Масло за скоростна кутия и масло за двигател - въпрос?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
barutchiev
Автомобил: VW BORA
Двигател: AUS 2000

Re: Масло за скоростна кутия и масло за двигател - въпрос?

Мнениеот barutchiev » Пон 12 сеп 2016 15:45

Аз последно моето го наливах горе от датчика

Sent from my GT-I9301I using Tapatalk

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пон 12 сеп 2016 15:46

Нагряваш с пистолет за горещ въздух и охлаждаш с ...примерно аз ползвам обикновена градинска пръскачка. С "помпичка" или с друго. Внимаваш да не подпалиш/стопиш/преевеш нещо около болта. Пръскаш с ВД, чукваш шестограма с няколко премерени удара с чукче, напъваш с ключа и пак така отначало докато се развие.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пон 12 сеп 2016 15:53

Ех колега, за 10-15 лева просто не е истина в какви филми влизаш, от три седмици се занимаваш с това масло :smile

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Пон 12 сеп 2016 16:01

10-15 или 5 лв все тая. Щом човека е решил сам - нека си свърши работа сам. То неволята учи.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пон 12 сеп 2016 21:00

ktamen написа:Да допуснем, че все пак я развиеш без да строшиш нищо, мислил ли си как ще налееш самото масло? Трябва ти шприц или нещо, което да го замести.

Аз имам помпа. На предната кола й доливах масло в скоростната кутия. Но там пробката беше нормална с глава 17.
Маслото и антифризът си ги сменям сам. Единствената причина да не мога да оправя още скоростната кутия е фактът, че не мога да развия пробката.
А масивният як върток като нямам канал няма къде да го завра. Правя го на площадката пред нас.
Между другото знаеш ли какво масло има в пункта за смяна на масла до нас? Само EP90.
forski написа:Ех колега, за 10-15 лева просто не е истина в какви филми влизаш, от три седмици се занимаваш с това масло :smile

Не съм за 10-15лв. Ще ми налеят някое масло EP90 или по-гадна наливка и ще ми вземат парите. Защото 80W90 или 75W90 наливно никъде няма. Аз и карета, накрайници и шарнири сам си сменям. Истината е, че ако не бях толкова кьорав относно белези и ангренаж бих могъл да си сменя. Ама го оставих на друг, защото уж ако стане нещо, имам гаранция.

Потребителски аватар
muns61
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот muns61 » Пон 12 сеп 2016 21:19

80W90 зимата е кофти, особено като сваляш предавките надолу.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Вто 13 сеп 2016 0:02

инжектопляктор написа: наливно никъде няма. Аз и карета, накрайници и шарнири сам си сменям. Истината е, че ако не бях толкова кьорав относно белези и ангренаж бих могъл да си сменя. Ама го оставих на друг, защото уж ако стане нещо, имам гаранция.

Чичкото, при който ходя за масла, отваря бутилката, налива ми колкото е нужно, после гледа колко е останало и ми взема 4лв примерно. Май няма варели при него.
Двигателното си го сменям сам, от него си вземам само филтри.
Накрайниците как ги сменяш без да залягаш :gruebel
Гаранцията сигурно ти е много полезна сега, като ти е объркана центровката :mhihi За смяна на ангренаж не е нужно да знаеш къде са оригиналните белези, вземаш тебешир и си рисуваш белези преди да свалиш ремъка и новия го слагаш по тебеширените белези.

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Вто 13 сеп 2016 1:19

Кутията има едно алуминиево капаче отдолу, в което лагерува избирача. Хванато е с два 8мм болта с 13 но.мер нормален шестостен. Оттам ми е най-лесно, ако пробката се запъва.
Наливам винаги през избирача.
Тези кутии работят по-добре с малко повече масло от указаното.
От пробката не може да се източи цялото масло. Поне 200-300мл остават в кутията.
Аз лично карам с естерна синтетика 85w140.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 14 сеп 2016 13:47

Е няма развиване!!! Спрейове, почукване, греене. Изкривих един накрайник и усуках шестограм 17 и няма мърдане пробката!!
Да взема да налея през отвора на жилото на километража?
pe6kata написа:Кутията има едно алуминиево капаче отдолу, в което лагерува избирача.

Я разясни още малко? :smile От къде мога да излея и да налея, ако запъват пробките?
ktamen написа:Чичкото, при който ходя за масла, отваря бутилката, налива ми колкото е нужно, после гледа колко е останало и ми взема 4лв примерно.

При мене няма такова нещо наоколо! Тук ще ми вземат 5лв само за добро утро. И отделно ще ме накарат да си купя цял литър масло, защото те не отварят бутилки и не наливат.Относно центровката - според майстора, който сменя ангренажа уж била правилно направена

Последна промяна от инжектопляктор на Сря 14 сеп 2016 13:52, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 14 сеп 2016 13:52

Аз съм наливал през дупката на жилото.
Обаче знаеш ли колко трябва да налееш :gruebel

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 14 сеп 2016 13:54

ktamen написа:Обаче знаеш ли колко трябва да налееш :gruebel

Не! Но знам колко събира кутията. Ако мога и да го източа от някъде, ще разбера колко има и колко още ми трябва.
Понеже пробката не мога да я развия, в крайна сметка с прекалено упорстване ще я счупя, ще й изкъртя резбата или някой друг сакатлък и ще сменям кутия, която е работела, защото съм бил толкова прос да напъвам като хамалин.
Щом аз не мога да развия пробката с хубав шестограм или тресчотка, значи и в масларницата няма да могат.
Пробвах дори на шестограма да сложа тръба. Не става. Не се развива. :screwy :no На Форд-а много по-лесно се разви пробката. А и там също не е била развивана сигурно поне 10 години. Но там е нормална глава 17.

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Сря 14 сеп 2016 14:18

В крайна сметка защо толкова искаш да го сменияш това масло, освен омасленото каре имаш ли други проблеми?
Шум в кутията, трудно превключване, нещо да лопа да тропа, да стърже?

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 14 сеп 2016 14:31

Нямам проблеми, скоростите се превключват сносно. Но знам че масло трябва да има, иначе заминава диференциала, после почва да вие и се сменя кутия, което излиза 150лв. Имам и леко виене, което може да е от лагер на главина, от спирачен апарат - от всичко общо взето. Аз мисля, че единият спирачен апарат леко задържа от време на време. Ще ги свалям за смазване, само трябва да си купя температурно устойчива грес.
Просто искам да знам, че има масло, че всичко е наред и че няма за какво да се притеснявам. А не заради масло за 15лв да сменям кутия за 150лв.
Защото кутията не мога да си я сваля у нас самичък. Няма с какво да я дигна и тежи мамата си тракало.
Смятам и че ако сменя/добавя масло, скоростите ще влизат и по-лесно, направо като горещ нож в масло. Може би имам високи очаквания за 20 годишна кутия.

barutchiev
Автомобил: VW BORA
Двигател: AUS 2000

Re: RE: Re: Масло за скоростна кутия и масло за двигател - въпрос?

Мнениеот barutchiev » Сря 14 сеп 2016 16:57

Очакванията са ти големи,но си прав,че трябва да се поддържа.Аз когато взех моята и реших да си сменя веднага маслото източих 900 гр. от 1л и 900 гр. Един литър просто го нямаше. Нещата се подобриха,но са далеч от "влизане в масло"

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 14 сеп 2016 18:02

Най-отдолу трябва да има друга пробка за източване на маслото.
Карето знаеш ли защо е омаслено?

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”