Въпросите към колегите магистри от ТУ Варна или ТУ София

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
ivanovkbg
Автомобил: Passat B6
Двигател: BKP 2007 4Motion

Въпросите към колегите магистри от ТУ Варна или ТУ София

Мнениеот ivanovkbg » Вто 09 авг 2016 7:03

Здравейте, колеги.
Бакалавър завърших в ТУ Варна и ми предстои да запиша магистратура. Желая да я запиша или в ТУ Варна или в ТУ София, но всички специалности, които искам са в редовна форма на обучение, а редовното посещаване на лекции е непосилно за мен-трябва и да работя. Та, имам въпрос към колегите, ако има такива, които учат или са учили в двата университета, как стоят нещата с присъствието. Чувам от хора, че например в ТУ Варна не държат много на присъствието, но искам предварително да се запозная как стоят нещата, за да не запиша и в един момент да се окаже, че трябва да се откажа.
И моля да си спестите от нападките, аз също искам да имам възможност да посещавам редовно лекции и т.н., но просто от финансова гледна точка няма как да се получат нещата.

stefannankov
Автомобил: VW Touran 19 TDI
Двигател: BKC 105 hp 2005

Re: Въпросите към колегите магистри от ТУ Варна или ТУ София

Мнениеот stefannankov » Вто 09 авг 2016 7:42

Аз съм в този сектор, колега и ще ти обясня защо е така. Просто нашата държава родна март месец изведнъж реши, че драстично ще намали субсидиите за дистанционно обучение. Затова на университетите не им е изгодно да имат обучения държавна поръчка дистанционно и задочно, и обявяват редовно обучение. Вероятно обаче има някаква вратичка за индивидуален план, при който да изпълняваш обязаности по график, недостатък е че няма да имаш достъп до обяснения от преподавател. И остава платеното обучение, разбира се, но при инженерни специалности там цифрата е голяма. Вече въпросът е и ти къде смяташ да си търсиш работа. Не е удачно някак си да си редовно във Варна, а да работиш далеч , в рамките на тази година, която ти предстои.

Потребителски аватар
ivanovkbg

Мнениеот ivanovkbg » Вто 09 авг 2016 7:45

Благодаря, колега.Като цяло не държа да е държавна поръчка, имам възможност да запиша и платено, да цифра е, но поне да имаше задочно или дистанционно.

vladoooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vladoooo » Вто 09 авг 2016 8:22

В ТУ-София в ЕФ факултета търсят присъствие. Ако си избрал факултет обади се в канцеларията и питай дали имат индивидуален план. Друг вариант е да запишеш задочно и да говориш с работодателя за евентуален отпуск при необходимост.

Потребителски аватар
ivanovkbg

Мнениеот ivanovkbg » Вто 09 авг 2016 9:17

За отпуск проблем нямам. Въпросът е, че тези специалности, които искам нямат задочно. Друга магистратура да записвам не ми е вариант.

Потребителски аватар
instantaccess
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот instantaccess » Вто 09 авг 2016 10:46

Какви са специалностите, които си харесал колега?
В ТУ-София е различно за повечето факултети. Аз в Транспортен не съм имал проблеми - направихме програмата така, че основните лекции и упражнения да са съчетани и да не се разбива деня и седмицата.
В момента имам едни колеги от Стопански факултет....ми те не стъпват въобще :a045

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 09 авг 2016 10:54

едно време в ТУ София (КСТ) се търсеше присъствие, подписи глупости. Дори и сега да е така, съм сигурен, че ще може да се разберете нещо предвид недостига на студенти и тн.

Потребителски аватар
ivanovkbg

Мнениеот ivanovkbg » Вто 09 авг 2016 11:55

В ТУ Варна искам да запиша Софтуерно инженерство, а в ТУ София Компютърни технологии и приложно програмиране. Единствено тези две специалности ме интересуват и точно за това съм се спрял на тези два университета.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 09 авг 2016 13:57

специално за софтуерен инженер (developer), ТУ не е най-подходящото място. Не искам да те разубеждавам от избора ти на университет, просто изказвам мое (а и не само) мнение.
за девелопери има много по-смислени варианти от ТУ, както от към знания и практика, така и от към програми на обучение.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”