Колко дизел ви горят колите ?
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Re: Колко дизел ви горят колите ?
Колега, при моите пътувания съм установил, че разликата между 120 и 140 км/ч по магистралата е точно 1 литър на 100 км. Става дума за Passat 1.9TDI AVF 131 к.с.
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Горе-долу толкова е и при мен разликата между 120 и 140 с Аудито.
- Lupender
- Автомобил: Audi A4 B9
- Двигател: EA 288
Актуален разход (вероятно по-близък до нормалния) на моя Хюндай Гец с двама души по комбиниран маршрут - Благовград-Самоков-Ихтиман-АМ Тракия-Стара Загора от там пак АМ Тракия-Пловдив-Асеновград и обратно по Тракия през Ихтиман до Благоевград - 640 км. заредено гориво 36,440 литра - разход 5,69... доста под чудовищните 7.0/100 направени от жената... Но пак ми се вижда много.
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Доста хора карат по магистралата предимно до 120,правят 2-3 изпреварвания до 140 и накрая като коментират разхода описанието е "през цялото време 130-140.." и затова се получават такива изумителни резултати 

-
- Автомобил:
- Двигател:
Stivi написа:Доста хора карат по магистралата предимно до 120,правят 2-3 изпреварвания до 140 и накрая като коментират разхода описанието е "през цялото време 130-140.." и затова се получават такива изумителни резултати
Не знам дали са доста,но май са масово. От София като излезнахме закотвихме на 140км/1 автопилототе и по цялата магистрала до Бургас да са не изпреварили 10-15 коли ,а задминахме сигурно над 200 автомобила икономисващи горива-даже имаше и случай когато се изпреваряха през 2км/ч разлика :( Според мене лично кат трябва да започнат да глобяват както и за превишена скорост така и за тези ,които правят задръствания по пътищата за сметка за спестени 2-3литра гориво.Ако не могат да си позволят да пътуват с автомобил,да се качат на обществения транспорт и да не предизвикват опашки и предпоставки за ПТП-та
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Най-масовата скорост по магистралата и според моите наблюдения е 110-120км/ч. Не че не съм срещал и такива, дето си кретат с 80-90 км/ч - икономисват си хората 

- dmt_alpha
- Автомобил: bmw
- Двигател: 1996
- Контакти:
Това с икономията по магистралата не знам точно как работи. Във вторник си направих експеримент да карам по-бавно от Пловдив до София. Да съм спестил 1 литър най-много. В същото време загубих един час, който ако си го сметна по надницата...
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
При мен разликата от 1 литър е между 120 и 140км в час. Разлика от 20км/ч за 112km каквото е разстоянието от Пловдив до София няма няма как да даде 1 час разлика в пътя 

- Vlad777
- King of the Road
- Контакти:
Разстоянието от караулката в София до разклона за Пловдив от магистралата е 120 км.
Съответно ако караш с постоянна скорост 110 го изминаваш за 1 час и 5 минути. Ако караш с 140 ще го изминеш за 51 минути. Ако караш 180 км/ч ще го минеш за 40 мин.
Само дето 180 няма как да поддържаш - едно че е над позволеното, второ, че има камери, и трето, че винаги се намира някой да те засече в лявата лента и да ти намали скоростта.
В крайна сметка може да даваш колкото може газ по магистралата - на места и с 200 - и пак ще я минеш за около 42-43 минути. Сравнено с 1 ч. 5 мин това е 23 минути по-бързо.
Разходът на Пасата при скорост 110 е около 5/100. При скорост 180-200 и постоянно ускоряване и намаляване в трафика е около и над 10/100. Т.е. разлика от 5 литра/100 км.
Т.е. за 120 км магистрала в случай 1 ще изхарчи 6 литра нафта, а в случай 2 ще изхарчи 12 литра нафта.
На финала разликата е 23 минути по-малко и 12 лева за нафта повече. Разлика от 1 час е абсурд да се направи за тези километри. По-скоро София-Бургас - може.
От друга страна "кеф цена няма", така че... Всеки си има глава на раменете - да си я ползва!
Съответно ако караш с постоянна скорост 110 го изминаваш за 1 час и 5 минути. Ако караш с 140 ще го изминеш за 51 минути. Ако караш 180 км/ч ще го минеш за 40 мин.
Само дето 180 няма как да поддържаш - едно че е над позволеното, второ, че има камери, и трето, че винаги се намира някой да те засече в лявата лента и да ти намали скоростта.
В крайна сметка може да даваш колкото може газ по магистралата - на места и с 200 - и пак ще я минеш за около 42-43 минути. Сравнено с 1 ч. 5 мин това е 23 минути по-бързо.
Разходът на Пасата при скорост 110 е около 5/100. При скорост 180-200 и постоянно ускоряване и намаляване в трафика е около и над 10/100. Т.е. разлика от 5 литра/100 км.
Т.е. за 120 км магистрала в случай 1 ще изхарчи 6 литра нафта, а в случай 2 ще изхарчи 12 литра нафта.
На финала разликата е 23 минути по-малко и 12 лева за нафта повече. Разлика от 1 час е абсурд да се направи за тези километри. По-скоро София-Бургас - може.
От друга страна "кеф цена няма", така че... Всеки си има глава на раменете - да си я ползва!
- stefan4o
- Контакти:
Може и да има хора, дето за 20 минути да изкарват и по над 100 лева... 

- Vlad777
- King of the Road
- Контакти:
В случая няма значение кой колко изкарва, а че 1 час няма как да се спести с бързане при пътуване до Пловдив по магистралата и колегата е писал малко наизуст.
Ако тръгна от центъра на София и се движа стриктно в ограниченията, а по-магистралата развивам не повече от 110 км/ч., ще пристигна в центъра на Пловдив след 1 ч. и 35 мин. Ако ще да си с последното Порше 911, няма как да вземеш същия маршрут за 35 мин. Мога да се обзаложа, с който иска и да се пробва.
Дори на колегата съм готов да му платя двойно горивото за отиване и връщане до Пловдив, ако успее през деня, в работен ден, да отиде от ЦУМ в София до Макдоналдс на главната в Пловдив за по-малко от 1 час с неговия Голф 4 131 к.с. Това съвсем сериозно.
Ако тръгна от центъра на София и се движа стриктно в ограниченията, а по-магистралата развивам не повече от 110 км/ч., ще пристигна в центъра на Пловдив след 1 ч. и 35 мин. Ако ще да си с последното Порше 911, няма как да вземеш същия маршрут за 35 мин. Мога да се обзаложа, с който иска и да се пробва.
Дори на колегата съм готов да му платя двойно горивото за отиване и връщане до Пловдив, ако успее през деня, в работен ден, да отиде от ЦУМ в София до Макдоналдс на главната в Пловдив за по-малко от 1 час с неговия Голф 4 131 к.с. Това съвсем сериозно.
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Залитнахме в грешна посока,просто исках да кажа че хората масово преувеличават реалната скорост с която са се движели с 15-20км/ч а пък разхода по борда е за реалната скорост и затова се оказва че на едни със 140 им гори колкото на други със 110 ,а то въобще не е така ! Няма как с по-висока скорост да спестиш гориво това е ясно,спестяваш само нервите да си постоянно в колоната и да си гледаш хем в огледалото хем кой се влачи пред теб и дали може да го изпревариш безопасно ! Ако ме устройваше финансово под 150 нямаше да падам на магистрала 

- stefan4o
- Контакти:
Съгласен съм с колегата над мен. Доста е неприятно да караш със 120 по магистралата. Аз лично предпочитам 140 или 150, ако не е проблем за колата и често с толкова и карам, само че средната скорост няма как да е толкова, понеже на моменти се налага и да се кара с по-малко.
- ssssl
- Автомобил: Волво ЕХ30 428 коня
- Двигател: CJXC
Не само за това - на всички коли скоростомера лъже, но стойността за средна скорост по борд е реална - съвпада си с тая по ГПС.
- dmt_alpha
- Автомобил: bmw
- Двигател: 1996
- Контакти:
Vlad777 написа:Дори на колегата съм готов да му платя двойно горивото за отиване и връщане до Пловдив, ако успее през деня, в работен ден, да отиде от ЦУМ в София до Макдоналдс на главната в Пловдив за по-малко от 1 час с неговия Голф 4 131 к.с. Това съвсем сериозно.
Благодаря за офертата, но ходенето до ЦУМ мисля да го спестя.

Иначе сериозно - коментарът ми горе е за икономията на гориво, аз на състезател не се правя. Отсечката ми беше от Империал до Джъмбо на Ботевградско. Не знам колко е точно като разстояние. Тръгване в 11:50, заради ремонтите в Пловдив трябваше да мина покрай занаятчийския мост, май Чавдар се казваше. Да кажем, че излизането от Пловдив е отнело 20 минути, в това число зареждане на Еко на изхода без чакане на опашка за колонка или каса. Имам и една 5-минутна спирка на Бъргър Кинг за кафе. Пристигането ми на Ботевградско от детелината на околовръстното - в 14:10. Сам смятай с колко средно съм карал. Аз си гледам разхода - около 4 и половина на сто. Обикновено по този маршрут докарвам разход около 5.5-6.
Утре имам пътуване по обратния маршрут, така че мога пак да го засека с нормална скорост.
Върни се в “Дизелови агрегати”