Масло за скоростна кутия и масло за двигател - въпрос?
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
Масло за скоростна кутия и масло за двигател - въпрос?
Не съм си развивал пробката на скоростната кутия, но навярно има нужда от доливане на масло. Едното каре е омаслено. Около мен навсякъде ми предлагат 80W90(GL5). Понеже ми казаха, че става и цената на 80W90 около мен е по 12лв/литъра, поръчах едно малко по-изгодно. Оказва се обаче, че други хора казват, че GL5 не е хубаво да се ползва в кутия, в която оригиналното масло е било GL4. И оригиналното в кутията е 75W90, това е 80W90.
Някой пробвал ли е и знае дали е проблемно доливането на 80W90 GL5 или това масло да си го ползвам другаде, защото е силно противопоказно да го слагам в кутията и да търся 75W90 или поне GL4?
Другото е - купих си 15W40 Motor Gold за двигателя - някой карал ли го е? Познат ми каза, че бива - търся още мнения.
Питам, защото и в сервиз твърдяха, че ще ми долеят в кутията 80W90, ако има нужда.
Някой пробвал ли е и знае дали е проблемно доливането на 80W90 GL5 или това масло да си го ползвам другаде, защото е силно противопоказно да го слагам в кутията и да търся 75W90 или поне GL4?
Другото е - купих си 15W40 Motor Gold за двигателя - някой карал ли го е? Познат ми каза, че бива - търся още мнения.
Питам, защото и в сервиз твърдяха, че ще ми долеят в кутията 80W90, ако има нужда.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Re: Масло за скоростна кутия и масло за двигател - въпрос?
75w-85, 75w-90 GL4 за скоростите. Синтетика пълна. Други-не.
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
samo_pechka написа:75w-85, 75w-90 GL4 за скоростите. Синтетика пълна. Други-не.
Пълната синтетика - 30лв/литър. А едва ли ще ползвам повече от половинка. Алтернативи или добри предложения?
- georgebonev
- Автомобил: Golf 3 Variant
- Двигател: 1.9 TD AAZ 1994
- Контакти:
Зависи дали ще сменяш изцяло маслото в скоростите или само ще доливаш.
Ако го сменяш цялото - по-добре си купи 75w90, а ако само ще доливаш - в сервиза ще ти долеят колкото е нужно, въпреки по-високата цена.
Аз купувах преди време 2 литра за смяна на цена 27 лв./литър 75w90 GL4/GL5, но се оказа че само 100-на мл са нужни за доливане, така че в сервиза ми доляха, а купеното - на колега, който си смени изцяло маслото в скоростната кутия.
За двигателя по-добре 10w40 максимум, по-добре 5w40.
Ако го сменяш цялото - по-добре си купи 75w90, а ако само ще доливаш - в сервиза ще ти долеят колкото е нужно, въпреки по-високата цена.
Аз купувах преди време 2 литра за смяна на цена 27 лв./литър 75w90 GL4/GL5, но се оказа че само 100-на мл са нужни за доливане, така че в сервиза ми доляха, а купеното - на колега, който си смени изцяло маслото в скоростната кутия.
За двигателя по-добре 10w40 максимум, по-добре 5w40.
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
georgebonev написа:...а ако само ще доливаш - в сервиза ще ти долеят колкото е нужно, въпреки по-високата цена..
Около мен ходих в 1-2 сервиза, искаха да наливат GL5. В сервиза нямат наливно GL4, само EP90/GL5.
А двигателят дори когато е бил нов не е бил правен за 5W/40.
- georgebonev
- Контакти:
Когато ми доливаха - изтеглиха със шприц от туба и после остатъка си го върнаха, видяха/премериха колко мл. са ми сложили и така...
Намери друг сервиз, който сменя масла...
От форума колеги споменаваха за Яни и колегата му в Бургас...
Това, че карето е омаслено, може и самото каре да е проблема - греста, маншона, а не скоростите. Имаш ли проблеми с превключване на скоростите?
Намери друг сервиз, който сменя масла...
От форума колеги споменаваха за Яни и колегата му в Бургас...
Това, че карето е омаслено, може и самото каре да е проблема - греста, маншона, а не скоростите. Имаш ли проблеми с превключване на скоростите?
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
georgebonev написа:Имаш ли проблеми с превключване на скоростите?
Не, нямам проблем със скоростите. Но аз и на предната кола нямах, а почна да вие диференциала. И вече се панирам да не кихне кутията, ако маслото й е малко.
- georgebonev
- Контакти:
Преди да даваш пари, направи няколко снимки да видим и помисли от къде може да е омасляването по карето...
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
georgebonev написа:Преди да даваш пари, направи няколко снимки да видим и помисли от къде може да е омасляването по карето...
Няма значение от къде е, 100% съм сигурен, че в кутията няма 2 литра масло. За 20 години все ще е заминал някой друг грам, уплътненията не са перфектни. Омазнено е на карето маншона откъм скоростната кутия.
- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
Маслото за скоростите ти е 75W90 GL4, ако не си го сменял до сега, смени го изцяло! По-принцип го дават че не се сменя, но едва ли производителя е предвидил такъв експлоатационен живот на автомобила си 

- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
То Тинки не е питал само тука .
Ама някой да му предложи масло по-тънка цена и няма да се вътри да сменя цялото я.
forski - ти добре ли си ? Тинки да се овътре толкова много. справка "направи сам - тема - Какъв Пасатко си купих да ви е яд"
Ама някой да му предложи масло по-тънка цена и няма да се вътри да сменя цялото я.
forski - ти добре ли си ? Тинки да се овътре толкова много. справка "направи сам - тема - Какъв Пасатко си купих да ви е яд"
- forski
- Двигател:
- Контакти:
Ха, ха ... не му знам табиата, аз сменям всичко че да ми е мирна главата
GL5 е агресивно действащо масло към някой видове метали, GL 4/5 е някакъв хибрид който уж е взел най добрите свойства от двете, а най вярното нещо което може да направи е да следва изискванията на производителя, а той казва 75W90 GL-4

GL5 е агресивно действащо масло към някой видове метали, GL 4/5 е някакъв хибрид който уж е взел най добрите свойства от двете, а най вярното нещо което може да направи е да следва изискванията на производителя, а той казва 75W90 GL-4
Последна промяна от forski на Сря 31 авг 2016 23:09, променено общо 1 път.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Там е проблемът. Вече се е набутал май с едно дето нито е ГЛ4 , нито и вискозитета му е какъвто трябва. И сега тряя се дават пак пари.
- инжектопляктор
- Автомобил:
- Двигател:
samo_pechka написа:Там е проблемът. Вече се е набутал май с едно дето нито е ГЛ4 , нито и вискозитета му е какъвто трябва. И сега тряя се дават пак пари.
Няма сила на света, която да ме накара да дам 30лв/литър за масло, от което ще долея 100-200 грама. Ако взема GL4, то пак няма да е пълна синтетика. 2 литра пълна синтетика струват колкото скоростна кутия втора ръка. По-евтино ми е да сменя кОтия.
Ако има половинки или има от къде да намеря по-малко количество, колкото да си долея - ще взема. Маслото не е ракия и 800-те грама излишък не мога да си ги изпия, да си ги блъскам в главата само.
Съжалявам, откровен съм.
GL4 - OK, 75W - OK. Пълна синтетика - 30+лв/литър, от която ще долея 100-200-300грама макс - съжалявам, много ми е пресилено. Преди известно време камион ми направи честитка с камъче и имам да сменям още предно стъкло, което и то е 110лв.
Питах за маслото, защото от една промоция хванах 80W90 GL5 - убеждаваха ме в сервиза, че СТАВА. И ми продаваха такова, но на по-висока цена, отколкото го купих аз. Е, щом не става, трябва да си го блъскам в главата и него. Да са е..., че не гледам спецификациите.

Последна промяна от инжектопляктор на Сря 31 авг 2016 20:58, променено общо 1 път.
- forski
- Двигател:
- Контакти:
Ми тогава защо искаш да доливаш ... ?
Карай докато/ако се счупи и сменяй кутията, щом проблема е в 20-те лева.
Литър Кастрол каквото ти трябва е на цена 19,90лв чак пък толкуз скъпо не ми се вижда
https://maxcar.bg/avtomobilni-masla/transmisionni/castrol-syntrans-multivehicle-75w-90-1l?search_query=75W-90+1L&results=14
Карай докато/ако се счупи и сменяй кутията, щом проблема е в 20-те лева.
Литър Кастрол каквото ти трябва е на цена 19,90лв чак пък толкуз скъпо не ми се вижда

https://maxcar.bg/avtomobilni-masla/transmisionni/castrol-syntrans-multivehicle-75w-90-1l?search_query=75W-90+1L&results=14
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”