Спиране с ръчна спирачка

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Спиране с ръчна спирачка

Мнениеот 777 » Пет 16 сеп 2016 11:09

Доколко може да се разчита на спиране с ръчна спирачка в движение? При по-голяма скорост ефектът е повече убиване на скоростта, но при 10-20км/ч би трябвало да има спиране почти като крачна предполагам. Питам, защото моята е зле. Пробваха да я оправят в сервиз и се опитват да ми обясняват, че едва ли не е нормално. При по-голям наклон примерно не държи, какво да се говори за нещо повече. На предни коли като съм на ръчна не мога да тръгна - влачат се задните колела, а тук е леко по-тромаво потеглянето.

Потребителски аватар
goppa
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Sharan
Двигател: AFN 1997

Re: Ръчна спирачка

Мнениеот goppa » Пет 16 сеп 2016 11:31

A колaтa имa ли си мaркa и модел?

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Re: Спиране с ръчна спирачка

Мнениеот forski » Пет 16 сеп 2016 11:40

Предполагам че една пълна ревизия на всички компоненти ще реши проблема, на дали излиза така от завода с неработеща ръчна :smile
Отделен въпрос е дали някой ще се хване да разглабя и ревизира всеки един компонент.

Потребителски аватар
Rat Fink
Автомобил:
Двигател: 1 8t AUM 2 3DISI

Мнениеот Rat Fink » Пет 16 сеп 2016 13:44

Аз не бих спирал освен аварийно с ръчна в движение, защото колата ще поднесе в някаква посока и става токио дрифт.
Моята ръчна също не държеше добре и на голям наклон даже тръгваше 20-30 см. На последния преглед преди месец едва ме пуснаха защото като беше опъната догоре пак не държи съвсем. Оказаха се - една от задните спирачки за настройка/регулиране + натягане на жилото на ръчната. Сега с 2-3 зъба заковава просто.

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Пет 16 сеп 2016 16:14

Натягаха, регулираха, хваща не на последен зъб, но не държи достатъчно. За спиране в движение съм си мислил като краен вариант - примерно критична ситуация и в тоя момент изтърва крачната спирачка. Колкото да не държи ръчната може да намали малко. Наскоро ми се случи да намалявам рязко, защото насреща някой изпреварва ТИР без да си е преценил възможностите. Разминахме се, но без спирачка от моя страна нямаше да се получи. То ако дръпна ръчна в тая ситуация може да стане по-зле - да се окажа пред ТИР-а, но все някога може да е от полза. Отделно, че не мога да спирам на стръмно като знам, че не мога да разчитам много на ръчната. Въпросът беше ако отида на рекламация в сервиза и кажа - ето, движа се с 10км/ч и ръчната изобщо не може да спре колата - да не ми кажат, че така е при всички.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пет 16 сеп 2016 16:55

По нагоре те питаха каква е колата, аз бих добавил и вида на ръчната спирачка.
Моята е пасат 89 година с дискове отзад и въпреки, че смених жилата с нови и спирачните апарати с такива от голф 4 в движение не иска да кове.
Просто намалява. Ако колата е спряна на баир с предницата надолу, ръчната държи перфектно, ако е спряна на същия баир, но предницата да е нагоре по баира, изключиш ли от скорост и ръчната почва да изпуска колата назад по надолнището. Това е май с всички ръчни спирачки, които са от този вид и използват буталото за крачната спирачка.
Колкото и да е странно, барабанна ръчна спирачка може да се нагласи да кове задните колела и при 60 км/ч, но такава на дискове не може, освен ако не е от тези, дето в основата на дисковете има барабан с малки накладки за ръчната спирачка

Потребителски аватар
forski
Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
Двигател:
Контакти:

Мнениеот forski » Пет 16 сеп 2016 19:56

777 написа:Натягаха, регулираха, хваща не на последен зъб, но не държи достатъчно...

Колега .... в що за филм си влязъл :rolleyes

KOKO ГЕОРГИЕВ

Мнениеот KOKO ГЕОРГИЕВ » Съб 17 сеп 2016 23:28

К.Одаджийски написа:такава на дискове не може, освен ако не е от тези, дето в основата на дисковете има барабан с малки накладки за ръчната спирачка

Абсолютно потвърждавам написаното от Одата: :th_up
Онзи ден на Галаксито сменихме всичко - трите въжета, механизма на "кантарчето" и накладки. Натягането е перфектно регулирано. На много стръмен наклон ръчната държи и в двете положения на предницата без навит волан и без включена скорост, но в движение едвам спира.
Изводът: При този вид механизъм ръчната спирачка е само за стопиране на колата в покой! :smile

Потребителски аватар
vladovelin
Автомобил: Golf3 GTI
Двигател: 2E 1994

Мнениеот vladovelin » Съб 17 сеп 2016 23:46

Неслучайно се нарича паркинг спирачка.

Потребителски аватар
IceHeart
Автомобил: Golf IV
Двигател: 1.8 AGN

Мнениеот IceHeart » Нед 18 сеп 2016 11:18

Никога не съм разчитал на ръчната спирачка, в какъвто и да е смисъл! Наблягай на това, да гледаш по-далеч от предната кола, и горе дело да преценяваш ситуацията, и няма да се налага да спираш рязко! Стандартната ръчна спирачка не е за това. Виж, ако си сложиш от дрифтаджийските, ще е друг ефекта! Ама толкова пари за едно спиране, по-добре сменяй колата.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”