1,6 тд интеркулер

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
шокалан
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот шокалан » Съб 05 мар 2005 15:56

Снимаи после да видим как ще стане.И аз мисля да слагам

prj57
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот prj57 » Съб 05 мар 2005 16:13

Нищосложно няма, само място да се намери... иначе по-добре с интеркулер...

П.П Г60 има с два вида кулери, единия е горе над двигателя(италианка),
а другия е в калника(немското изделие)

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Нед 06 мар 2005 1:13

Днес след доста умуване решихме да пробваме да го сложим пред радиатора. Надявам се да се събере..
В полския сайт, от който са снимките, пише че интеркулера е от Г60. Ще се опитам да намеря инфо за Г60 с интеркулер в калника. Ако някой има схеми или снимки, моля да даде инфо.

Потребителски аватар
hamann
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот hamann » Сря 23 мар 2005 20:35

до колкото знам за да има повишение на мощността трябва да се настрои и горивната помпа - иначе само се разваля съотношението на горивната смес :?

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Чет 24 мар 2005 12:40

Сложихме го! :lol:
В крайна сметка не се събра пред радиатора. Всъщност щеше да се събере, но радиатора трябваше да се мръдне с 1 см назад, освен това на мястото на акумулатора беше по-удобно от гледна точка на фиксиране и свързването на интеркулера с маркучи към турбото. Не е много красиво, но важното е, че върши работа :wink:
Усеща се, че колата върви повече над 2500 оборота. Но и аз се замислям дали не трябва донастройка на помпата, за да бъде ефекта максимален. Все пак по каталожни данни разхода на гориво на двигателя с интеркулер е с 1-2 десети по-висок, следователно ми се струва, че може би има смисъл. Как мислите, и къде могат да ми регулират помпата качествено?

Потребителски аватар
hamann
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот hamann » Чет 24 мар 2005 14:52

до довечера ще питам къде може да си оправиш помпата,а ти сложи няколко снимки моля те, и дай още малко инфо - тес трабите от де си ги ископал и как си ги направил!!!??? :D :D :D :P

Потребителски аватар
hamann
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот hamann » Чет 24 мар 2005 14:59

п.с - колко пари ти зеха за интеркулера и от къде го взе

п.с 2 - питам щот може и ас да се наложи да слагам пък и съм доста ентусиазиран

Изображение
- така май няма да е зле :twisted: :twisted: :twisted: !!!!!!!!

пък и един въздухозаборник няма да грози - 3х :twisted: - пък даже и недекоративен :D :D :D

prj57
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот prj57 » Чет 24 мар 2005 15:29

Най-добре ще еотпред, но може да се наложи пунт и пластика по бронята и/или скоби на радиатора.... тръби можеш да си направиш квито ти е кеф, най-добре силикон за да е леко....прави сметка че имаш загуба на налягане от филтър и от интеркулер, защото системата ти става по дълга ако имаше вариант да се издуе турбото щеше да е супер, но не мислая че точно този модел ще разреши.....

Потребителски аватар
hamann
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот hamann » Чет 24 мар 2005 15:38

въпроса ми е дали от автоморгата си е взел гумените траби/там за по сложните извивки/ примерно от 1.6 диесел с интеркулер заводски :D

prj57
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот prj57 » Чет 24 мар 2005 15:45

Ако ти се играе, с нагряване можеш да си направиш каквото искаш, аз ако бях щях да взема от морга или нещо старо, дори и от 1.6 с интеркулер ако е на подходяща цена.... :wink:

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Пет 25 мар 2005 10:37

Ще го щракна, въпреки че още не е готово. Трябва да направя някаква кутия за кулера, която да насочва въздуха през него. В момента съм го сложил на мястото зад левия фар, където стои акумулатора. Той е малко голям, напреки на въздушния поток не се събра, и в момента е поставен по диагонал, и без кутия няма да се обдушва толкова добре.
По-нататък мисля да направя и оребрение на капака, за да се охлажда още по-добре.
Кулера го взех от симеон, но е ДОСТА трудно да намериш. Искаха ми 150 лв., но понеже познавам там един, успях да смъкна на 100лв.
С маркучите също е много трудна работата.. Аз успях да намеря от Пасат и от Голф 3, но за едните ми искаха 80лв, а за другите - 100, там не успях да смъкна изобщо и се отказах. След много обикаляне събрах 3 парчета с кривки, за 30 лв. На мен така или иначе ми трябваха само кривките, а правите участъци ги направих с тръби за ауспух, които по-нататък ще ги боядисвам, че сега изглеждат доста грозно (малко ръждиво :twisted: ).
За помпата - днес ходих при един дизелджия. Оказа се, че на моята помпа (двигател 1V) няма отгоре една мембрана, която се регулира от турбото, и при по-високи обороти и съответно по-голямо налягане от турбото, кара помпата да впръсква повече гориво. С него предполагам ефекта от кулера щеше да е малко по-голям. Както и да е, той ми регулира помпата, да пуска малко повече гориво. Преди изобщо не пушеше, а сега малко изпушва отзад при форсиране, но той каза, че като направя кутията, за да се охлажда кулера по-добре, пушека ще се изчисти, т.е. горивото ще се изгаря още по-добре. Той и сега не е много (аз лично не виждам изобщо да пуши в огледалото).
След регулирането на помпата да подава малко повече гориво, вече се усеща осезаема разлика във вървенето - ускорява доста по-добре. :twisted:

Потребителски аватар
rmk
Автомобил: KIA Sportage 3
Двигател: 1.6 GDI

Мнениеот rmk » Пет 25 мар 2005 12:30

Според мен вървенето се е засилило заради повечето нафта от помпата. Така че гимнастиката с кулера малко е излишна, ама ....
Дълбоко се съмнявам, че ще се изчисти пушенето като сложиш кулера в кутия :shock:
Я кажи къде ти е акумулатора сега, щом на негово място е радиатора ?

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Пет 25 мар 2005 13:42

Начи...
Акумулатора е в багажника :lol:
Колкото за вървенето и пушенето: пак казвам, в момента изпушва (и то не много) само при форсиране на място. Виждал съм много дизели, които пушат доста повече.
Вчера се разрових из доста форуми по темата, и там прочетох следното: интеркулера охлажда въздуха, прави го по-наситен с кислород, следователно в единица количество въздух, влязло в цилиндрите може да се изгори повече гориво, а оттам и се повишава мощността. Ако се сложи само интеркулер, без да се регулира подаването на гориво, ефекта ще е доста малък (при мен се усети слабо подобрение), и главно ще се подобри изгарянето. Ако пък само се увеличи подаването на гориво от помпата, без да се слага интеркулер, колата ще почне много да пуши отзад, защото няма да може да изгаря напълно всичкото гориво, разхода ще се качи, но поради непълното изгаряне мощността няма да се повиши, а само ще пуши повече.
Не знам дали си забелязал, но сутрин при студено време колата върви повече. Като сложих интеркулера, преди да регулирам помпата, загрялата кола вървеше както вървеше преди сутрин, т.е. усещаше се някаква разлика. Тази сутрин като регулирахме помпата, се усеща вече по-осезаема разлика, и главно над 2300 оборота. Мога да я сравня с една от предишните ми коли, която беше на газ/бензин. На газ се движеше задоволително, като над 3000 оборота вече мотора заглъхваше. На бензин се движеше доста по-добре, като над 3000 оборота разликата ставаше все по-голяма. Същият е и ефекта от интеркулера сега - не очаквай да хвръкне колата, но разлика има, и се усеща.

Потребителски аватар
rmk
Автомобил: KIA Sportage 3
Двигател: 1.6 GDI

Мнениеот rmk » Пет 25 мар 2005 17:23

По принцип си прав, студена върви много повече отколкото когато загрее.
Обече си мислия, че кулера за в града където почти нямаш насрещна струя въздух няма да върши много работа. Просто след 15 минути каране самото радиаторче на кулера ще се загрее от топлия мотор в близост, но ти ще кажеш де.....
Предполагам по магистралата ще е екстра :lol:

Потребителски аватар
hamann
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот hamann » Пет 25 мар 2005 17:53

значи малко урок по физика :wink: - като се охлади въздуха се свива и в еднакъв обем можеш да вкараш повече кислород!Всичко което accelerator каза е вярно - най важно е съотношението въздух/гориво - за това заплануваните промени ще дадат ефект....

и един въпрос да задам само - промяна в разхода има ли - и доколко е осезаема - на теория ако не се настъпва не би трябвало да има!!!

проблема е че рмк е прав - в града е кофти - мисля обаче /ас щото се очертава и ас да правя/ да се сложи един хубав въздухозаборник на капака и да се обдухва яко кулера!

п.с - колко е голям твоя кулер - ас днес гледах в една авто морга
15х30см - 50 лв ги даваха!

а за помпата колко ти искаха - сложна ли е процедурата?

и в крайна сметка - заслужава ли си занимавката - ти доволен ли си
от резултата!!!???

за парите - не е проблем - май ще се минава по тънката лайсна;)

Последна промяна от hamann на Пет 25 мар 2005 18:00, променено общо 2 пъти.

Върни се в “Дизелови агрегати”