Книжка за велосипед

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Re: Книжка за велосипед

Мнениеот kris11 » Вто 28 юни 2016 9:35

DundyTheCroc написа:Kris11, би ли уточнил за левия завой, да, сигнализирам.

Явно е имало промяна в ЗДП ./преди доста време беше забранено да се прави ляв завой с велосипед/. Преди малко прехвълих набързо правилника. :beer

DundyTheCroc
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София Nissan Primera GT, Passat 5.5 TDI, Mondeo MK4

Мнениеот DundyTheCroc » Съб 02 юли 2016 1:55

kris11 написа:
DundyTheCroc написа:Kris11, би ли уточнил за левия завой, да, сигнализирам.

Явно е имало промяна в ЗДП ./преди доста време беше забранено да се прави ляв завой с велосипед/. Преди малко прехвълих набързо правилника. :beer

Явно отдавна не си карал колело, пробвай, особено вечер е супер :beer

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Нед 10 юли 2016 21:13

Като заклет дългогодишен велосипедист и като човек макар и само за 3 години тренирал колоездене масово откривам следните "незнания" водещи често до неприятни последстви.
1.Не се знае как се сменят скоростите...адски тъпо и вредно е да смениш скорост в момента на натискане на педалите.
2.Не се знае как се взема остър завой...правилото за отваряне на коляното.
3.Не се знае как се кара в група...един зад друг,а не един до друг.
4.Не се знае как се спира аварийно....последователността на натискане на задна и предна спирачка.
.....и още много азбучни истини от буквара на колоезденето...
Училище за велосипедисти трябва да има ...кратки курсове за азбуката на този вид транспорт.Още повече,че съвременните велосипеди позволява скорости криещи не по-малка опасности от тези на МПС.

Потребителски аватар
relaxxx
Автомобил: 4x4
Двигател:
Контакти:

Мнениеот relaxxx » Вто 26 юли 2016 16:42

По малоумна идеа отдавна не бях виждал. Някой добре беше споменал, а книжка пешеходец. А кой орган ще ги контролира тези книжки... а задължителна гражданска.. а ка ГТП, а контролни точки... а винетки.. а данък велосипед.. кво ше кажете. Малоумни сме и това е! В момента КАТ пак си глобява велосипедисти с или без книжка при установяване на нарушение, само се чудят как да захлебят на гърба на клетия отруден човек. А кафявите братя.. книжка за каруца ше има ли? Или там няма събираемост на глобите и няма нужда от такъв документ... :death :death :death

Потребителски аватар
nikistoichev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikistoichev » Вто 06 сеп 2016 22:18

Какво ли става с този въпрос, скоро някой да е чувал нещо?

Потребителски аватар
Rat Fink
Автомобил:
Двигател: 1 8t AUM 2 3DISI

Мнениеот Rat Fink » Сря 07 сеп 2016 9:06

По-нагоре споменаха както е в развитите държави - задължително обучение/безплатен курс още в училище или от някое НПО пак безплатно за възрастни + издаване на удостоверение за завършения курс за предвижване с велосипед, а това може да е комбинирано за всяко дете с обща пътна безопасност, правила и т.н. За това не трябва да се плаща, има си поле за изява на доброволци или на някакви държавни органи/обучени учители, милиционери и прочее.
Аз също карам от малък велосипед из София и страната и си е доста рисково занимание.

Основното което съм научил е - ВИНАГИ ДА СИ ПРЕДВИДИМ! Без резки маневри, махай с ръце на където искаш да отидеш, а левите завой си ги прави на твоя отговорност и ама изобщо не си търси предимство на път с предимство! Това е реалността.
Друга голяма опасност - отварящи се врати - аз като си карам по улица с много паркирали автомобили никога не карам до тях, а си заемам нахално дясната половина на лентата и си карам, а ако ще завивам нанякъде си заемам цялата лента - това в града.
Разбира се горещо препоръчвам светлоотразителна жилетка и светлини - дори и най-евтините от 5лв комплекта мигащи отпред и отзад вършат много повече работа да ви забележат отколкото николко!
Друго което ме дразни много е каращи в насрещното велосипедисти или без светлини в тъмното.
Извънградско не съм имал проблеми слава богу, но и там трябва да си предвидим и ако трябва рязка маневра, а има движение може да стане опасно. Аз така заради един тир прецених, че е твърде опасно да правя маневра, защото не го виждам и е близо и си минах през един 15 см дълбок кратер и спуках гума, но поне съм цял :scare3 И там задължително със светло екипче и каска + светлини когато трябват. Тъмните цветове отдавна съм ги забравил, когато карам колоото.

Потребителски аватар
nikistoichev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikistoichev » Сря 07 сеп 2016 14:20

Колкото е приятно, толкова е опасно, за съжаление.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”