Здравейте колеги . Имам проблем с сеатчето скоро го купих и още не съм му хванал номерата. Сеата е ибиза 2 99г. 1.9 тди 90к.с.
AHU е мотора. Проблема е следния , изхвърля ми антифриза през разширителния съд. Колата си работи нормално върви си без проблем и не загрява над нормалното ( стрелката си забива по средата и си държи постоянна температура ) .Забелязал съм че при повече напъване (в по-високи обороти ) тогава изхвърля антифриза.При дълго каране също изхвърля. Има един момент в които я оставям да си изхвърли колкото си иска и не доливам , оставям е така и на студен мотор като проверя нивото има 3-4см във съда , оставям е така карам си колата си загрява до нормално (пътувам примерно от София до Пловдив) и на загрял мотор проверявам нивото и се е вдигнало до скалата за мах . Имаше един период в който при студена нивото е нормалн между мин. и мах. а като загрее пада почти до дъното на казанчето. А и не знам колко е нормално (за пръв път имам дизелова кола ) , но съм забелязал че доста втвърдява маркучите . Аз се усъмних да не е издухана гарнитурата на главата и отидох да направят едно тестче за изгорели газове във антифриза и там не хванаха нищо (незнам колко е надежна техниката ) . Ако някои може да ми даде съвет каде да търся проблема . А и да си кажа сменил съм термостат но нямаше ефект като и капачката на казанчето и терморелето което включва перката . Благодаря предварително !
Сеат Ибиза 1.9тди 90к.с. изхвърля антифриза през разширителния съд
- Megasquirt
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Сеат Ибиза 1.9тди 90к.с. изхвърля антифриза през разширителния съд
Привет, мериш с манометър на тънкото маркуче на разширителното. Повишаваш налягането или със загряване на двигателя, или с помпа, до 1кгс/см2, налягането не трябва да пада, ако е херметична системата (или поне не преди да е изтинал двигателя, ако не помпиш. При теб вероятно проблема е гадната синя капачка. Намери оригинална черна от морга. Също дали е мокро в купето при краката. Някъде може да има теч + лоша капачка - проблема да е комплексен. Също може тънкото маркуче да е запушено. Първо го разкачи за да провериш дебита през него, докато двигателя работи.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Колега тъй като слушам обясненията ти 100% имаш вкарване на изгорели газове в охладителната система , дали ще е гарнитура или глава няма значение ще се разбере като се отвори.
- Megasquirt
- Автомобил:
- Двигател:
Точно нищо не показва, че със сигурност е гарнитура. Хайде, колеги, първо се мери, после се сваля глава.
-
- Автомобил: VW BORA
- Двигател: AGR 98
налягането в охладителната система е около 0.8 ат. щом се втърдяват маркучите работата отива към гарнитура. на колега колата беше със същите симптоми и днес като свалих главата се оказа прегоряла гарнитура.
Не съм я премерил още , но миналия ден и дадох повече зор на магистралата 160-170 на магистралата и взе да хвърля водата в движение даже стрелката за температурата взе леко да подминава средата и като спрях видях че хвърля оставих е запалена да охлади долях си антифриз и продължих да си карам с не повече от 3000 обр. и нямаше проблем. Ще я измеря за налягането , но все повече клоня към гарнитура или да не е късмет да е глава.
Проблема е решен , оказа се издухана гарнитура на главата . Благодаря на колегите който се включиха по темата !
Върни се в “Дизелови агрегати”