Здравей колеги, четох разни теми да се образовам и да видя мога ли сам да си реша проблема, но много мнения, малко изчерпателна информация (или некачествено търпене от моя страна). Значи ситуацията при мен е следната:
В понеделник си смъкнах предното шофьорско стъкло да си покажа пропуска на една бариера и като каза това стъкло "няма повече да се дигна" и там остана. Естествено трябваше да е точно преди да завали. Да не изпадам в излишни подробности - скъсано жило излезе проблема. С доста мъка и игра разглобих вратата, откачих стъклото и го подпрях с един клон за да стои вдигнато. Тъкмо се успокоих, че зора е минал и се оказа, че вратата ми вече не се затваря. Тоест затваря се, но не стои затворена. Поогледах се какво се случва и се оказа, че бравата ми е потънала във вратата и механизма й не захапва халката на купето. Явно докато съм мъчил вратата при разглобяването съм натиснал повече и на едно място се е счупило нещо пластмасово, което държи бравата на място. Подпрях я колкото да мръдне сантиметър напред и успях да затворя вратата, сега слизам и се качвам от другата предна.
Та сега въпросите ми са следните:
1. Посъветвайте ме откъде мога да си купя хубаво жило в София. Мернах някъде да някаква улица Силистра, но малко повече инфо ще е добре дошло. Гледайки ситуацията имам надеждата, че мога сам да си сложа жилото и да оправя стъклата. Ще изчистя и смажа релсите на повдигачите за да вървят лесно, като гледам как трудно върви сега, нищо чудно, че се е скъсало. Доколкото огледах ситуацията мисля, че всичко друго е здраво - ролките и повдигачите изглеждаха наред, моторчето се чува, че работи.
2. Ситуацията с бравата е по-сложна, идеи къде мога да отида за помощ? Два болта Т40 я държат, но не успях да ги развия. Ако не я сваля, не знам как мога да оправя счупеното и отделно (но не по-малко важно) дали може да се закачи жилото, с което се отваря вратата отвътре без сваляне (ако има как да се застопори бравата).

Пасат B5 - проблем с ел. стъкло и брава
- Peter Atanasov
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AFN 1999
- dika
- Автомобил: VW Passat B8
- Двигател: 20tdi
Re: Пасат B5 - проблем с ел. стъкло и брава
Колега, аз няма да съм ти много полезен, но все пак ще опитам да те насоча. Отиваш в Евромаркет на Ляпчев и си вземаш за 3 лева само това торксче (8мм triple square). Бравата явно бая си я напънал, за да я разместиш, защото тя реално се държи на тези два болта, не на пластмасата, която си счупил при махане на металната кора. Най-добре отиди и си купи накрайника и я свали цялата. Едно хубаво смазване и наместване на жилата и ще си като с нова врата. Не мисля, че без сваляне ще можеш да наместиш жилото за отваряне отвътре или ръцете ти трбява да са бая тънки и ламарино-устойчиви.
Аз лично си смених ключетата на 4те брави и ги реставрирах, сега ядове няма. На колега на голф му се беше скъсало жилото на прозореца и си взе направо метална кора втора ръка и си реши проблема за половин час. Не знам дали си заслужава това с жилата...
Аз лично си смених ключетата на 4те брави и ги реставрирах, сега ядове няма. На колега на голф му се беше скъсало жилото на прозореца и си взе направо метална кора втора ръка и си реши проблема за половин час. Не знам дали си заслужава това с жилата...
- Peter Atanasov
За напъването си прав - бая зор беше докато сваля металната кора. Проблема ми е, че не мога да ги развия тези болтове.
И затова, че без сваляне няма да стане също май си прав. Чак толкова тънка не ми е ръката. А и да беше аз не знам къде да го закача жилото - само с опипване трудна работа да намеря. Мислех си да си взема спрей да пръсна да ги охлабя малко и да видим. Плана ми за бравата е да си взема планката от някоя морга. Успея ли да я сваля и подменя ще смажа всичко там и като ги върна наистина ще е като ново.
За жилото какво да ти кажа - да, по-лесно е от морга цяла кора, но първо, че едно жило е смешни пари и не изглежда трудно да се подмени и второ, че реално да взема кора втора ръка с жила ... старо жило пак ще се скъса, все пак наближават 20 години вече. Искам да направя всичко ново и смазано и повече да не чувам за тази врата. Работи ми ключето като е отворена вратата, свети лампата и свири колонката... Като от фабриката ще стане вратата. При първа възможност ще отворя всички врати да смажа релсите на повдигачите преди да се скъса следващото жило. На едната врата и ключе трябва да правя, но като стигна до там ще търся как се прави и сменя.
За сега остава въпроса, на който чакам някой да ми отговори - откъде да си купя ново жило?
И затова, че без сваляне няма да стане също май си прав. Чак толкова тънка не ми е ръката. А и да беше аз не знам къде да го закача жилото - само с опипване трудна работа да намеря. Мислех си да си взема спрей да пръсна да ги охлабя малко и да видим. Плана ми за бравата е да си взема планката от някоя морга. Успея ли да я сваля и подменя ще смажа всичко там и като ги върна наистина ще е като ново.
За жилото какво да ти кажа - да, по-лесно е от морга цяла кора, но първо, че едно жило е смешни пари и не изглежда трудно да се подмени и второ, че реално да взема кора втора ръка с жила ... старо жило пак ще се скъса, все пак наближават 20 години вече. Искам да направя всичко ново и смазано и повече да не чувам за тази врата. Работи ми ключето като е отворена вратата, свети лампата и свири колонката... Като от фабриката ще стане вратата. При първа възможност ще отворя всички врати да смажа релсите на повдигачите преди да се скъса следващото жило. На едната врата и ключе трябва да правя, но като стигна до там ще търся как се прави и сменя.
За сега остава въпроса, на който чакам някой да ми отговори - откъде да си купя ново жило?
- kostik
- Автомобил:
- Двигател:
"Ел Стъкла Сервиз - Пламен Маджаров" се е писал в фейса. Със сигурност няма да ти откаже да ти продаде жило а неговите са много качествени, ако се залафите може да ти помогне и за другите неща. Аз съм много доволен от неговата работа и съм 90% убеден, че за съвет и жило няма да те отпрати.
- Peter Atanasov
Чух се вчера с Пламен, обаче имал работа за тази седмица и чак другата ще може да помогне. Идеи за магазин където поне жилото да си купя и да опитам сам да се справя?