Подех едно пътешествие с моето бусче и приятелката ми. Смятам да го споделя с вас в писмена форма. Надявам се да ви е интересно!
Ден 1
31.07.2016
Пробег: 130км
След дълга седмица на редактиране на технически и организационни проблеми, към 10 сутринта най-накрая се отправихме на пътешествие. Първата дестинация – Врачански Балкан.
След неуспешен опит за тръгване и счупване на скоростния лост в петък, два дни и малко заварки по-късно отново бяхме готови за приключения.
Изминах точно 600м. От нулиране на киломретажа, когато той спря да отчита. (стар проблем – от време на време спираше да брои, баща ми се опита да го редактира и явно успя – оконачателно) За щастие скоростомерът работи, макар да показва с 20км/ч повече.
Стигнахме точно до ОМВ на Ботевградско когато се чу интересен звук от задно ляво колело – беше се скъсал пирона на накладката... С едно винтче от Баумакс проблемът беше решен на този етап, после ще му мисля.
Към 11:30 успяхме да напуснем София. Бусът все още ми е леко чужд и не съм му свикнал съвсем. Жегата никак не облекчаваше напрежението ми по пътя, но пък на помощ дойдоха курабиите на баба.
На територията на близкия северозапад определено нещата вървят по друг начин и не е особено подходящо за свикване с буса, но се справих.
Стигнахме до с. Згориград където бяхме набелязали една Екопътека. Установихме, че с Европейски фондове бяха конструирани стълби и мостове, който бяха доста екстремни на моменти.

След слабовпечатляващата пътека, решихме да отидем до Леденика. Пътят от селото до пещерата беше доста неприятен. Разучих подробно тропанията по буса (особено задно ляво колело, което издава изключително отчетлив и силен звук) както и неуморните вибрации от диференциалът, който тресът цялото купе при завой с газ. За мое най-голямо облекчение машината издържа геройски.
Около самата пещера всичко беше чистичко и спретнато, доста внимание беше обърнато на комплекса. Една руса девойка ни посрещна с доста ентусиазъм и ни упъти. Оказа се, че тя ни е ексурзоводката. Първото впечатление от пещерата беше, че името и е заслужено – определено вътре е студено за къси гащи и тениска. Второто паметно нещо беше, колко му е писнало на това момиче да разкава едни и същи работи отново и отново. След кратък 10-15 минутен тур, ни пуснаха лазерно шоу със звукови ефекти, което наистина беше впечатляващо. Проблемът за мен беше, че ме интересуваше пещерата, а това шоу спокойно можех да го видя и в някоя зала в града.
След слизането по разбития, завойчест път, бях леко изморен физически, а психически бях направо изцеден.
След кратка разходка се устроихме на входа на селото до едни стари бивши басейни. Взехме бърз душ, вечеряхме и се трупясахме. Жегата ни беше изсмукала силите.
Дори врачанските реноводи, които бяха решили да си правят купон на близо и между песните не пропускаха да вметнат някой крясък „ЙЕБАНЙЕ“ не успяха да ни нарушат съня.
Обещавам повече снимки за напред!