zoovanka написа:6,5 ми е средния разход от неделя,когато заредих последно 580 изминати км с 38л.в какъв смисъл бъркам.Същото разстояние съм минавал и с голфа/от 580км,300 са ми градско и 280 извън града/.Да прав си ако газта е от марешки разликата идва точно 3 лв.Но наистина двигателя на VW 1,6 102к.с.е всичко друго,но не и икономичен.На бензин по книжка е 10 л/градско и 8 извънградско,средно е 9л/100км или около 10/11л на газ.Както и да е,там вървежа почва от около 3500 оборота може и затова да ми е горял около 12л.Пасата след чипа,забелязах че ми свали с около 0,5 л/100км разхода,извън града го настъпвам максимум с около 130/140 км,мисля разход 6,5/100км за напълно постижим.
то вече стана ясно какво бъркаш, сравняваш минималния постигнат разход на дизеловия пасат с някакъв издут градски разход на бензиновия голф на гз, това исках да си изясня, не ти правя сметка нито споря газ или дизел, просто 2 лв разлика в пари между дизел и газ на 100км ми прозвуча точно като смених газовия голф с дизелов пасат защото харчеше 20лв масло на 10хил км. Обобщено ти си правиш сметките така, че да се успокоиш, че си направил добрия избор като си минал на дизел , ама не е коректно самовнушенията ти да ги пишеш в тема за за разход на масло, още повече да убеждаваш и останалите.