ALESYZ написа:За лед има гуми, които са забранени за движение по пътищата на България, така че не мисля, че някой слага зимни гуми за да се движи по лед с тях.
Зимните гуми имат предимство на сняг и кал. Това пише и на самите тях. Така са конструирани, такъв е и съставът им. За мокър или сух път, лятната гума е с по-добро сцепление и по-добро отвеждане на водата.
Не помня досега в БГ да е имало "ледена епоха",т.е. лед от Варна до София ,че да се налага да се слагат шпайкове за да се придвижваш....
Когато казвам лед -имам впредвид минус много градуси,поледици на места ,полустопена и замръзнала надвечер киша ,трамбовани и станали като камък снежни коловози ,заради "навременното" почистване и т.н. зимни красоти от които съм си патил и не виждам тук предимството откъм сцепление на летните пред зимните гуми....Или през деня когато снеготопенето е активно да карам със летните ,щото имат по-добри водоотвеждащи канали,а надвечер когато всичката тая "попара" започне да замръзва -слагам зимните гуми...
Стига,несериозно е .Потеглял съм многократно от място на лед с нови зимни и никой не моgе да ме убеди че летните ще дадат по-добър резултат. Тук ми се струва че голяма роля играе и задкормилното устройство. Да има и сухи зими и някой може и да се мъчи да "мине метър" със смяната на гумите,но специално при нас -Североизтока като си захване зимата та си държи яко,и като температури и като заледявания и т.н.
Не съжалявам за нито една стотика хвърлена досега за нови зимни гуми.