В най-добрия случай, колегата сигурно ще се справи с времето и посещенията на местата.
Няма да включвам времето за пътуване.
За Мадара най-малко 2 часа, Плиска - около час за Двора на Кирилицата, още поне 2-3 часа за Старините.
Шумен - Паметника "Създателите..." поне 2 часа, може да се комбинира с Шуменската крепост около 2 часа. Сутринта или следобед - останалите места в града, като се отдели поне по 1-2 часа на обект.
Балчик - "Ботаническата градина" - прекрасно, хладно и доста дълго за обхождане място. Поне 3-4 часа.
Нос Калиакра за съжаление не сме го посещавали. Предполагам, около час-два ще са достатъчни.
В.Преслав - около 2 часа поне за разглеждане на храм-паметника и централната част. Има добро място за отмора, за децата има люлки. Старините може да се разгледат за около още поне 2 часа. След В.Преслав може да се съчетае и посещение до "Омуртагов мост" (добро място за обяд) и "Кръглата църква". Както и местността "Патлейна". Като време - около 3-4 часа поне.
За Котел и Жеравна не мога да дам актуално инфо, посещавал съм ги през '93 - '94-та последно.
Като минавате през Търговище (ако тръгнете от В.Преслав през Търговище за Омуртаг и Котел), така или иначе, ще минете съвсем близо до "Етнографския музей" и старите къщи по ул."Раковска" - може да им отделите 1-2 часа за набързо ( в Т-ще,
на светофара, вместо на ляво за Омуртаг, минете направо и веднага в дясно е Музея, на същата улица и съвсем близо са старите къщи-музеи на възрожденци от града).
В Омуртаг може да видите "Самолетите" на космонавта Ал.Александров (на кръстовището, където трябва да завиете на ляво за Котел, "Самолетите" се падат направо, не знам обаче къде може да се спре с кола, защото долу след тях мисля, че не може да се завие наляво. Най-добре спрете горе в близост до кръстовището).
С пожелание за приятни емоции!