Въпрос за правене на автомивка от гараж

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
group®
Темерут
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA

Re: Въпрос за правене на автомивка от гараж

Мнениеот group® » Нед 31 юли 2016 4:21

За автомовка - сондажна вода с всички разрешителни и суми за изграждане, кало-масло уловители - и там не е малка сума. Ама сигирно си ги сметнал тези поне 10к лв.

Потребителски аватар
betaserk
Автомобил: Renault Zoe
Двигател: electric 2014
Контакти:

Мнениеот betaserk » Нед 31 юли 2016 7:48

Сондажната вода я имам, само бумагите трябва да направя, каломаслоуловители предполагам са зъдалжителни при новострояща се мивка, дано да мога да мина по-тънко/ще търсим връзки там/, ще видим какво ще стане, първо ще отида до ВИК да видя там какво ще искат и какво не. 10к ще имам, би трябвало да стигнат, защото повечето работа ще я свърша сам и с помоща на брат ми и други. Идеята да събера навеса и да стане едно голямо хале и на мен ми се въртеше в акъла.

red rider
Автомобил: virgine blue B3
Двигател:

Мнениеот red rider » Нед 31 юли 2016 13:57

Преди да си си изхарчил парите,ще ти дам един безплатен съвет.Не се занимавай, ще излязат още хиляда неща докато я пуснеш,и няма да си избиеш парите камо ли да си на печалба.Ако искаш доход от това място, отдай го под наем, отстрани всичко изглежда лесно, казвам ти го като патил препатил човек.Сметни си сам, колко ще ти излезе сметката.Ако си сметнал 10к добави поне още минимум 5к непредвидени разходи.Колко коли ще минат през нея на ден , каква печалба ще си? Тук няма тън мън ако работиш ти, нали се сещаш че няма да имаш свободно време за нищо.ако имаш работници, тръгваш сутринта още с едни минмимум 60 лв назад които трябва да наваксаш....

Потребителски аватар
betaserk
Контакти:

Мнениеот betaserk » Нед 31 юли 2016 17:26

Вярно е, много трудно се започва, но съм говорел с доста хора, които започнаха частни бизнеси, всички се оплакват от започването и казват, че са ходели по мъките, но се радват, че са го направили и са минали през ада и сега са в рая, знам, че ще е трудно и ще изникнат сумати неща, но се надявам да стане, от ходене на работа няма смисъл, 450 лв на кой на зъб и не се знае до кога ще си там, а като си е твое, нито наем ще плащам, нито нищо, 3 коли да се излъжат от приятелите ни, а ще са повече, ето едни 700-900 лв на месец, ток, вода, едва ли ще са толкова пари, не знам, не съм проверил още, ще питам, ще струвам и ако сметна, че е възможно, ок, ако не ще мисля друго. Къщата ни е на много централно място, всички минават от там, не вярвам поне 2-3 гърци да не се излъжат, ще сложа табела и реклама малко, на всички познати като дам по една визитка и ще пристигнат, ето едни 10 човека готови, 5-ма вече казаха, че направя ли я, няма да ходят другаде, на една крачка им е и едва ли ще обикалят градско като им е на краката и както си работят като си тръгват колата им ще е измита, вместо да отидат да заберат някой друг от някоя мивка, да отидат на работата си и хайде пак обратно към мивката и км се трупат. Всичко е на късмет и както каза оня дебелия от ориндж каунти дето правят моторите, започнеш ли и той почва да те влече и да те интересува и да се занимаваш. По-добре да пробвам и да не стане, отколкото да не съм пробвал и да ме е яд. През седмицата, като ми е почивен ден от работа ще отида да видя какви са изискванията във ВИК и ще го мисля и пристигнат ли парите, които чакам и напускам и се почва ходенето по мъките :icon_lol Ще пиша какво са казали от ВИК.

Потребителски аватар
lokva
Автомобил: Passat 3c
Двигател: CBAB 2008

Мнениеот lokva » Нед 31 юли 2016 21:14

колега успех в начинанието. от снимката публикувана по долу ме притесняват няколко неща. входната врата е ниска. мястото е много малко. което в бъдеще време може да доведе до отлив на клиенти заради времето което ще трябва да изчакат реда си. трябва да се изградят отводнителни канали по границите на имота, че като гледам от дясно този пясък ще стане мазало

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Нед 31 юли 2016 21:40

betaserk написа: ето едни 700-900 лв на месец, ток, вода, едва ли ще са толкова пари, не знам, не съм проверил още, щ

Я не бързай още да напускаш работа,щото тия сметки дето си ги правиш са малко без кръчмар.
Къде забравяш осигуровките(ти сам погледни на колко ще си длъжен да се осигуряваш),ами заплати-или смяташ сам да миеш по 7-8 коли на ден? :11 A осигуровки на работниците.....
А консумативи ,чиито разход е правопропорционален на прихода....Т.е. колкото повечe....толкова по-вече ,както казва Мечо пух....

Ако си решил да се занимаваш с това-плати някой лев на човек или фирма ,занимаващи се с мениджмънт и маркетинг и тогава предприемай нещо...Но с тия 700-900лв. ,които очакваш като минимум на месец ,направо си "загинал"-гаранция. :no

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Пон 01 авг 2016 1:18

Гаража законен ли е или? По-скоро не?

Потребителски аватар
betaserk
Контакти:

Мнениеот betaserk » Пон 01 авг 2016 7:48

Всичко е законно разбира се, даже и навеса е построен в имота, не е изкаран навън. Това си го смятах на майтап, не съм господ и не мога да знам точно кое колко ще е. Вратата ще я направя по-голяма, като го събера с навеса смятам да са две врати, а вътре да е едно цяло, сега мисля акъли да направя цялата сграда заедно с лятната кухня, разбира се мисля още и търся най-удобния вариант. Нищо не е решено още или направено, ще говоря с хора който знаят какво трябва да се прави и какво не, наясно съм, че ще има още куп непредвидени неща. Отводнителни канали ще има разбира се. Както казах, нищо не се знае още, може дори да се откажа, зависи от много неща. На първо време ще отида до ВИК да видим там какви са изискванията и така.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Пон 01 авг 2016 14:27

Отиди в приемно време до главния архитект на общината и попитай какви документи са ти нужни за смяната на предназначението.

Потребителски аватар
Dagestan
Автомобил: Toledo 1M2 и един Фокус
Двигател: AGN 2000

Мнениеот Dagestan » Пон 01 авг 2016 15:32

Ако можеш да миеш хубаво и ти се занимава с това, 100% ще имаш успех. В мойто градче 2 момчета, които наистина им се отдаваше работата, взеха под наем една бивша автомивка и дръпнаха всичката клиентела от другите, понеже миеха перфектно, но човешката злоба и завист не ги пропусна - вдигнаха им наема и ги скъсаха от проверки за щяло и нещяло и се отказаха.
Та, бъди сигурен, че всичко ти е изрядно, иначе при една проверка като ти лепнат 4-цифрена глоба и ще ти се прииска да не си се захващал. Ако гаража ти е на хубаво, централно/удобно място, ще имаш успех със сигурност.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Пон 01 авг 2016 16:43

И тук се получи нещо подобно с едни мои познати-семейство,които се занимават с това още от 90-те години.Накрая от 500лв.наем,след като му разработиха обекта-"чорбаджията" им поиска 1500лв....Но в случая автора разполага с нещо собствено,така че поне от наем е освободен.В крайна сметка,ако не потръгнат нещата-може да даде обекта под наем.Въпроса е хубаво да прецени положението,щото инвестицията за сам човек ,без ортак имам впредвид -не е малка.Затова пак го съветвам -има фирми за бизнес консулти.Преценяват ти проекта,местонахождение,пътникопоток , средна покупателна способност на потенциални клиенти и хиляда още тънкости и пинизи.Едно е да имаш страхотна идея и да направиш нещо наистина отлично като изпълнение,но това струва пари,коитотрябва да се избиват с по-високи цени .Незнам колега,от друга страна ,който не рискува -не печели,така че... :th_up

Потребителски аватар
betaserk
Контакти:

Мнениеот betaserk » Пон 01 авг 2016 21:40

hooligans написа:Отиди в приемно време до главния архитект на общината и попитай какви документи са ти нужни за смяната на предназначението.

Точно! Утре ще отида да попитам, там се отива най-напред и хората ти казват какво се иска и какво не, миналия път отидох, но без ясна представа и смятах на едно друго мое място да правя автомивка, а не да преправям гаража за автомивка, утре ще отида по живо по здраво и ще кажа какво имам в предвид да правя, те ще ми кажат какво трябва и какво не. На супер централно място е гаража, на ден по този път минават стотици хиляди коли, едвам си изваждам колата от коли. За миенето, мога да кажа, че мия перфектно, колата си я измивам сам толкова добре, че жена ми си удря главата в джама и казва, че все едно нямало стъкло там :icon_lol Дано да успея, защото да чакаш на една смотана заплата не е работа.

Потребителски аватар
betaserk
Контакти:

Мнениеот betaserk » Нед 07 авг 2016 20:44

Разговарях с главния архитект на Свиленград, според него идеята е постижима. Утре ще задействам документите, ще пусна едно заявление за скица и каквото трябва ще правя, тръгвам по-трудния път за узаконяване на автомивка. Не съм говорил с проектант, някой запознат ли е горе-долу за едно разширяване на гараж колко ще ми вземе? Някой ако знае горе-долу цените на отделните документи да пише.

Изображение

Потребителски аватар
Rat Fink
Автомобил:
Двигател: 1 8t AUM 2 3DISI

Мнениеот Rat Fink » Пон 08 авг 2016 12:09

Само за изготвяне на проекта ще са няколко стотин, самата промяна на предназначение на обекта ще е от 1500 до 5000 - поне така казват...

Потребителски аватар
betaserk
Контакти:

Мнениеот betaserk » Пон 08 авг 2016 17:27

Днес разбрахме, че трябвало да се изготви план от Басейнова дирекция Пловдив, имало и в Харманли, но било по-скъпо, та този план без който не можело струвал 1500 лв без фактура и 1800 с фактура, това го искали 100% и ако си го нямал имало глоба и пак трябвало да го правиш. Човека ни каза, че най-скъпото и най-сложното в едно пускане на автомивка било точно този план от Басейновата дирекция. Всеки казва различно, но този човек, разбираше уж и така каза.Чудя се дали може да се направи с метална конструкция, с от тези тенекии като керемиди които са, но гаража е тухлен и се чудя как може да премине към метална конструкция. Мисля да пробия късите стени точно до дългите и да прекарам едно П или Н образно по цялата дължина и после да рушна стената, дали ще стане така? Гаража е без плоча, с греди, дъски и керемиди е, от тези битумните. А тази част от навеса отзад ще я махна и ще слагам колите там да съхнат! За наш късмет общината започва да прави и паркинга до нас/този по пръст който е/

Изображение

Върни се в “ОФФ-Топик - други”