Вътрешна мазилка на стара керпичена къща-идеи?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Pet_rov
- Автомобил: Passat Variant B4
- Двигател: ADZ 1996
Re: Вътрешна мазилка на стара керпичена къща-идеи?
Аз лично не съм го пробвал, но го гледах в "Мисия Моят дом". Правиха външна санировка с нея и си я измазаха като фибран. В "Т макс" май я продават, можеш да минеш да видиш как стои като материал. Но и според мен най-евтино е с циментово - варова мазилка.
- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
Taка колеги,днес се видях случайно с един познат-строителен техник(въобще не се бях сетил да се допитам до него) и ми даде ценни съвети,които искам да споделя с вас,на всеки може да се наложи :
1.Това с гипса ,което бях намислил първоначално е голяма грешка-гипс и пръст(керпич) не могат да направят обща основа.
2.Изолация с каменна вата(тя била 4-5 вида),картон, фибран и др. подобни си е автогол .
Kерпича трябвало да "диша"-да поема и отдава влагата според влажността навън.Т.е.изолацията запечатва влагата в една посока.В моят случай основата е бял камък,които също отдава влгата към керпича.Когато се овлажнява и съхне керпича става по-твърд.Дето има едно сравнение за сушата от бг фолклора :"Такава суша е че земята е станала твърда като керпич..." Едновременно с това обаче керпичените тухли не трябва да са пряко излoжени на преки атмосф. влияния ,щото се рушат.Затова хората навремето са правили мазилки с кал и слама.
3.А познайте какви са препоръките на специалиста за моя случай. Това ,което много от вас препоръчаха-изпитания метод-рабица,,преди това циментово мляко в/у стената,и вече по избор -хастар от каменно брашно с малко цимент.Или друг вариант пясъчно циментова мазилка с малко вар за блажност и за по -добра спойка.Общо взето трябва както аз го разбирам да се образува по-дишаща мазилка.Отук насетне вече ако реша да се задълбочавам мога да си изтегля гипсова шпакловка.
В общи линии това е .Ще работя по стария изпитан метод.М/у другото този строителен техник ми спомена че вече имало готови сухи смеси за подобни цели-със съдържание на вар и /или каменно брашно.Ще се поразровя и след като имам резултати и "завършен обект" ще пиша пак.
1.Това с гипса ,което бях намислил първоначално е голяма грешка-гипс и пръст(керпич) не могат да направят обща основа.
2.Изолация с каменна вата(тя била 4-5 вида),картон, фибран и др. подобни си е автогол .
Kерпича трябвало да "диша"-да поема и отдава влагата според влажността навън.Т.е.изолацията запечатва влагата в една посока.В моят случай основата е бял камък,които също отдава влгата към керпича.Когато се овлажнява и съхне керпича става по-твърд.Дето има едно сравнение за сушата от бг фолклора :"Такава суша е че земята е станала твърда като керпич..." Едновременно с това обаче керпичените тухли не трябва да са пряко излoжени на преки атмосф. влияния ,щото се рушат.Затова хората навремето са правили мазилки с кал и слама.
3.А познайте какви са препоръките на специалиста за моя случай. Това ,което много от вас препоръчаха-изпитания метод-рабица,,преди това циментово мляко в/у стената,и вече по избор -хастар от каменно брашно с малко цимент.Или друг вариант пясъчно циментова мазилка с малко вар за блажност и за по -добра спойка.Общо взето трябва както аз го разбирам да се образува по-дишаща мазилка.Отук насетне вече ако реша да се задълбочавам мога да си изтегля гипсова шпакловка.
В общи линии това е .Ще работя по стария изпитан метод.М/у другото този строителен техник ми спомена че вече имало готови сухи смеси за подобни цели-със съдържание на вар и /или каменно брашно.Ще се поразровя и след като имам резултати и "завършен обект" ще пиша пак.

- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Не се занимавайй с вар и каменно брашно да си усложняваш и оскъпяваш процедурата.Караш пясък с цимент 1см. и толкоз.Аз търся технологията на подобна мазилка,виждал съм я по старите каменни къщи,но самата мазилка става на дупчици и има нещо блестящо в нея,като седеф..
- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
Mисля че се сещам за коя седефена мазилка говориш.Ще питам моя познат за технологията и ще ти пиша.
Когато става дума за керпичена къща има технология на укрепване с пръскан бетон, би трябвало да се направи някакво укрепване защото и мазилката и изолационните материали тежат, а ако няма здрава основа къщата може да поддаде.
http://www.torkretbeton.bg/%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B0
http://www.torkretbeton.bg/%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B0
- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
....ryarugs написа:Когато става дума за керпичена къща има технология на укрепване
Това е ясно колега,може да се направи и вкопан кофраж "зъб" от бетон или както там се нарича.Може и от тоя "зъб" да се отлеят вкопани в къщата вертикални колони до покрива,после бетонен пояс под покрива,за него нови греди.ребра ,ламперии и керемиди,ондулини,бардолини и тем подобни -по избор,и даже се получава мансарден етаж...
Ама както казах вече -решено е м/у наследниците:имота се продава(колкото и на мен да не ми се иска).А след всички тия интервенции по укрепване ,как после да я продам тая къща за 15-17000лв.,каквато е горе долу пазарната и цена в момента за това селище.
Тъй че трябва с минимум средства просто да се поосвежи "колибката".Всичко е изцяло за моя сметка.Засега други "амсалаци" от роднините няма.

- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
За да не остане темата без практическо развитие( обещах да пиша как е решен проблема),та в момента в който пуснах темата и през първия свободен уикенд тръгнах да купувам материали,се появи купувач ,коxто купи имота на цена близо до тази ,която търсехме.Отскоро новия собственик започна ремонт и ....навсякъде в стаите сложи картон на конструкция.Повече не искам да минавам по тая улица от сантиментална гледна точка,но се надявам имота да е в добри ръце. За мен темата е приключена ,но от сърце благодаря на всички вас колеги,които помогнахте със компетентни съвети ,и на всички ,които се включиха с желание да споделят личен опит. 

Върни се в “ОФФ-Топик - други”