Поло 1.4 75к 96г. проблем с дроселова клапа

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
wiz131
Автомобил:
Двигател:

Поло 1.4 75к 96г. проблем с дроселова клапа

Мнениеот wiz131 » Пон 23 май 2016 14:28

Здравейте!
Имам проблем при свободен ход оборотите падат и колата гасне,след което трудно пали и някой път дори не може.Закарах я в 1 сервиз където казаха,че проблема е дроселовата клапа като я почистиха,след което известно време нямаше проблем и сега отново започнаха да падат и колата гасне.Бихте ли ми дали съвет за някой сервиз направо да я закарам и да я оставя да я оправят или как да процедирам?
Благодаря!

Потребителски аватар
freelancer
Автомобил: VW Polo 1.4 MPI
Двигател: AKK 2000

Re: Поло 1.4 75к 96г. проблем с дроселова клапа

Мнениеот freelancer » Вто 24 май 2016 8:29

Колега, дал си много малко информация!
Има ли газова уредба колата? Кога гасне, топла или студена, това също е важно! Как падат оборотите, ако задържиш педала на газта пак ли гасне?
Щом се е оправила с почистване на клапата, едва ли проблема е в клапата, дросела или работи или не работи, ако е бил прецакан, почистването не би оправило нещата, дори и временно.

wiz131
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот wiz131 » Вто 24 май 2016 16:50

Колата няма газ.Няма значение дали е топла и студена.Гасне примерно на светофар на свободен ход при тръгване,като някой път не иска да запали и оставам на място :)На място и на свободен ход като е се усеща едно треперене все едно ще гасне.При задържане на газта не гасне.Като я закарах в сервиз и я пуснаха за диагностика на компютъра единственото,което даваше грешка беше дроселова клапа,майстора ми каза,че я е почистил и обучил,но да започвам да си търся клапа,защото ще започне пак след време.

Потребителски аватар
freelancer

Мнениеот freelancer » Вто 24 май 2016 17:47

Колега, чудя се как мастора ти е обучил клапата, когато клапата дава грешка, според него!? Тука нещо не се връзват нещата. Клапата не може да се "обучи" ако дава грешка, гаранция. :c020 Значи са те излъгали, за съжаление.
Огледай си всички вакууми, но според мен, щом пали трудно, т.е. върти и не може да запали е датчика на коляновия вал, температурния какво показва, може и да не дава грешка, гледа се какво показва.
От дросела мисля, особено топла, няма как да не запали.
Пробвай и с друг дросел може наистина да е проблема в него, изтриват се потенциометрите. Огледай окабеляването.
Искай от масторите да казват точно номера на грешката и я публикувай във форума, иначе, защо те е одрусал 20 лв? :c020
Нека се изкажат и други колеги, но дръпни на клапата буксата при топла кола и пробвай да видиш дали ще запали, за проба?
Не се гледат само грешките, а се гледа всичко, има доста данни, които показват и насочват към евентуален проблем.

Последна промяна от freelancer на Сря 25 май 2016 7:48, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
M3ntata
Автомобил: Golf MK4 4motion
Двигател: V5 AGZ

Мнениеот M3ntata » Вто 24 май 2016 19:34

1) Щом след почистване проблема се е оправил, значи най вероятно е дефект в дросела (но без списък с грешките не може да кажем нищо), извади клемите от акумулатора за 10-15мин и пробвай...
2) Също много вероятно е проблема да е в датчика на коляновия вал (тук пак си трябва диагностика)
3) Температурният датчик според мен не би правил проблеми на топъл мотор.
4) Щом тези майстори казват, че единствената грешка е в дросела пробвай при други може те да изкарат нещо ново и запише грешките заедно с кодовете за тях и ги постни тука.

Потребителски аватар
freelancer

Мнениеот freelancer » Сря 25 май 2016 7:27

Не може да се оправи дросел клапа с дефект с почистване! Това е 100% сигурно. Самата адаптация е да може компа да определи позиционира, положението на пеперудата в зависимост от напреженията на ТПС датчика, който представлява 4 потенциометъра, ако има изтрит участък, няма как да се адаптира клапата, ще дава ADP not O.K.
Има вариант да се свали капачето и да се почистят потенциометрите с контактен спрей, има специален за потенциометри на Вюрт, струва 15 лв и е най-добрия.
Трудното палене не е от клапата, проблема според колегата е спорадичен и само за проба може да махне буксата на клапата при топъл двигател, би трябвало, според мен колата да запали, въпреки, разкачената клапа.
Има майстори и "майстори", обикновено при гаснене казват, че проблема е в клапата и я чистят, защото е най-лесно, за да вземат парите на човека, за това въобще не вярвам на подобни истории, напълно е възможно даже и да няма никаква грешка на дросела.
Температурният датчик прави проблеми на топъл двигател, зависи как е "забил", на каква температура, има теми за подобни проблеми много.

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”