Passat 3c5 B6 2007 г. - Смяна на ксенонова крушка без демонтиране на фар?

Техническа и сервизна информация за Passat
krasi.ya
Автомобил: Passat Variant 3C5 B6 2007
Двигател: 3168 V6 FSI 4-motion

Passat 3c5 B6 2007 г. - Смяна на ксенонова крушка без демонтиране на фар?

Мнениеот krasi.ya » Сря 25 май 2016 13:04

Здравейте,
От около половин година карам Passat Variant 3C5 2007 г. 3.2 V6 FSI 4-motion и като цяло съм много доволен от автомобила, не съм имал никакви проблеми. Преди няколко дни на таблото ми изписа, че AFS на преден ляв фар не функционира (на немски: Abblendlicht vorne links defekt, на английски предполагам е cornering light). Та застанах пред колата и установих, че при запалване на мотора фаровете започват да се регулират, но този (завиващият) от страната на шофьора не свети. Не съм много технически грамотен, но се опитах да извадя крушката, след което да я огледам и да си купя/поръчам нова. Опитах се да махне капачето, но не успях... Хванато е с някакви скоби от едната страна, които се разхлабват лесно, но от другата страна не знам как е хванато и ме достраша да дръпна по-силно. Търсих клипчета, разглеждах снимки, но на тях или фарът е с кръгло гумено капаче, което се отвърта, или целият фар е демонтиран, след което се маха крушката. От много четене взех да се притеснявам и си казах, че тая работа май не е за мен, обадих се в официалния сервиз и обясних какъв е проблемът. Казаха ми че съм с фабричен ксенон, желателно е крушката да се смени след демонтаж на фара, като цената за една крушка (без труда) е 400 лв. Въпреки че не съм много в час с автомобилите, ми се стори нереално, една крушка да струва толкова, пък и да не може да се смени без демонтаж на фара (вярно, пространството е малко, ама чак пък толкова малоумно да са го предвидили от концерна, също не ми се вярва). Та затова моля колегите, които са имали подобни преживявания, да споделят:
1. Възможно ли е да сменя крушката без демонтаж на фара?
2. Каква крушка ми трябва и колко струва ориентировъчно?
В случай, че не ми препоръчвате сам да извърша смяната,
3. Някой сервиз с по-нормални цени в София, освен официалния?
Благодаря предварително!

Потребителски аватар
petrov.yordan
Автомобил: Passat b6 variant [3c5]
Двигател: BVY 2006

Re: Passat 3c5 B6 2007 г. - Смяна на ксенонова крушка без демонтиране на фар?

Мнениеот petrov.yordan » Сря 25 май 2016 16:17

1. Не е възможна смяна без демонтаж на фара при фарове с фабричен ксенон!
2. Крушката ти е D1S и за Филипс примерно, струват 200-250лв. за брой. Добре е да ги смениш заедно двете.
3.Не мога да помогна със сервиз.
Но от написаното мисля, че не ти е изгоряла крушка, а имаш проблем с моторите или по-вероятно с кабелите към моторите (моторите във фара). Отиди на диагностика и провери какво е. AFS може да бъде от повече от едно нещо!

phantom_
Автомобил: VW passat+BMW X3+Honda St1300
Двигател: avf+m47

Мнениеот phantom_ » Сря 25 май 2016 18:01

Друг вариант е да се смъкне подкалника и да се бръкне от там.

krasi.ya

Мнениеот krasi.ya » Сря 25 май 2016 19:58

Благодаря, колеги,
Значи правилно съм преценил да не се правя на такъв, какъвто не съм. Освен това се оказа, че от VW препоръчват в сервизната книжка смяната да се извърши в сервиз, само че не са посочили какъв вид крушка ми трябва. Ще направя диагностика в Порше изток, но ако наистина се окаже, че крушката е изгоряла, ще мисля друг вариант. Разгледах доста немски онлайн магазини за авточасти, и категорично такава крушка не струва толкова. Предполагам, че няма да са съгласни да я заменят с такава, която съм поръчал от друго място, пък не ми се дават 400 лв. (двойно) само за една крушка (поне да бяха две за тези пари!). След резултата от диагностиката ще се опитам да опиша, в какво точно се състои проблемът, и какво смятам да предприема.

Потребителски аватар
borri
Автомобил: VW PASSAT CC
Двигател: CBAB 2.0tdi 140kc

Мнениеот borri » Пет 27 май 2016 21:05

заповядай колега
viewtopic.php?f=6&t=237685&start=15&hilit=AFS
и другия път :use_search

krasi.ya

Мнениеот krasi.ya » Пон 13 юни 2016 13:14

Направиха ми диагностика и се оказа, че едната биксенонова крушка е изгоряла, AFS-са бил O.K., баластът също. От сервиза се съгласиха да ми сменят изгорялата крушка с такава, закупена от мен. Всъщност се уговорихме да си сменя всички крушки на предните два фара (биксеноновите и халогените Н7). Тръгнах да се ровя в нета за D1S крушка 12V 35W и ..... греда. Всички крушки от този тип на сериозните производители са 85V. Използвах търсачката на сайта на Philips, зададох данните на автомобила и системата ми препоръча Philips Vision, Philips X-treme Vision и Philips Blue Vision Ultra - на опаковките на всички (без изключение) е изписано 85V. Същият резултат се получи и на сайта на Osram. В техническата информация за автомобила, разпечатка от която ми бе предоставена от сервиза, изрично си пише 12V. Та някой има ли представа дали някоя от изброените крушки на Philips ще е подходяща и ще работи? Все пак не ми се рискува да купувам крушки, които след това да се чудя какво да правя. Крушки от неизвестни производители не смятам да купувам...

sd-pleven
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sd-pleven » Вто 14 юни 2016 13:24

Колега,консултирай се с хората от тук:
https://autopro.bg/
Изключително коректни и точни,даже в момента имат намаление на крушки Осрам.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Вто 14 юни 2016 14:09

[quote="krasi.ya"] биксенонова крушка е изгоряла, Тръгнах да се ровя в нета за D1S крушка 12V 35W и . Всички крушки от този тип на сериозните производители са 85V. Използвах търсачката на сайта на Philips, зададох данните на автомобила и системата ми препоръча Philips Vision, Philips X-treme Vision и Philips Blue Vision Ultra - на опаковките на всички (без изключение) е изписано 85V. quote]
Maлко четене в гугала няма да попречи - търсене на нксенон / биксенон ..
Баласта за украшение ли е ? Защо търсиш 12В ксенонова лампа ?

krasi.ya

Мнениеот krasi.ya » Вто 14 юни 2016 15:28

Колега kris11,
Служител в сервиза ми принтира разпечатка от информационната система на VW с технически данни на английски език за всички компоненти на преден фар. Та в тази разпечатка крушката е с характеристики D1S 12V 35W, това е и причината да търся такава 12V. Крушката е една с два режима на светене - къси и дълги, затова я описах като Bi xenon. Да не би да имаш предвид нещо друго? Винаги ли след запалване на крушката баластът (какъвто и модел да е) подава 85V напрежение? И ако е така, какво означават тези 12V в разпечатката?

Потребителски аватар
ssssl
Автомобил: Волво ЕХ30 428 коня
Двигател: CJXC

Мнениеот ssssl » Вто 14 юни 2016 17:11

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Вто 14 юни 2016 17:47

крушката си е с един режим на светене /спокойно си пазарувай от моделите където пише 85волта ,всичите d1S стават само си избери келвини

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Вто 14 юни 2016 20:42

krasi.ya написа:Колега kris11, Винаги ли след запалване на крушката баластът (какъвто и модел да е) подава 85V напрежение?

Колега затова ти прпоръчах да се образоваш в нета за ксенона. С 12 В има да чакаш да ти светне ксенона докато се пенсионираш, освен , ако не измилят нов модел лампа с вграден баласт / образно повдигач на напреженив/ Но едва ли защото вече се ориентираха на светодиодни лазерни фарове. На газа в ксеноновата лампша му трява висока напрежебие за запалване - затова е баласта. Ксенона пали с високо напрежение за късо времме , затова има и голям пусков ток през баластите.После поддържането на светенето е с по-ниско напрежение.

krasi.ya

Мнениеот krasi.ya » Сря 15 юни 2016 9:23

Благодаря, колеги,
Крушките вече са поръчани от сайта, който ми препоръча колегата sd-pleven. Наведнъж ще си сменя двете D1S и двете H7 крушки, че да не ходя само по сервизи...

Върни се в “Passat”