Пасат 1.8, 125 к.с., бензин,1998г. Зацепване на ангренаж

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
boyan.evgeniev
Автомобил: wolksvagen passat 4
Двигател: Бензин

Пасат 1.8, 125 к.с., бензин,1998г. Зацепване на ангренаж

Мнениеот boyan.evgeniev » Чет 15 сеп 2016 18:02

Здравейте колеги. Днес си разглобих пасатчето за смяна на водна помпа и останах меко казано изненадан, когато осъзнах че трябва да сваля ангренажа за да развия горните два болта. Проблема не е толкова в сложноста на зацепването на ангренажа, а че видях нещо много притеснително. Ангренажа не е на белези. Ако можете да ми помогнете как да разбера на кои белези трябва да е, ще съм ви много благодарен. Слагам малко снимки, на които има два болта, за да видите марките къде са и да ме опътите как да разбера на коя от двете трябва да е. Благодаря

Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Re: Зацепване на ангренаж пасат б5 99г.

Мнениеот drago_tr » Чет 15 сеп 2016 18:28

https://www.youtube.com/watch?v=Vv9hW7US5fk

Напиши на тубата тming belt pasat b5 и глей какво стaва :th_up
А използвайки търсачката тук, ще се затрупаш с теми от този сорт.

Последна промяна от drago_tr на Чет 15 сеп 2016 18:30, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
IvanMan
джедай
джедай
Автомобил: Golf 7 TDI Estate BlueMotion
Двигател: CRLB

Мнениеот IvanMan » Чет 15 сеп 2016 18:29

Коригирай заглавието според шаблона:
viewtopic.php?f=6&t=352512

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Чет 15 сеп 2016 18:36

Премахнато....чакаме дизел ли е бензин ли е мотора

Последна промяна от drago_tr на Чет 15 сеп 2016 18:57, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Чет 15 сеп 2016 18:44

Нека видим точно модела/двигателя първо :) бензин/дизел и т.н.

Потребителски аватар
boyan.evgeniev

Мнениеот boyan.evgeniev » Пет 16 сеп 2016 19:18

Такааа... Извинявам се за непълната информация, но ми беше изпушила главата и... Както и да е. Пасата е 1.8, 125 к.с., бензин,1998г.
Знам че има много теми по този въпрос, но не и за моя модел.

drago_tr Благодаря за видеото. Гледах го преди да пусна темата, но има два проблема. Първия е, че е дизел (няма как да знаеш - моя грешка) и второ - ремъка е маркиран преди да се свали. А моя е избягал от белязката на разпределителния вал. Проблема е, че на зъбното колело има една, а на корпуса на двигателя има две марки и не знам как да разбера на коя трябва да го докарам. Това е което ме интересува - как да разбера колко да върна назад зъбното колело на разпределителния вал.

P.S. Моля модераторите да променят заглавието, тъй като не ми е много ясно как става. Благодаря и се извинявам още веднъж

Сега качих и снимките от двигателя. На една от снимките съм сложил две видии на белезките на корпуса, тъй като не се виждат много добре на другата снимка. Ето линк към тях

https://1drv.ms/f/s!AoFI9r0_RDK_anfEZsbnHTVlja0

Потребителски аватар
drago_tr

Re: Пасат 1.8, 125 к.с., бензин,1998г. Зацепване на ангренаж

Мнениеот drago_tr » Пет 16 сеп 2016 21:09

В аутодатата я дават тази белязка която е на разпределителния вал...трява да е перпендикулярно отгоре точно в средата
На коляновия вал също трябва да е така....нагоре и точно в средата

Я цъкни на тоя линк и разгледай:
https://www.google.bg/search?espv=2&biw ... c7vmGgC_hU
А това не е ли за твоя мотор?
http://cyberspaceandtime.com/How_to_cha ... 0gkg.video

След като ги направиш на белезите и сложиш новия ремък, да не забравиш да превъртиш мотора 2-3 пъти на ръка :a045

Изчакай да видим и специалистите какво ще кажат

П.С, Имаш страшно много точки по тия колелета. След като напаснеш нещата веднъж, изтрий ненужните

Потребителски аватар
boyan.evgeniev

Мнениеот boyan.evgeniev » Съб 17 сеп 2016 0:19

Да. Този клип е точно за моя мотор, но от него единственото което става ясно е , че болтовете на главата се завиват от центъра на вън, на Х. Него също го гледах онзи ден. И все пак , ако приемем че белега върху зъбчатката на разпределителния вал е заводска (което СИЛНО ме съмнява), върху корпуса на двигателя белезите не са на 90 градуса. А на зъбчатката на коляновия вал, единствения белег който има е червено-белия, който съм 100 процента сигурен че не е фабричен. Така че със сигурност няма как да разбера коя точно точка трябва да е перпендикулярна. И честно казано седя и си мисля, гледайки отново и отново клипа (единствения за този мотор в интернет пространството), че нещата отиват до сваляне на глава. Но дори и това да направя, не знам какво точно трябва да гледам, за да разбера къде трябва да бъде поставена резката.
М/у другото само да вметна че баща ми ми каза, след като сглобя ангренажа и след като го превъртя на ръка 3-4 пъти, да запаля за около 10 сек., без да съм сложил радиатора и външните ремъци (хидравлика, помпа, климатик) и ако имало нещо щяло да си покаже. Дали изобщо ще запали и няма ли да прецакам мотора така?

Потребителски аватар
KGL
Автомобил: Passat B8 Alltr BMT 176kW TDI
Двигател: CUAA 2016
Контакти:

Мнениеот KGL » Съб 17 сеп 2016 7:40

Бояне, не си писал от къде ни, но не мислиш ли, че щеше да си спестиш маса главоболия и време ако беше сменила ремъка в някой сервиз?

dimitar.dimitrov
Автомобил: Golf 3 AFT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dimitar.dimitrov » Съб 17 сеп 2016 7:53

Инсталираш една проста,аутодата и си решаваш проблема... Аутодатата я има в замундата, избираш си марката и модела и си готов. Всеки полутехнически грамотен човек ще се справи, това значи и ти! ;-)

Потребителски аватар
boyan.evgeniev

Мнениеот boyan.evgeniev » Съб 17 сеп 2016 22:28

Първо към KGL… Няма значение от къде съм... Колата е немска. Не мисля че щях да спестя време, тъй като за последата смяна на ремъка, на майстора му отне 4 дни. Да не говорим че не сменям ремък, а водна помпа и не предполагах, че ще трябва да махна ремъка. Другото което е чецялата процедура не я правя само за да спестя 150лв. (изкарвам ги за два дни работа), а начин да науча нови неща, което отпада при отиване при майстор.
Сега към dimitar.dimitrov… Поздрави за хубавото име, адаш си на сина ми. Преди време ми се наложи да инсталирам аларма на пасата и си свалих аутодата, за да проследя инсталацията. В крайна сметка инсталирах алармата с мултицета, логика и елементарните познания по електроника които имам. Т.е. абсолютно нищо не ми помогна тя, защото единствената полезна информация, която извлякох от програмата беше вида на маслата, които са за тази кола. Слагам линк с талона, защото или не съм достатъчно „полутехнически грамотен човек“ или в тази програма няма нищо съществено, НАЙ-ВЕЧЕ за моя проблем. Ако трябва да черпя, ще уредим нещо
Пс: М/у другото съм от Варна 
https://1drv.ms/i/s!AoFI9r0_RDK_c0P6t02yYaLpxAQ

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Съб 17 сеп 2016 23:01

На маховика отзад нямаш ли някакъв отвор там да няма някакви белязки.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Съб 17 сеп 2016 23:16

boyan.evgeniev написа:Другото което е чецялата процедура не я правя само за да спестя 150лв. (изкарвам ги за два дни работа), а начин да науча нови неща, което отпада при отиване при майстор.
То затова е този форум - да си помагаме и всеки да научи по нещо ново. Аз също предпочитам каквото мога да си го правя сам.

Аутодата нямам, но съм виждал вътре упътване как се сменя ремък и какво се гледа. Така че ако имаш - потърси по-обстойно дали няма написана тази процедура за твоя автомобил.

Потребителски аватар
boyan.evgeniev

Мнениеот boyan.evgeniev » Съб 17 сеп 2016 23:54

В понеделник продължавам и ще мога да дам повече инфо, тъй като колата е в гаража на вилата. Тогава ще погледна. Отвор със сигурност има, тъй като ми казаха, че за да махна ролката, която пречи за премахването на водната помпа, трябва да сложа контра там за да я отхлабя, тъй като съм "любител" и нямам подходящия инструмент за развиването и.
Vlad777 Както казах по-нагоре - няма нищо конкретно. Може би платената версия има, но не съм сигурен и за това не искам да си давам парите. За какво е форума все пак - за да си помагаме БЕЗПЛАТНО като колеги.. И все пак - офертата за маса остава... :D :D:D

Потребителски аватар
plameney
Автомобил: Passat B5 1.6
Двигател: ARM 2000
Контакти:

Мнениеот plameney » Нед 18 сеп 2016 0:49

Колега,за да нагласиш коляновия вал на белези,трябва да сложиш шайбата на пистовия ремък.На нея има чертичка,която трябва да съвпадне с белег някъде на двигателя или трябва да сложеш и долния капак на ремъка,възможно е белега да е на него.В аутодата има инструкция точно за този мотор как се сваля/слага ремък и как се настройва веригата на разпределителните валове.В момента я гледам.Съжалявам че не мога да те насоча повече.
П.п. Белега на шайбата на разпределителния вал е по скоро този който посочваш с видията дето я държиш с палец и показалец на снимките или даже още по на дясно гледано от точката където си снимал.Огледай внимателно.

Върни се в “Passat”