиум кола и си трябват сериозни финанси за поддръжката и, а и никога не знаеш какво може да се счупи, дори да си взел перфектната. Тия пари, които си ги приготвил са само за колата или за колата+обслужване+го+каско ?
Гледам в де-то почват от 4700-800, ама първата страница всичко е 350+ като км. То под 200 е невъзможно да намериш и вече като харесаш дадени бройки, задължително в сервиз.
Седан или комби ще взимаш ?

Последна промяна от lordlosh на Пет 13 май 2016 22:49, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
blade84
Автомобил: Vento
Двигател: AAZ

Мнениеот blade84 » Пет 13 май 2016 22:49

Има и тънкост при смяната на маслото на този мотор, ако не се сменя правилно веригите отиват бързо. Това обаче сервизите в Германия предполагам го знаят, обаче го казвам ако решиш да спестяваш и го сменяш при приятел в гаража.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Съб 14 май 2016 6:38

blade84 написа:Има и тънкост при смяната на маслото на този мотор, ако не се сменя правилно веригите отиват бързо.

Я разкажи по-подробно,че ми стана интересно.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Съб 14 май 2016 7:46

Цитат от Ауди форума относно "специфичната смяна на масло" ,важното е в червено :wink
В ELSA, която все пак е един напълно достоверен източник на информация, е описана процедурата по смяна на маслото - там няма абсолютно нищо специфично: източва се /или се изсмуква/ маслото, подменят се филтрите, налива се маслото и палиш колата.
Специфика има само при RS6 мотора, където има малко повечко стъпки, палене на двигателя, втора проверка, пак доливане и т.н.
"Правилната" според теб процедура не е дадена от Ауди, тя е плод на многото строшени мотори по сервизите.. а именно: източваш маслото, сменяш филтрите, пълниш масления филтър и го затваряш, пълниш мотора и палиш. По този начин шанса да ти прескочи верига става мнооого по-малък, дори тя да почуква

Потребителски аватар
connor cane
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот connor cane » Съб 14 май 2016 9:21

Стара кола на доста км със сложни агрегати и скъпа поддръжка - особено в Германия сервизирането ще стъпи солено.
Все пак купуваш за 7000 евро кола, която нова е струвала 50 000 +++++.
Според мен освен парите за закупуването е резонно да имаш поне още поне 2000 евро в случай на нужда от ремонт.
И почваш да стискаш палци да не се разтрака веригата, да не заминат дюзите, турбината, компресора на климатика, скоростите да не излупат и тн.

Потребителски аватар
stoev87
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoev87 » Съб 14 май 2016 10:30

Zdravko Zankov написа:
blade84 написа:Има и тънкост при смяната на маслото на този мотор, ако не се сменя правилно веригите отиват бързо.

Я разкажи по-подробно,че ми стана интересно.

Проблема е че ако двата горни хидравлични обтегача са "тръгнали" и съответно веригите не са достатъчно натегнати след като се източи маслото и се сипе новото при първото палене може да стане беля и да прескочат зъби ! Тънкостта се състои в това да се напълни масло във самия маслен филтър. Така при първото палене няма да има пад в налягането на маслото докато помпата го качи до обтегачите.
Тия митове за това че горните обтегачи заминавали на 150 000 са общо взето измишльотина. Оригиналните обтегачи могат да карат 300-350к. Първо заминава десния. Но е добре да се сменят двата заедно. Хубавото е че могат да се сменят без да се вади мотора. Силно препоръчително дори бих казал задължително е да се ползват оригинални обтегачи защото икономия от 400-500лв може да излезе "златна" ако прескочи верига. Двата обтегача струват по около 430лв в Порше без отстъпка. Или около 1000лв. със смяната в НЕ официален сервиз.
Друго потенциално слабо място могат да се окажат дюзите . Могат да се видят предварително на VCSD на канали 72 -> 77, стойностите им не трябва да надхвърлят +/-30 единици, около които нещата са обратими и поправими .
Ако се налага смяна комплект x6 оригинални рециклирани със 12 месеца гаранция излизат 900 евро + 30 доставка от Германия
Турбината BorgWarner BV50 по-принцип е надеждна - ако се наложи може да се вземе цяла средна част CHRA (MELETT UK) около 500лв.
За автоматиците трябва де се внимава също защото потенциален ремонт няма да е евтин.
DPF , EGR вихрови клапи могат да се изключват софтуерно за малко пари поне във БГ

За първоначалното обслужване:
Пистов ремък (комплект с ролки) , Комплeкт зъбeн рeмък на впръскваща помпа , Водна помпа ,+ 7 литра масло Castrol 5W30 ,Филтри x4 .
Total: около 700лв със 30% отстъпка
Плюс масло за автомата

Това е общо взето което се сещам на първо четене - надявам се да е полезно - успех колега Gokito и не ни забравяй после тука да споделиш отзиви за новата придобивка :th_up

Последна промяна от stoev87 на Съб 14 май 2016 10:44, променено общо 1 път.

Gokito
Двигател:

Мнениеот Gokito » Съб 14 май 2016 12:48

lordlosh написа:Не съм най-големия специалист, но доколкото знам, тая кола е с 4 вериги и толкова обтегачи съответно.
Ето какво е писал един колега от форума на Ауди за тях:
Първо изпускат горните обтегачи (на около 150 000 км.) и при палене на студено колата започва да почуква в първите 4-5 секунди, звук подобен на почукващи клапани.... ако причуква така е добре да се сменят и се следва малко по специална последователност при смяната на маслото иначе може да прескочи зъб на някоя от горните вериги и да строшиш мотора
Аз смених горните обтегачи миналата година, около 300-350 лв. е единия... хубавото е че не се вади мотора и може да стане за няколко часа от човек който знае какво прави.. задължително е въпросния майстор да има комплекта пинове за да зацепи правилно веригите
Та с две думи, ако колата не ти чатка на студено при палене няма за какво да се притесняваш за момента ... и ходи за смяна на консумативи при проверени хора

Аз лично имам познат с такава, като я има от 2г. и доколкото знам не е набивал сериозни пари по ремонти и не му се е паднало на него да сменя вериги. Разхода в градско без да се сили му е около 14.
Колата е голяма и широка и возията поне на мен ми допада много, количката е и доста пъргава.
Аз като цяло тия Аудита много ги харесвам, особено интериора и ако се намери запазена, което не е невъзможно ще останеш доволен. Иначе това си е премиум кола и си трябват сериозни финанси за поддръжката и, а и никога не знаеш какво може да се счупи, дори да си взел перфектната. Тия пари, които си ги приготвил са само за колата или за колата+обслужване+го+каско ?
Гледам в де-то почват от 4700-800, ама първата страница всичко е 350+ като км. То под 200 е невъзможно да намериш и вече като харесаш дадени бройки, задължително в сервиз.
Седан или комби ще взимаш ?

Парите са само за колата парите за поддръжка са отделно. Знам че тия а6-ци ги карат като ненормални в Германия и под 200 000 хил. няма как да намеря (има ги ама не са по моя джоб) а и като се сещаш че след 200 000 какво предстои съм наясно с нещата. Иначе гледам седани, комбито ми изглежда като катафалка (лично мое мнение).
Аз иначе съм на 21 години и досега съм карал само семейната кола която е Пассат 2 1991 година :mhihi бензин/газ. А тази кола която предстои да я купя ще я караме с нашите няма да е лична моя. А и като се замислям на година да въртим 10-15 хил. км не повече. Иначе заедно със а6 гледам и а4 с-лайн но да видим още малко ми остана да събера парите :mhihi
Поздрави

Потребителски аватар
stoev87
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoev87 » Съб 14 май 2016 14:01

Gokito написа:Аз иначе съм на 21 години и досега съм карал само семейната кола която е Пассат 2 1991 година :mhihi бензин/газ. А тази кола която предстои да я купя ще я караме с нашите няма да е лична моя. А и като се замислям на година да въртим 10-15 хил. км не повече. Иначе заедно със а6 гледам и а4 с-лайн но да видим още малко ми остана да събера парите :mhihi
Поздрави

При еднаква цена ако се гледат А6 4F и А4 B7 -шестиците са на около 100к километра повече. Използвали са повечето от тях за служебни коли и са доста карани. При А4 положението е малко по-добро. Имайки предвид и възрастта ти давам един глас за B7 S-Line :th_up

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/detai ... geNumber=2

ей тая ми се струва много арна колица - външен и вътрешен S-Line пакет ,NAVI , мулти волан , xenon и тн. не е автомат но ще върви повече :wink

Потребителски аватар
Pagemakerboy
Автомобил: 2025 Audi Q8 50 TDI quattro
Двигател:

Мнениеот Pagemakerboy » Съб 14 май 2016 22:43

stoev87
Масло при смяна се налива 8 литра, а не 7.
Честно казано оптимистично ми звучи за 700 лв. крайна цена да се сменят всичките неща, дето описваш.
При мен само смяна на масло, горивен, маслен, въздушен и поленов глътват 400+ лева, като горивния го сменям през смяна на маслото.
Това не съм сменял, по сервизна история бяха сменени 20 000 км преди колата да дойде в БГ Пистов ремък (комплект с ролки) , Комплeкт зъбeн рeмък на впръскваща помпа , Водна помпа, но много оптимистични цени си дал.
А смяна на маслото в автомата си е над 500 лв. отделно.

Gokito
Двигател:

Мнениеот Gokito » Съб 14 май 2016 23:40

При еднаква цена ако се гледат А6 4F и А4 B7 -шестиците са на около 100к километра повече. Използвали са повечето от тях за служебни коли и са доста карани. При А4 положението е малко по-добро. Имайки предвид и възрастта ти давам един глас за B7 S-Line :th_up

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/detai ... geNumber=2

ей тая ми се струва много арна колица - външен и вътрешен S-Line пакет ,NAVI , мулти волан , xenon и тн. не е автомат но ще върви повече :wink[/quote]

Попринцип да и аз съм за а4-ката хем е по младежка кола и хем е по красиво като външен вид :beer
А тази а4-ка я знам колко ли пъти съм гледал тази обява :mhihi

Gokito
Двигател:

Мнениеот Gokito » Съб 14 май 2016 23:42

Pagemakerboy написа:stoev87
Масло при смяна се налива 8 литра, а не 7.
Честно казано оптимистично ми звучи за 700 лв. крайна цена да се сменят всичките неща, дето описваш.
При мен само смяна на масло, горивен, маслен, въздушен и поленов глътват 400+ лева, като горивния го сменям през смяна на маслото.
Това не съм сменял, по сервизна история бяха сменени 20 000 км преди колата да дойде в БГ Пистов ремък (комплект с ролки) , Комплeкт зъбeн рeмък на впръскваща помпа , Водна помпа, но много оптимистични цени си дал.
А смяна на маслото в автомата си е над 500 лв. отделно.

А колега ти а4 б7-ца ли караш? И колко пара ти излезнало всичко това ремъци ролки филтри ?

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”