Здравейте,
Пред голяма дилема съм - именно покупката на първия ми личен автомобил. Спрях се на VW Голф 4 (1998-1999г.) . До скоро мислех, че това ми е достатъчно, но след огледа на двигатели изпаднах в дупка. Понеже нямам постоянни приходи търся малък, икономичен и здрав мотор.. Мои познати ми похвалиха два двигателя -
1.6 (101hp) - икономичен, с хубава газова уредба съм си уреждал живота, малкия данък, приличен вървеж като за 1,6 все пак ми първа кола
1.9 ТДИ (90hp) - Колегата ми е имал такава и се кълне, че това е най-здравия мотор за ауди и vw..
До сега съм карал само бащиния автомобил, който е на газ/бензин и си нямам никаква представа от поддръжката на дизел и въобще дизелът ми е дива индия.
Първата ми молба към вас е, ако някой добър съфорумник има време да ми обесни кой от двата двигателя е по-добър за първа кола, как вървят цените на обслужването, често срещани проблеми и най-важното за мен - има ли нещо задължително, което трябва да гледам преди покупката?
Благодаря предварително, отговор с по 2-3 думи ще е напълно удовлетворителен за мен!
Съвет при избор на двигател?
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Re: Съвет при избор на двигател?
За първа кола и евтина поддръжка,сваляй на Голф 3.А за здравина на мотори съм чувал,че е 1.9 101 коня.При дизела обслужването е по-скъпо,има и периферия покрай мотора,която също е цифри.При газта ще ти е по-евтино карането,но ако слагаш газов инжекцион,пак ще имаш скъпа периферия и поддръжка,а и инвестиция.Бензиновите 1,6 не са от най-харесваните и сякаш колите оборудвании с такъв мотор са и по-евтини...но може и да греша.
- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
Иван.Гацов написа:1.6 (101hp) - икономичен, с хубава газова уредба съм си уреждал живота, малкия данък, приличен вървеж като за 1,6 все пак ми първа кола
Точно щото ти е първа кола,това не е твоят мотор.Относно малкия данък-ми на 1.9 ТДИ 90 к.с.-също е малкия данък,но ядовете са по-малко(лично мнение).
- Иван.Гацов
- Автомобил:
- Двигател:
Друго бързо въпросче - до 3000 и нещо може ли да се намери читава 4-ка 1.9 или както каза колегата по-горе да свалям на 3-ка?
- Iezekil
Цени гледам почват от 2500,другото е на късмет.Ама са и ниски тия 4-ки,трябва повдигане.А за ядовете-пак е на късмет.
- vlado_tonev
- Автомобил: GOLF MK4 1.9TDI
- Двигател: ALH 2000
- Контакти:
Читава може и да намериш за тези пари,но пак ще трябва да заделиш едни 600-700 лв за да я обслужиш и стегнеш.Аз предпочитам дизеляка.Турбините и маховиците вече не са чак толкова скъпи.Но задължително,ако харесаш нещо си вземи човек,който разбира от тези мотори.
- Bai Sando
- Автомобил: Audi A 3
- Двигател: 2000 TDI 2006г
Аз бих избрал 1.9/90 к.с.
Хвани някой който разбира от дизели и с него ще намерите читава колица.
Ако ще търсиш 3-ка внимавай много за ръжди,иначе при тях 1.6/101 коня нямат ядове със скорости и разход на масло,но пък са и доста дърти вече.

Хвани някой който разбира от дизели и с него ще намерите читава колица.
Ако ще търсиш 3-ка внимавай много за ръжди,иначе при тях 1.6/101 коня нямат ядове със скорости и разход на масло,но пък са и доста дърти вече.
- Iezekil
Ако е 3-ка бих избрал 1,8.
- vanmukan
- Автомобил: VW Passat 5
- Двигател: AFN 1998
Ако се спреш на дизела винаги трябва да имаш някой скътан лев ей така за всеки случай.
- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
vanmukan написа: винаги трябва да имаш някой скътан лев ей така за всеки случай.
Е дали ще е бензин или дизел-колите са като хората,като поостареят и почват да се обажат разни "болежки".Няма кола втора ръка ,която след като я купиш ,после само наливаш и караш.
- plamen-roni
- Автомобил: SEAT EXEO TDI
- Двигател: CAGC-2010
1.9 TDI 90 к.с е за предпочитане ! Съветвам те да си вземеш дизела , вземи някой приятел който разбира поне малко отидете разгледайте и ако ви хареса нещо го карате в сервиз за обстоен преглед . 

- Иван.Гацов
- Автомобил:
- Двигател:
Благодаря за съветите. Днес говорих със собственици на 1.9 TDI (150hp, 110hp и 90hp).. Казаха ми, че обслужването варира между 450 и 750 лв, което за мен си е доста. Твърдо ми казаха, че 1.6 ср не е моя мотор. Почвам обикалянето, надявам се скоро и аз да движа с VW
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
При положение, че нямаш постоянен приход не знам за какъв ти е да си купуваш кола? Кара ти се нещо ей така или ти се налага?
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Обслужване на 1.9TDI 90кс ALH

Тук не са включени демпферната ролка на коляновия вал и обтегача на пистовия ремък. Ако се окаже, че и те са за смяна отиваш на още едни 300-500лв зависи какви части вземеш.

Тук не са включени демпферната ролка на коляновия вал и обтегача на пистовия ремък. Ако се окаже, че и те са за смяна отиваш на още едни 300-500лв зависи какви части вземеш.
- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
Скоро цената на обслужването ще надмине стойността на самата кола.И това ако не са изкуствено поддържани високи цени на части-здраве му кажи.
Върни се в “Избор и покупка на автомобил”