Книжка за велосипед

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Xaxy
Автомобил: Passat B5 1999
Двигател: AFN 1.9 TDI 110

Re: Книжка за велосипед

Мнениеот Xaxy » Съб 18 юни 2016 23:34

polovera_9n3 написа:То скоро и винетка ще трябва за колелото...и гражданска... и преглед... Апък за последното- не яжте боб, че като ви забучат сондата за изгорели газове отзаде- ще се окаже, че не отговаряте на евро 4 и няма да минете преглед :h020

:mhihi :mhihi :h020

Потребителски аватар
Krasi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Krasi » Съб 18 юни 2016 23:38

Винетки за колело отдавна има в други държави...и ако искаш да има добре развита и поддържана инфраструктура от велоалеи трябва да има и винетка. Лично мое мнение е - и гражданска /без децата/. Движението с ППС в градска среда си е отговорно за всички участници.

Потребителски аватар
Strosner
Автомобил: VW - Audi - Skoda
Двигател: 2001г

Мнениеот Strosner » Нед 19 юни 2016 13:27

Гражданската и данъка,как ще се определят при велосипедите, сигурно на килограмите и мощността на въртящият педалите? Защо изобщо се обсъждат тия малоумия, да им се придава легитимация ли? Малко ли са другите безумни данъци и такси, та да приемаме още един, като нещо нормално? Това ли е стимулът, да се накарат хората да ползват велосипеди, да им накачулят и там данък?

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Нед 19 юни 2016 13:57

Аз съм с кат, С, редовно лятото карам велосипед, ако ме задължат да ходя на някакъв изпит за велосипед, не знам дали би било смешно или трагично, правилата ги знам прекрасно, това че не ги спазвам е друг въпрос, редовно си минавам на червено за колите, ама зелено за пешеходците, или да се промъквам между колите, то това е едно от предимствата щото ако взема да спазвам всички правила то се обезмисля велосипеда. Карам го на по няколко бири, ама тогава карам по тротоара, не по пътя, и това е едно от предимствата! Ся може и да ме грабнете, че съм опасен колоездач, ама това е положението, ако трябва да карам спазвайки всички правила, то всичко се обезмисля. А и в Ямбол, такова животно като велоалея, няма! То с книжките за колите не са се оправили, пълно с всякакви главочи по пътищата, взеха с колоездачите да се занимават, като направят някога евентуално велоалеи, мога да се замисля да карам по правилата.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Нед 19 юни 2016 17:38

Трябва да имат книжки . Трябва за да научат правилата, знаците
За тия дето имат категории за тях не важи.
Масово е неспазване на правилата за движение от велосипедисти / къде в насрещното, къде ляв завой,къде на стоп не спират, карат по 2 ма успоредно. За светлини и светлотразителни/сигнални жилетки да не говорим.. Отделно в пешеходните зони карат като за последно. Дори децата си не учат на правила.

П.П. Strosner кое не разбра ?? Катъо има книжка ще има и санкция - парична при нарушение. Като няма книжка - яка глоба за да се влезе в час. Без книжки са безнаказани и все водача на МПС е виновен.

Последна промяна от kris11 на Пон 20 юни 2016 9:23, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Strosner
Автомобил: VW - Audi - Skoda
Двигател: 2001г

Мнениеот Strosner » Нед 19 юни 2016 20:00

Трябва да имат книжки . Трябва за да научат правилата, знаците
За тия дето имат категории за тях не важи.

Изброих 3 противоречия, в само два реда :mhihi

Първото е, че можеш да научиш правилата и знаците, и без да е нужно да се удостоверява с книжка.
Второ, самото издаване на книжка (свидетелство за управление), вече предполага и категория, иначе, откъде ще знаем, дали е за велосипед, и до колко скорости?
Трето, това, че сега имаш някаква категория, не означава, че автоматично имаш и хипотетичната велосипедна категория, ерго, трябва да идеш и държиш изпит! Все пак, сред тези с категория за коли и камиони, може да има хора, които да не могат да пазят равновесие на велосипеда, кво прайм тогава? :icon_lol

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Нед 19 юни 2016 22:20

Ей Богу, не моА да сФана кое в идеята ви се вижда толкова абсурдно. Ей така се прави:

Щом десетгодишно дете може да знае наизуст всички хитове на Азис кое пречи да научи и пътните знаци?

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пон 20 юни 2016 9:36

Аз велосипедист да сигнализира с ръка за завой както е по закон не съм видял, вие ми говорите за книжки :newsm66 А пък тези около 12 годишните когато и да спреш да ги набиеш на пътя все е късно,карат без да гледат къде отиват :screwy

Потребителски аватар
ivo_555
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivo_555 » Пон 20 юни 2016 9:49

Хахаха, то шофьорите не пускат мигачи, ти искаш велосипидистите с ръка!

Потребителски аватар
Piqndurnik
Автомобил: Passat Variant
Двигател: CBAB 2010

Мнениеот Piqndurnik » Пон 20 юни 2016 11:16

ivo_555 написа:Хахаха, то шофьорите не пускат мигачи, ти искаш велосипидистите с ръка!

Когато го учат като малки, имат и мерак, а после става навик.

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Пон 20 юни 2016 11:31

Аз сигурно съм най-задръстения велосипедист, понеже сигнализирам с ръка за завой. И в колата съм същата будала, хабя си лостчето и крушките на мигачите :)

Потребителски аватар
Asko VW
Автомобил: VW Passat-B6 Variant
Двигател: 2-0 TDI BMP 2006

Мнениеот Asko VW » Нед 26 юни 2016 12:33

В ЗДП и ППЗДП има правила и изисквания, както към водачите на МПС, така и към другите участници в движението, включително велосипедистите, проблема е, че за разлика от първите, вторите по никакъв начин не се контролират (не доказват) дали са запознати с правилата за движение по пътищата, което си е предпоставка за инциденти.
Предвид това, идеята за някакъв вид свидетелство за правоуправление на велосипед не изглежда толкова лоша. Примерно при навършване на определена възраст, може би 12 г. (мисля на толкова децата вече могат да се движат без придружител, не съм много сигурен) да преминават курс и полагат изпит за придобиване на такова свидетелство, същото трябва да важи и за лица над тази възраст, които не притежават СУМПС, но желаят да управляват велосипед (за лица притежаващи СУМПС това ми се вижда безсмислено).
Недостатъка е, че това което споменах по-горе за контрола над велосипедистите (относно познаването направилата), важи с двойна сила и за една друга група участници в движението, а именно пешеходците. Тук проблема е, че при тях книжка няма как да има (може да забраниш на някой да кара колело без книжка, но няма как да му забраниш да ходи), предвид това си мисля, че по-доброто решение би било просто ония органи от КАТ да прилагат еднакво строго закона, както към шофьорите така и към велосипедистите и пешеходците. Като почнат да им друсат глоби, щат не щат ще научат правилата.
За съжаление всички знаем, че това скоро няма да стане, така че ако може поне велосипедистите да се обучат малко, пак ще е някакъв напредък и облекчение.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Нед 26 юни 2016 19:30

DundyTheCroc написа:Аз сигурно съм най-задръстения велосипедист, понеже сигнализирам с ръка за завой.

И за ляв завой ли сигнализираш :screwy .

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Пон 27 юни 2016 15:16

Kris11, би ли уточнил за левия завой, да, сигнализирам.

petrushkov
Автомобил: VW T4 1996
Двигател: AET
Контакти:

Мнениеот petrushkov » Пон 27 юни 2016 16:12

Колеги ,
Няколко въпросчета "риторични и еднотипни" да задам .
Какъв е проблема да се учат децата (в училище) да управляват колело ?
Къде виждате грешка в това да научат отрочетата ни къде могат и къде не бива да се кара колело ?
Защо според някой от вас е грешно да се показва че : спира ;тръгва; завива ?
Защо мислите че е неправилно да им се обясняват пътните знаци ?
И защо смятате че в училище няма да им се обясни че такива неща като :каска ;жилетка ;фар;стоп , са за тях и само за тях а не за някой идиот с фуражка ???
Горното важи за родителите който нямат време да се занимават с подобни "глупости", и не могат да отделят време да научат децата си ( с личен пример и или с обясняване) на някой елементарни норми на безопасност.
В този ред на мисли Вие защо карате с колан ? Заради "идиота с фуражка" или за собствената Ви сигурност ?
ПС Имам 2 деца на по 7, и управляват велосипед сигнализирано и безопасно ( до колкото последното е валидно за нашите пътища)

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”