Смяна на летни със зимни гуми

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Re: Смяна на летни със зимни гуми

Мнениеот инжектопляктор » Сря 19 окт 2016 22:49

$100 написа:Та по твоята логика е трябвало да ги дам по 15-20лв, но странно как ги продадох по 50лв без много чакане - около 1 седмица.

Отговорът няма да ти хареса, но 185/65/14 Фулда Екоконтрол струват 72лв/броя - чисто нови. За 6000км си им взел между 1/4 и 1/3 от живота. Да, етично погледнато тия гуми не струват повече от 25лв/броя. В държави като Германия тези гуми летят за смет. С цялото ми уважение, това че си ги продал за 50лв/брой не е причина за хвалене.
Научихме се в България само прекупвачи да го играем и да продаваме скъпо...сети се какво. Алуди в румънският ОЛХ струва 1000Е, тук струва 6000лв в по-лошо състояние. Някакъв ад настана от прекупвачи и търгашество.
Аз за мене съм си го решил. Нови китайки. Скоро ще се наканя да взимам зимни. Ти, както и всички останали можете да си задържите гумите на по 1-2 сезона с цена почти като нови. Според мен китайките като нови се държат по-добре от масовите гуми втора ръка на между 5 и 8 години, боклуци внесени на палет от Германия, които се продават от търгаши тук. Като спрат да ви купуват хмм.... ..... втора ръка, ще видим как ще ги пускате по 5лв/броя.
Най-лошото е, че се продават по 20-30лв/броя с цялата търгашеска наглост гуми, които са за боклука - с пукнатини, износени или с ДОТ от края на 90-те години. Тая наглост няма граници. :no Да живеят китайците.
И само да ти кажа - продадох 4 лети джанти 14-ки, на 2 от които имаше от "хубавите ви гуми с мнооо грайфер" за 80лв. :no А последно бях разкарал гуми 14-ки 185/65/14 за по 5-8лв/броя за доизносване - с по 3-4мм грайфер. Толкова струват реално тия боклуци. Дори бяха Континентал.
Аз много добре знам какво говоря и какво продавам. И не ме мисли за будала, че съм ги пуснал на фона на търгашеските сметки евтино.
Ако си мислиш, че се изказвам остро - просто ми писна от джамбазлъци. И съм от хората, които цакат системата.

Последна промяна от инжектопляктор на Сря 19 окт 2016 22:58, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Сря 19 окт 2016 22:57

ktamen написа:Кое по-точно не ти е ясно? Гумите са различни... Това че ти изтъркваш твоите гуми, дето ти си си ги избрал за 20 000 не означава, че всички са си избрали, като твоите гуми и карат по същия начин.

hooligan_sk написа: Много рядко качествена зимна(а и лятна) гума дава резултат над 30К.

ktamen написа:.... с комплект качествени гуми се минават 70 - 100 000км

ktamen написа:2 комплекта гуми са достатъчни за 150 - 200 000км.

Добре лавираш,ама предлагам да се задържиш на пробега на Качествените гуми.Предлагам да се включат и други форумни многознайковци и да споделят опит/без служебни бусове и баничарки/.Като може да доуточним в движение,колко от пробега ще е на галош.

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Сря 19 окт 2016 22:58

инжектопляктор написа:Отговорът няма да ти хареса, но 185/65/14 Фулда Екоконтрол струват 72лв/броя - чисто нови. За 6000км си им взел между 1/4 и 1/3 от живота. Да, етично погледнато тия гуми не струват повече от 25лв/броя. В държави като Германия тези гуми летят за смет. С цялото ми уважение, това че си ги продал за 50лв/брой не е причина за хвалене.

Етично погледнато? По същата логика етично погледнато чисто нови трябва да струват около 48лв, не мислиш ли? Или 72лв за нови е добре, но след 6000км вече трябва да са по 25лв. А ако са на 15000 сигурно по 5лв е справедливата цена? Как го сметна тоя живот от 18-20хил км? Хем си купуваш китайски боклуци, хем имаш и претенции, че гуми на 20хил са за изхвърляне. Пак ти казвам - намали коментарите, че трупаш много негативен рейтинг. За мен поне отскоро си синоним на *****.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 19 окт 2016 23:02

$100 написа:Хем си купуваш китайски боклуци, хем имаш и претенции, че гуми на 20хил са за изхвърляне. Пак ти казвам - намали коментарите, че трупаш много негативен рейтинг. За мен поне отскоро си синоним на *****.

На 20 хиляди километра едни гуми са с между 2 и 4 годишен дот и няма причина да се предпочетат пред нови, освен цената. Ако не са значително по-евтини, никога няма да купя втора ръка. Отвориха ми се очите как ме цакат търгашите по гумаджийниците, като почнах да пазарувам от Интернет. Гума 70лв нова в продавалника на 40К километра - 50лв(ЗАПАЗЕНА). Или гума за 65лв в гумаджийницата 97лв/броя. Не, мерси. Предпочитам да карам зимни най-долни китайци Сайлун, отколкото да дам на някой търгаш по 30-35лв за гума, която струвала 70лв нова(Ама преди 10 години!). Колко е живота на една гума? Докато й свърши грайфера и стане на слик ли? А после и сликовете ги пускаме по 20лв в продавалника? Стига така, с цялото ми уважение.
Аз съм се изказал. И съм продал континентал-ките почти без пари, като махнеш цената на джантите, защото за мене това е боклук за доизносване, а не гума за каране.
Както казах, аз не съм богат. Но не съм толкова богат, че сам да се цакам да давам повече пари. Гуми втора ръка обикновено значи гуми с максимум 1/3 от полезният им живот останал. Означава, че много по-скоро ще си купиш други. А аз не съм по многократното даване на пари, защото сметката не излиза и нямам намерение да си правя абонамент при гумаджиите.

Последна промяна от инжектопляктор на Сря 19 окт 2016 23:06, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 19 окт 2016 23:05

Не си купувай Сайлун, отиди в кауфланд по добре и си купи дебица за 70 лв 14-ка
Пак е компромис, ама е в пъти по добре от но нейм джигитайски галоши

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 19 окт 2016 23:08

К.Одаджийски написа:Не си купувай Сайлун...

Аз съм много доволен от Сайлуна. Честно ти казвам. Преди бях карал с ""МАРКОВИ"" гуми с дот на 7години. Искам да ти кажа, че в сравнение със Сайлуна, с дъртите Континентал-ки колата се държеше като шейна. Та, има значение.
Освен ако не ми дават гумите без пари, втора ръка никога вече. Не си струва риска, не си струва късият живот и цената на поставянето, ако ти идва почти на цената на нова гума, особено като сложиш и доставката.

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Сря 19 окт 2016 23:13

Постоянно се говори за маркови на 7-10 години. Има втора ръка и на 1-2-3-4г. Вярно, че 90% са доста стари продавани от търговци, но не е безкрайно трудно да намериш гуми от човек - купувани чисто нови от него. Така че правете разлика и не давайте само крайни примери. От китайските може да си много доволен, но би трябвало да не ги ползваш повече от 2г. При което трябва или да ги изхвърлиш на третата година или да ги дадеш по 5лв, защото няма кой да даде 20лв за стари китайски гуми (все пак по толкова вървят почти нови Фулда, нали - на 1 година).

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 19 окт 2016 23:19

$100 написа:От китайските може да си много доволен, но би трябвало да не ги ползваш повече от 2г. При което трябва или да ги изхвърлиш на третата година или да ги дадеш по 5лв, защото няма кой да даде 20лв за стари китайски гуми.

2години китайка за 54лв са по-добре от 2 гуми втора ръка, сменени за 2 години. Гума на 4 години се води вече стара като ДОТ. Аз не ги взимам гумите да ги продавам. И щом Траял може да продават по 25лв/броя в пре*балника, значи и китайки биха могли да се продадат...
Да, ще ги карам 2-3 години, ще съм на далавера спрямо втора ръка боклуците и ще ги продам за по 5-9лв/броя, да имам пари за бира и кебапчета. Аз не съм търгаш и мразя такива. Ходи ми отвори обявата за частите за VW, да видиш как в интернет се продава едно ел.огледало за 50-60лв, аз давам двете с копчето за по-малко.
Иначе смяната на гуми бърка в джоба. Понеже Пасат-а го взех без такива, ще ми е неприятно и не много ненатоварващо за бюджета да се бръкна за нови. Но предпочитам нови пред втората ръка от гумаджията по 35лв на 10 години.
Аз лично призовавам никой да не купува втора ръка, най-вече от гумаджии и търгаши в продавалника. Да измрат от глад търгашите, които внасят на палет от Германия, където тия гуми ги хвърлят в контейнера.

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Сря 19 окт 2016 23:24

инжектопляктор написа:...Аз не ги взимам гумите да ги продавам. ...и ще ги продам за по 5-9лв/броя... Аз не съм търгаш и мразя такива.

Трябва да поясниш, че търгаш (според теб) е търговец с нагла печалба, а когато продаваш на човешки цени всъщност даже не продаваш.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Сря 19 окт 2016 23:28

$100 написа:...че търгаш (според теб) е търговец с нагла печалба...

Точно така. Търгашът не работи, той препродава скъпо боклуци. Сега един приятел ще си взима електроника от румънският Продавалник, защото там не са наглеци като българите в българският. Цената на едно нещо там е 150лв, докато тук под 500 дори най-разбито го няма.
Според мен няма човек, който не знае, че да има хубави гуми е нещо хубаво. Всичко опира до финанси и това е причината да съм в ценовата категория "Китайки". Ама трябва да съм много тъп, за да си взема 7 годишна гума "нов внос от германия" за 35лв/броя с грайфер за 1 сезон.
А лично аз като продавам - направо подарявам. :no Защото знам, че има такива хора, които имат скромни финансови възможности или са ентусиасти да направят нещо за старата кочинка, която имат. Продавам там, да зарадвам някой.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Сря 19 окт 2016 23:50

инжектопляктор написа: Алуди в румънският ОЛХ струва 1000Е, тук струва 6000лв

Има точно 1 за тия пари,95г.Разгледах Пасатите Б5,5 и цените са като тук,само дето километрите сякаш са по-реални.
Ето ти зимни гуми
185/65 R 14 DAYTON - 69лв

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Чет 20 окт 2016 7:55

Темата взе да бега.Едно не ми е ясно-Бриджстона ми за който споменах по-горе в момента са износени почти на маркера,който е сложил производителя.Оттам нататък има ли още какво да "изцедя" от тия гуми или това наистина им е последен сезон?
Никога досега не съм гледал обстойно маркери или грайфери-просто като усетя че почва да губи сцепление,особенно на мокро-значи... :bishop

Потребителски аватар
betaserk
Автомобил: Renault Zoe
Двигател: electric 2014
Контакти:

Мнениеот betaserk » Чет 20 окт 2016 8:05

Прав е колегата инжектопляктор наистина са много нагли тези таргаши, но да кажа, че те не са виновни, виновни са хората които ги купуват. За съжаление и новите им искат доста надценка, всеки в България с малката си душичка иска да спечели на гърба на другия. И аз съм като теб, колега, дадох зимни гуми с 5-6 мм грайфер за по 20 лв парчето, бяха много хубави и с мека гума, можех да ги продам за по 50 лв, както ги продават търгашите, но исках да зарадвам някой, а не да лъжа и мажа за да спечеля 10 лв отгоре. Всичко което продавам втора ръка го давам евтино, няма да му искам с 2 лв по малко от ново и да чакам някой да се хване. Наистина трябва да спрем да купуваме от тези търгаши. Трябва закон или нещо да се измисли за тези идиоти да не могат да вземат гума за 2 лв и да я продават за 50. Всичко разбира се е много относително, има и хубави гуми втора ръка, но са много много рядко и обикновено се продават на приятели и не стигат до ОЛХ и Прее.алника :icon_lol

П.П За да не е спам, аз съм с трета употреба :mrgreen Michelin Alpin A3 на не знам колко си години. Излъгах се преди години от един таргаш и ги взех, повече никога!

П.П 2 Не съм го сложил още, рано е!

Последна промяна от betaserk на Чет 20 окт 2016 11:33, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
777
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 777 » Чет 20 окт 2016 9:42

Търговците на гуми втора ръка са долу горе толкова нагли колкото и търговците на нови гуми. Който не внимава спокойно може да си купи нови гуми с нормална цена от 75лв за 105лв. Даже ще му направят отстъпка от обявените 110лв и ще се радва.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia + Peugeot 308 T9 SW
Двигател: AQY 2001 + Pure Tech 2017

Мнениеот Zdravko Zankov » Чет 20 окт 2016 9:51

Към края на миналия месец започнах да се оглеждам за летни гуми. Просто в дъжда не държаха вече. Огледах сайтовете за нови, прегледах обявите за втора употреба, останах втрещен. 10 годишна гума за 40лв.
Случайно влязох в една гумаджийница, питам за 4 летни. Пича казва, мини следобед, ще ми докарат от кола нов внос.
Та за 180лв с монтажа, се сдобих с 4 почти нови гуми от премиум клас. ДОТ 1515.
Въпрос на обикаляне и късмет.
П. П. Рано ми е за зимните, стоят си кротко на джантите, на тъмно и хладно.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”