KrasimirMartinov написа:Напълно съм съгласен. Абсолютно задължителна в 21 век е бързата комуникация клиент-продавач!
Щом сервиза е претоварен прави следното - или наема още персонал или си взима секретарка.
А пък това с НЕ връщане на пропуснатите обаждания се получава отлив на клиенти ( абе има един сервиз много добре работят ама не си вдигат телефоните)
Първо да благодаря на Vlad777, Който има поглед от моята камбанария и споделя моето мнение.
Сега да обясня за мнението на колегата, който съм цитирал. Не бих казал, че сме претоварени, защото при нас се работи с точен график, който се спазва стриктно. Работата ни донякъде е сезонна и поради огромния наплив от клиенти лятото, записването става за по-далечна дата, именно за да не се претоварим и да съберем 40 коли отвън, без да се работи по тях, което не е добре и за двете страни. На който му е спешно и бързо и се е сетил 1 ден преди да пътува, има големи сервизи с по 50 души персонал, има и денонощни сервизи. При нас нещата си вървят по графика, колите си идват и си отиват и нещата си вървят с темпото, с което ние желаем да се случват. Именно затова не ни се налага да увеличаваме персонала си, понеже количеството работа ни е достатъчно и при нас не се гледа брой минали коли за единица време, а се гледа персоналното отношение и вниманието към всяка кола, която е дошла при нас т.е. вместо да направя 10 коли, може цял ден да си играя само с една, докато стане така, както искам да бъде и да е перфектна. Това в голям сервиз с повече персонал, много трудно ще се случи, понеже хората там имат да плащат наем, сметки, заплати и т.н., но както казах - ние бърза работа нямаме и не гоним точна бройка, както и не сме длъжни на никого да оправим точно неговата кола - ако иска да си запише час и да изчака, няма проблеми - да заповяда. Ако иска да предреди всички и всичко да стане за веднага, нашият сервиз не е за него. За комуникацията с нас също не мога да се съглася, че трябва да е бърза, защото ние работим с предварително записване поне седмица, а за толкова време човек може да ни намери по поне един от посочените начини - Влад правилно каза - тук във форума и в skype отговаряме в рамките на до 24 часа, а обикновено до час-два. Не връщаме обаждания, защото в повечето случаи когато някой не се свърже с нас на единия номер, звъни на другия и едно време, когато връщахме обаждания, се получаваше "а, аз говорих вече с колегата ти" или "а, аз писах в скайп" или "а, аз ти писах във форума" , което е безсмислено. Щом човек има акаунт тук и има време и възможност да напише мнение за сервиза ни, има същото време и възможност да напише и лично съобщение, за да се свърже с нас - всичко е въпрос на желание. Също така когато съм съсредоточен върху нещо, което правя, не бих спрял, за да говоря по телефона. Също така има случаи, когато говоря с клиент на място при мен, обсъждаме нещо и някак не е удобно да спра, за да говоря по телефона, който звъни в същия момент.
За секретарката - ако си намеря такава, която да е технически грамотна, колкото нас, ще я наема веднага. Трябва да знае колко време може да отнеме даден проблем само по информацията, получена по телефона, за да знае колко време да предвиди за съответния ремонт и за кога да запише колата, всички цени на частите и труда, всякакви вариации за проблем и какво може да се обърка, за да подготви клиента за евентуалните подводни камъни, въобще да има цялата информация, която имаме ние с колегата ми в главите. Също така ние някои проблеми ги решаваме още по телефона и въобще не се налага колата да идва до при нас, поради една проста причина - опит и практика и чести еднакви проблеми. Точно заради това, с колегата държим точно ние да си вдигаме телефоните и ние да си говорим с клиентите ни, за да може информацията да е от първа ръка и за двете страни. Иначе за мен е най-лесно да забия една кака с един телефон 0700 нещо си и оттам да мнава всичко - да се вдига телефона постоянно 24 часа 7 дни в седмици, делници и празници, въобще като call център, ама монетата има две страни - няма никакви консултации по телефона за проблеми, няма отговор на въпроса "кога ще е готова" или "колко ще струва" или "какво може да е" . Отговора на всеки подобен въпрос, ще бъде само един - докарайте колата, оставете я, колегите ще я видят и ще Ви се обадят. Тогава примерно Здравко като звънне да попита нещо за Октавията му, секретарката ще го накара да палне колата от Враца и да дойде до София, за да я остави и някой от нас да я види някой слънчев ден, за когато го е записала, вместо да му отговоря по телефона за 30 секунди. Така ли ще ви е по-добре да бъде? (въпроса е риторичен).
П.п.моля темата ми да не се превръща в спор дали трябва да си назнача секеретарка и кой не е успял да се свърже с мен, а да се придържа към основната си идея, а именно отзиви за работата ни от хора, които са успяли да се свържат с нас и са останали доволни или недоволни от работата ни. За секретарката и за вдигането на телефона, вече разбрах мнението на колегите :)