Polo 2F 1994 AAU Проблем стартер
- porko
- Автомобил: VW POLO
- Двигател: AAU 1994
Polo 2F 1994 AAU Проблем стартер
Здравейте,колеги.От няколко дни като завъртя ключът се чува помпата и светват индикаторите.Завъртам за стартиране и цък-само се чува силно цъкане,угасват светлините и не превърта.Втори и трети път така и изведнъж на четвъртия превърта и пали.Имам чувството,че задържа някъде и бендикса не може да превърти маховика.Същевременно бобината явно дава накъсо(както и трябва да е)като задържа ключа,защото гаснат лампите.А и изобщо не върти и не стърже,както се е случвало,ако има проблеми в стартера или във венеца и не зацепват добре.Само чуква.Чува се изхвърлянето на бендикса и до там.Търсих с търсачката,ама или не съм уцелил както трябва търсенето или няма хора с такъв проблем.Моля за помощ,че всеки ден ми трябва колата.Поздрави и 

- polovera_9n3
- Автомобил: VW POLO TDI
- Двигател: BNM 2007
Re: Polo 2F 1994 AAU Проблем стартер
Класически признак на хлабава маса на тоците/акуто. Провери го.
- porko
Ами акумулатора всъщност е нов.На една седмица и като го слагаха провериха с уредите всичко,което може да се провери.Или така ме увериха.Дано да е от това и да няма проблеми.Ще проверя и ще пиша.
- polovera_9n3
- Автомобил: VW POLO TDI
- Двигател: BNM 2007
Провери стегнати ли са клемите на акумулатора.
- freelancer
- Автомобил: VW Polo 1.4 MPI
- Двигател: AKK 2000
При проблем с релето на стартера пак така цъка.
- porko
Клемите са стегнати перфектно.Преди малко от три пъти и трите запали идеално без цъкане.Не знам какво се случва и защо не го прави винаги.Дано повече да няма проблеми,но ако има ще пиша пак.Релето на стартера не е ли бобината,която избутва бендикса да зацепи с маховика?Ако е така то тя си работи,защото цъкането е доста силно.Ако не работеше нямаше изобщо да се чува.Или поне така си мисля.Ако едно реле не работи то може и да не е изгоряло,но там има контакти и ако те са нагоряли и не работят то релето си цъка.Но тук ролята на релейните контакти изпълнява бендикса и щом се чува,значи изхвърля,но не завърта.Извинявам се за разсъжденията,но дали проблема не е в самия стартер,по-скоро в четките на ротора и в самия колектор?Ако има такъв проблем то е възможно след няколко стартирания да завърта по малко докато не застане на място,където четките и колектора са в добро съприкосновение и завърта нормално.Това,обаче значи нов или втора употреба стартер или нови четки и струговане на колектора.Ако продължава сигурно ще се наложи разглобяване,преглед и превъртане на материалната част

- vanesto
- Автомобил: Octavia 3 FL
- Двигател: DGTE 2018
Едва ли се е оправил от само себе си, или четките са на свършване и включвателя е за смяна. Има начин с кабел с директен плюс да се провери от кое е, има писано във форума. Включвателят/релето се състои от две намотки - едната изхвърля бендикса, другата включва една пластина, която дава ток към четките. Та едната намотка може да работи, но другата не. Също и тази въпросна пластина често прегаря и не дава контакт. Така, че стартера ти е за ремонт със сигурност, мен ако питаш си го ремонтирай, няма да ти излезе кой знае какви пари, втулките същи смени, четките ако трябва, но стар от морга в никакъв случай не взимай. Има и рециклирани от франсизкуп, ако не ти се занимава с ремонт.
- Водния дух1
- Автомобил: Golf 3 variant
- Двигател: 1Z
Профилактика на стартера-четки,втулки,шалтер-всичко.
-
- Автомобил: vw polo 1.4mpi
- Двигател: AUD 2000
За цъкането има няколко причини, едната както ти казаха е шалтера, другата е клемореда на контактния ключ, третата провери масата не само към акумулатора но и към купето и двигателя. Като те чета, по добре я закарай на майстор или приятел който е в час. На шалтера нагори ли му прехвърлящата пластина само си цъка, и решението е смяна. А и ако са спестили от медта на клемите му, си заминава много бързо. На контактния ключ пробвай да му пръснеш контактен спрей с тръбичката директно през мястото на ключа без да разглабяш нищо. Със същият спрей обработи и масите към двигателя и купето.
Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”