Пасат B5.5 или бензин или дизел ?

Volkswagen или Audi, Golf или Passat, Bentley или Bugatti - това е мястото да питате, да споделите и да разберете
KanCb3oB
Автомобил:
Двигател:

Пасат B5.5 или бензин или дизел ?

Мнениеот KanCb3oB » Нед 17 юли 2016 7:50

Здравейте колеги. Нов съм във форума и предварително се извинявам ако темата не е за тук, има същата такава или нещо не е както трябва. Модератора да ме поправи.... Както и да е.
Да мина към въпроса ми. Предстои ми закупуване на кола и съм се насочил съм Passat B5.5
До колкото разбрах те са от 2000-2004 година.
Искам да ме насочите към избор на двигател (бензин или дизел), кубатура, конски сили и т.н.
Предимства и недастатъци и да преценя кои мотор да търся. Двигателя който е 101 конски сили дали е достатъчен за това тежичко купе. Не съм състезател, но искам при изпреварвания да не се чуди дали да върви. Също така и инфо за автоматичната скоростна кутия, ако реша да се спра на автоматик. Сполучлива ли е и т.н. Може да ми дадете и информация за среден разход на гориво - бензин, дизел, газ.
Ами това е в общи линии. Благодаря ви предварително....

Потребителски аватар
martinesto
Автомобил:
Двигател:

Re: Пасат B5.5 или бензин или дизел ?

Мнениеот martinesto » Нед 17 юли 2016 11:46

Здравей, колега и добре дошъл във форума !

Бях пред подобна дилема за избор на Пасат, като изключим ск.кутия, която исках да е ръчна.
Първоначално желаех и тръгнах да търся 1.8 Т мотора 150 к.с, който е легендарен за феновете на марката, като динамика, тунинг изпълнения и т.н. Отделно, че ми е тъжък крака и обичам динамиката.... След обиколки на цяла България и каране на различни модификации като 2.0 115 к.с, 1.8 Т, 2,3 не можах да открия автомобил, който да ми допадне. На едни им свиреха турбините като вувозели на други им тропаха вериги, носачи и какво ли не.
От това, което знам за тези двигатели от форума и мнения на колеги от бензиновите двигатели най-подходящ е 1.8 Т, спрямо тегло на купето, мощност и евентуално газова инжекция. Другите модификации като 2.0 115, 2.0 131 са масларки и много слаби за купето на Пасат, особено за комби, което исках.
Реално като ги карах имах чувство, че ще изгасне мотора...!
След близо 6 м. търсене се спрях на 1.9 ТДИ 131 к.с АВФ мотор 6 скорости, като бях голям противник на дизела, но сега определено не е така.
Моето мнение е, че за това голямо и тежко купе е най-подходящ дизелов агрегат, получава се добра комбинация между динамика, разход и адекватно поведение при изпреварване.
Разликата между поведението на бензина и дизела на едно купе е огромна, въпрос на предпочитания.
Имам наблюдения върху 1.9 ТДИ 101 на приятел също със комби като моето, като е по-тромаво спрямо 131, но си върви прилично.
Както всяко нещо си има и минуси, а именно по-скъпа поддръжка на дизела спрямо бензина, цената на горивото, демферни маховици, турбини, дюзи и т.н.
Хубаво и евтино само в Кауфланд..... :mhihi
Има повече от достатъчна информация за различните двигатели на модела, предимства, недостатъци, които трябва с лекота да ти помогнат със избора.
Успех и попътен вятър към твоят автомобил. :th_up

Потребителски аватар
stoev87
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoev87 » Пон 18 юли 2016 9:32

Ако питаш за 100 коньовия бензин там няма автомат но си е мъка на това купе . Ако е за дизела с автомат пак е мъка .
Ако ще е автомат колата гледай за 131кс дизел или за 2.8 бензин . Ако ще е ръчка става и 1.8Т . Колкото до разхода - това е много относително понятие ...

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Пон 18 юли 2016 9:52

martinesto написа:Хубаво и евтино само в Кауфланд..... :mhihi

Само че там са на два различни рафта.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Пон 18 юли 2016 21:24

TDI и то AVF! :th_up Ако си почитател на газта 2,8 V6 също е вариант.

Потребителски аватар
Vasko Veselinov
Автомобил: VW Passat B7 - 2011 год
Двигател:

Мнениеот Vasko Veselinov » Вто 19 юли 2016 14:44

Едно съвсем лаишко мнение от мен - още 1 глас за AVF (дизел, 131 к.с.). Другият 131 коньов двигател е AWX, разликата е във въртящия момент и ск. кутия.
AWX = 285nm въртящ момент, 5 степенна ск. кутия.
AVF = 310nm, 6 степенна ск. кутия.
Доколко тези данни дават предимство на единия двигател пред другия, нека каже някой, който е карал и двата мотора. Аз съм пробвал веднъж AWX и не останах очарован. Може разбира се самата кола да не е била добре, но ми се стори тромава.

Последния засечен извънградски разход от миналата седмица - Шумен - Калофер и обратно (около 550 км.) - 5,4/100. Това е с минаване на Ришки проход в двете посоки, по равен път обикновено е около 5,1 - 5,2 на 100. Когато е студено (климатроника е вкл. в режим ECON) пада още малко - до 5,0/100.
Градския разход е много относителен - в Шумен не ми е особен висок, около 6,5/100.

Накрая да те поправя - В5.5 се произвежда и през 2005 год.

Потребителски аватар
stoev87
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoev87 » Вто 19 юли 2016 15:54

Вярно е 6-тата идва благинка за извън-градско и магистрала - сваля шум и разход - може би е оптималната комбинация от ск. кутия и двигател за дълъг път на това купе :th_up За града с нея и без нея общо взето все тая ...
Лично аз бих предпочел ръчна кутия но останах с впечатлението че колегата иска автомат а там няма 6-та , както няма и AWX :wink

Върни се в “Избор и покупка на автомобил”