Съвет за избор между Golf V или Golf Plus

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
Потребителски аватар
EmilKamenov
Автомобил:
Двигател:

Съвет за избор между Golf V или Golf Plus

Мнениеот EmilKamenov » Вто 05 юли 2016 5:26

Здравейте,

Имам нужда от съвети и мнения относно предстоящо закупуване на автомобил (близките 1-2 месеца).
Спрял съм се на Golf V и Golf Plus (приемам критики/предложения), като повече клоня към Plus - чувал съм, че са по-надеждни.

Бюджета ми ще позволи кола 2005/2006 нов внос + облужване + регистрация и т.н.

Бихте ли ме посъветвали и споделили мнения за конкретни автокъщи/хора, които внасят читави автомобили от Германия? (казвам Германия, тъй като смятам че от там автомобила би бил с най-ясна сервизна история, но приемам и алтернативи)
Кои двигатели са предпочитани? (мои познати ми казаха да търся 1.9 TDI, защото с 2.0 TDI е било риск за тези години)
Имате ли опит с тези модели от тези години? Имат ли често срещат фабричен дефект и колко струва сервизирането му? Коя година трябва да се търси?

Също така обмислям и варианта да отида лично до Германия и да купя кола сам, но ме притеснява факта, че говоря само английски и не съм от най-компетентните при автомобилите...

Предварително Благодаря за всякакви мнения, съвети, лични наблюдения и каквато и да е информация, която смятате, че би ми помогнала в избора на читав автомобил!

Потребителски аватар
zoovanka
Автомобил: VW Caddy MAXI Life 1395 TGI 109
Двигател: 2016 1395 TGI метан

Re: Съвет за избор между Golf V или Golf Plus

Мнениеот zoovanka » Вто 05 юли 2016 15:02

Потребителски аватар
EmilKamenov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот EmilKamenov » Сря 06 юли 2016 5:15

Благодаря. Бях прегледал и двете теми преди да публикувам нова тема. Надявах се на допълнителна информация.

Потребителски аватар
zoovanka

Мнениеот zoovanka » Сря 06 юли 2016 10:11

Миналата година смених един голф5 и два плюса,питай конкретно ще ти помогна в избора.

Потребителски аватар
EmilKamenov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот EmilKamenov » Сря 06 юли 2016 11:11

Какво значи, че си ги сменил?

Последна промяна от gr_kanev на Сря 06 юли 2016 12:15, променено общо 1 път.
Причина: Не е нужно да цитираш изцяло предходното мнение. Освен бутон "цитат", има и бутон "нов отговор" - използвай го !

Потребителски аватар
martinesto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот martinesto » Сря 06 юли 2016 12:52

Имал съм възможността да карам и тествам, избраните от Вас автомобили, като бих препоръчал Голф Плюс.

Защо?

Плюсчето е много по-широко и комфортно за пътуване. Има достатъчно място за пасажерите на задните седалки. Ако, не се лъжа можеше да се мести задната седалка напред/назад. Много скопостен и добре изглеждащ мини ван. Има хубаво табло, наподобяващо на VW Tiguan, което лично ми харесва повече от на Голф 5.
За съжаление и двата модела, не предлагат особено голямо багажно пространство, но по-удобният за мен е Голф Плюс. Голфа е насочен предимно към по-младата аудитория потребители, докато Плюса към хора, които са семейни.
Считам, че 1.9 ТДИ 105 к.с е идеален за купето и на двата екземпляра, като може би Плюса може да погорва малко повече, поради по-високото челно съпротивление, спрямо Голф 5.
Не мога да отрека, че 2.0 ТДИ навървява сериозно за тези малки купета. Споделям впечатления от Голф Плюс 1.9 105 к.с и 5-ка 2.0 140. Няма как да отрека, че 140 к.с е стрела, спрямо 1.9 105. Реално погледнато може да се направи компромис със динамиката в полза на 1.9, защото 2.0 е вече легендарен със проблемите си. Да не забравя факта, че 1.9 + чип отива към 130 к.с, които си е доста за този вид "евридейки". Успех с избора и не влизайте в автокъща без диагностика и човек, който е в час...! :th_up

Потребителски аватар
EmilKamenov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот EmilKamenov » Сря 06 юли 2016 14:12

@ martinesto

Благодаря Ви за изчепателния отговор. Аз също повече клоня към Golf Plus заради комфорта, а и преди време бях чел добри отзиви от ADAC. Относно двигателя - не мисля, че имам нужда от 140к.с., и може би бих заложил на по-сигурния (не лични впечатления) 1.9 TDI.

Потребителски аватар
zoovanka

Мнениеот zoovanka » Сря 06 юли 2016 14:51

EmilKamenov написа:Какво значи, че си ги сменил?

Обичам често да сменям автомобилите,миналата година имах три различни голф5,един хечбек 1,6 102к.с.,голф плюс същия двигател,който есентта на 2015г смених за голф 5+ 2,0 140 к.с.и за трите имам пуснати няколко теми във форума предимно в техническия раздел.Най-доволен бях от 2,0 дизел невероятна динамика,беше купуван нов от Аутотехника Плевен на доказани километри,аз бях втори собственик,няма място за сравнение с горните два бензинови агрегата още повече че те бяха на газ.Като купета наистина голф плюс предоставя малко повече комфорт и пространство.Тънкия момент е че на пазара втора ръка по-лесно се продава хечбека/поне при мен беше така/.Драми като цяло с 2,0 дизела нямах,просто ми предложиха цена на която не можах да откажа.Ако ще е втора употреба без доказана история и километри мятай се на 1,9 105к.с.Ако искаш да инвестираш в остатъчната стойност на автомобила огледай се за голф плюс 6 след 2009г.Там двигателите са комън рейл и 1,6 въобще не е лош избор.Успех :love.vwclub

Потребителски аватар
Мартин1234567890
Автомобил: vw Golf 3
Двигател:

Мнениеот Мартин1234567890 » Сря 06 юли 2016 15:37

Взимай голф +

Потребителски аватар
EmilKamenov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот EmilKamenov » Чет 07 юли 2016 5:41

zoovanka написа:
EmilKamenov написа:Какво значи, че си ги сменил?

Обичам често да сменям автомобилите,миналата година имах три различни голф5,един хечбек 1,6 102к.с.,голф плюс същия двигател,който есентта на 2015г смених за голф 5+ 2,0 140 к.с.и за трите имам пуснати няколко теми във форума предимно в техническия раздел.Най-доволен бях от 2,0 дизел невероятна динамика,беше купуван нов от Аутотехника Плевен на доказани километри,аз бях втори собственик,няма място за сравнение с горните два бензинови агрегата още повече че те бяха на газ.Като купета наистина голф плюс предоставя малко повече комфорт и пространство.Тънкия момент е че на пазара втора ръка по-лесно се продава хечбека/поне при мен беше така/.Драми като цяло с 2,0 дизела нямах,просто ми предложиха цена на която не можах да откажа.Ако ще е втора употреба без доказана история и километри мятай се на 1,9 105к.с.Ако искаш да инвестираш в остатъчната стойност на автомобила огледай се за голф плюс 6 след 2009г.Там двигателите са комън рейл и 1,6 въобще не е лош избор.Успех :love.vwclub

Не съм сигурен, че за 2009+ ще ми стигнат "силите", но ще го имам предвид. Предпочитам колата да не е от българска автокъща, защото няма никаква гаранция за реални км и сервизна история (без значение какви сервизни книжки ти показват). Иска ми се колата да е от първи собственик, ако е от България и с доказан произход, или другия ми вариант е да ходя до Германия и да купувам от там. Прави ми впечатление, че колите в mobile.de са доста скъпи спрямо колите обявени в България. Може би въпроса ми е глупав, но - каква е причината? Единствено доказана сервизна история? (от това, което четох разбирам, че и в Германия доста от автокъщите се държат от турци/руснаци и малко се получава все едно да ида на Горубляне) Какви са преимуществата да се купи кола директно от Германия?
Виждам, че масово колите в автокъщите в България са от Италия. Бил съм в Италия и никак, ама никак не ми се иска да купувам кола от там... За колите от Швейцария нямам никакви впечатления, дори и от форумите. Ако имате инфо - споделете :)

@ martinesto - Дали имаш спомен, колко г/д ти е срувало първоначалното обслужване на Golf 5 / Plus ?

Благодаря!

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 07 юли 2016 9:53

Не знам, какво влагате в понятието комфорт, но двата автомобила са с идентично окачване на двата моста, така че фрапиращи разлики би могло да има ако някой от тях е с по-твърдо или спортно окачване. Иначе плюсчето е по-практично, нали затова му е такова името, а не минус :wink
Относно търсенето, колега, опитай да видиш коли взети от неизплатен лизинг или собственост на различни банки, които по тоя начин си вземат задълженията.

Потребителски аватар
zoovanka

Мнениеот zoovanka » Чет 07 юли 2016 13:10

Моите и двата плюса бяха обслужени за което имаше и фактури/купувани са от частни лица/.Бензиновият беше около 400 лв с маслото,за дизела не помня,но сега обслужвах пасат 5,5 1,9 131к.с. около 600 лв.При 2,0 не е по различно.За окачването нямат някакви особени драми,отпред макферсон,задният мост е полунезависим или нещо подобно беше.Малко ли ти е междуосието не търси особен комфорт.Като недостатък мога да отбележа,че тампоните на реактивната щанга се разтропват бързо,а се сменят комплект с нея/на хечбека пробвахме да ги избием и подменим само тях/,ако ги сменяш взимай само комплект с пръта цена около 300 лв в официалния дилър,разликата с афтърмаркета беше нищожна.На голф 5 задължително смени тампоните на предните носачи/слабо място както на голф4 само че там заминават на задните/.

Потребителски аватар
martinesto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот martinesto » Чет 07 юли 2016 13:55

Колега, не мога да ти дам конкретни цифри за обслужаване, защото експонатите, които карах около 6 месеца бяха на приятели. Бях без кола, даже мислех да си вземам личен Голф + , но от тези, които гледах всичките бяха боклуци. Видях Пасата от профила ми и всичко приключи.... Колебаех се между Голф 5, Голф+ и Пасат б5.5, като считам, че последният лично за мен беше най-правелният избор въпреки, че е по-стар модел.
Не приемай този коментар като разубеждаване, все още съм на 100% в подкрепа на Голф +, спрямо петичката.....
Съветвам те да си вземеш един ВАГ КОМ софтуер, който се предлага и тук в форума, инсталваш го на един лаптоп и почваш да се обучаваш лека, полека. Има достатъчно полезна информация за него и ще свикнеш бързо.

Защо, ще попиташ?

Софтуера ти позволява на първо време да четеш грешки, реални данни и показания и най-важното с 2 кликвания да разбереш реалните километри на автомобила. Като за километрите има вероятност в зависимост от софта на колата, да не ги прочете. Случвало ми се е на Ауди А6 2.5 ТДИ, като ВАГ-а не иска да ги прочете, но до сега на всички Фолксвагени, които съм закачал ги изкарва без проблем, стига да са след 2001 г. В твоя случай, би следвало да нямаш проблем.
Считам, че инвестиция за 30/40 лв за един кабел ще ти се възвърне многократно. :th_up

Относно от къде да закупиш читав автомобил, мнението ми е страшно противоречиво, изпълнено със хиляди съмнения. От където и да закупиш, визирам Германия, Италия, Австрия, Швейцария на всякъде правят "шмекерии". Дори в Германия, където е противозаконно да "буташ" километри, вече е в стил Горубляне... Освен софтуера за който ти казах и малко повече техническа осведоменост за дефектите на автомобила, друго спасение няма. КЪСМЕТ ! ! !

Потребителски аватар
Бай Иван
Автомобил: Skoda Fabia I Seat Alhambra
Двигател: ASY AWC

Мнениеот Бай Иван » Пет 08 юли 2016 7:39

Ако тръгнеш към Германия, то по-добре се обърни към bat bubi от субаро форума:

https://www.subaruclubbg.com/forum/view ... =5&t=16567

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”