Смяна на летни със зимни гуми

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Re: Смяна на летни със зимни гуми

Мнениеот Stivi » Вто 25 окт 2016 12:31

nikolay_ss написа:Аз моите летни континенталки ги взех от Диана и там ми ги смениха. Обаче ако ще ги сменяш там по-добре стой до колата, че при мен някъв стажант явно ми пратиха да ми смени гумите дето не знаеше как да сложи гумата на джантата... после дойде един друг по-старши и свърши работата.

Колкото е по голяма "гумаджийницата" толкова е по-неквалифициран персонала....факт ! Иначе да се чудиш дали една и съща гума правена в Чехия и във Франция е с еднакво качество.....това само българин може да го направи,ние все се мислим за жертви на световен заговор :mhihi А какво да кажем като на тазгодишния хит Nokian WR D4 повечето размери се правят в Русия... icon_idea

Mishonti
Автомобил: C220
Двигател: CDI 2007

Мнениеот Mishonti » Вто 25 окт 2016 17:12

От Дианата и аз веднъж се излъгах да ми монтират гумите купени от тях.. беше някакъв ужас, хем големи мъже не знаеха че гумите имат посока....

felixbg
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот felixbg » Вто 25 окт 2016 19:22

Взех ги от Медина-мед TS860 Made in France, в рамките на 5 минути дойде клиент да купи същия модел и размер, доста търсени са. Днес навън в София пак стана 16 градуса, а вече гледам по светофарите масово хората са сложили зимните. Относно монтажа, май пак там ще се доверя и без стажанти, да.

Потребителски аватар
gen4o_88
Автомобил: mk3 jahre gtd
Двигател: AAZ

Мнениеот gen4o_88 » Вто 25 окт 2016 19:46

Като клиент искам да кажа че за гумите nokian D4 съм чел доста и това че идват от русия не ме притеснява защото липсата на инфо води до тази неграмотност! А като гумаджия ще кажа че кои където е доволен там да сменя гумите да чака и да не мрънка знаете че ако на вас се обръща внимание има и други клиенти все пак! Успех на всички ! :th_up

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Вто 25 окт 2016 20:34

ALESYZ написа:За лед има гуми, които са забранени за движение по пътищата на България, така че не мисля, че някой слага зимни гуми за да се движи по лед с тях.
Зимните гуми имат предимство на сняг и кал. Това пише и на самите тях. Така са конструирани, такъв е и съставът им. За мокър или сух път, лятната гума е с по-добро сцепление и по-добро отвеждане на водата.

Не помня досега в БГ да е имало "ледена епоха",т.е. лед от Варна до София ,че да се налага да се слагат шпайкове за да се придвижваш....
Когато казвам лед -имам впредвид минус много градуси,поледици на места ,полустопена и замръзнала надвечер киша ,трамбовани и станали като камък снежни коловози ,заради "навременното" почистване и т.н. зимни красоти от които съм си патил и не виждам тук предимството откъм сцепление на летните пред зимните гуми....Или през деня когато снеготопенето е активно да карам със летните ,щото имат по-добри водоотвеждащи канали,а надвечер когато всичката тая "попара" започне да замръзва -слагам зимните гуми...
Стига,несериозно е .Потеглял съм многократно от място на лед с нови зимни и никой не моgе да ме убеди че летните ще дадат по-добър резултат. Тук ми се струва че голяма роля играе и задкормилното устройство. Да има и сухи зими и някой може и да се мъчи да "мине метър" със смяната на гумите,но специално при нас -Североизтока като си захване зимата та си държи яко,и като температури и като заледявания и т.н.
Не съжалявам за нито една стотика хвърлена досега за нови зимни гуми.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Вто 25 окт 2016 20:55

Само един сезон вика-да,ама 6 месеца бе,пич.Сняг и кал,а-вервай ми,на кал само галош се кара,че трупа по-малко.Канали за вода имат и зимните...а лед има,ама много пъти не се усещаме,че асфалта е заледен зимата....Та и аз съм за зимни,но има и други мнения и е демократично да ги уважим
viewtopic.php?t=449689&start=45
Извод - летните гуми, както на сухо, така и на мокро бият зимните като маче у дерек не само при температури под +7 градуса, ами и при „Температура -28°С и духащ леден вятър“. И какво съвпадение - до същия извод са достигнали Ауто Мотор Спорт “зимните гуми са по-добри на сняг и/или лед, а летните на сухо или мокро, при това независимо от температурата на асфалта“
P.S извода е относно това, кои гуми спират по-добре.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Вто 25 окт 2016 21:26

Миналата зима нужда от зимни гуми в София имаше за първи път в началото на януари. И за последно през март. По-предишната зима беше сходна. Последно имаше сериозна зима преди 4г... Някой да беше виждал оръдия за сняг през 90те? А ски се караха по 4 месеца без грижи. :stumm

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Вто 25 окт 2016 21:30

Ето графика със среднодневните температури в София.

Sofia.JPG
Средни температури София.

Шест месеца карам със зимни гуми, само ако не смятам да ги ползвам повече през зимата т.е. последен сезон. Нормално 3 месеца и половина - от втората половина на декември до края на март.

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Вто 25 окт 2016 21:39

hooligan_sk написа:Миналата зима нужда от зимни гуми в София имаше за първи път в началото на януари. И за последно през март. По-предишната зима беше сходна. Последно имаше сериозна зима преди 4г... Някой да беше виждал оръдия за сняг през 90те? А ски се караха по 4 месеца без грижи. :stumm

Има нещо вярно. Но е достатъчно едно зимно ПТП и вложението в гумите се изплаща - може и да е безценно (животоспасяващо).

Потребителски аватар
IceHeart
Автомобил: Golf IV
Двигател: 1.8 AGN

Мнениеот IceHeart » Вто 25 окт 2016 22:52

Де бе, де бе, чак толкова. И с летни съм карал зимата /нови/ и не съм имал проблем. Нито съм затъвал нито съм закъсвал по пътя. Имало е и лед и сняг. НО, при спиране няма как да спреш с летни гуми. Докато при зимни е друго.
Примерно, ако си от Сандански, не ти трябват зимни гуми. Там сняг пада за 2 часа и се топи. ЛЕД и поледици я има, я не! Но по закон който е измислен, трябва да дадеш 400 лева за гуми. Дефакто, пада сняг сутринта, и слетобед се е стопил. Дефакто когато няма сняг, няма нужда от зимни гуми, и не би трябвало да те глобят?

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Сря 26 окт 2016 6:37

Явно и депутатите са скрънзи,хем имат служебни коли...Или пък там е разковничето,че карат 3 тонни коли с маса системи за контрол,където гумата явно е без значение.
Що се отнася до закона и преди общината си поставяше изисквания.Помня преди 10тина години в Шумен падна як сняг и направо забраниха да се движиш без зимни гуми,в последствие забраниха и да се движим въобще...без вериги

Потребителски аватар
ALESYZ
Автомобил: BMW 525d
Двигател: M57D25 -01

Мнениеот ALESYZ » Сря 26 окт 2016 9:37

Аз не знам какво се говори в пространството от разни хора, които се упражняват по темата, но ето тук, няма и помен от законопроект, който да промени съществуващия ЗДВП и да регламентира използването на зимни гуми. Използването на последните е оставено на разбирането, съвестта, информираността или кой знае още какво, на шофьорите.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Сря 26 окт 2016 9:56

Интересното е, че доста хора в България не са наясно как функционират законите. Не правят разлика между публикация в интернет/вестника, написана от някой също толкова неграмотен и реално приет и влязъл в сила закон.

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Сря 26 окт 2016 10:01

Явно наистина са взели писанията на разни "журналисти" за истина защото вчера по гумаджийниците беше чудо.Аз съм с отделни джанти и мога да си ги сменя в рамките на 1 час ако времето ме изненада.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Сря 26 окт 2016 10:02

Iezekil написа:а-вервай ми,на кал само галош се кара,че трупа по-малко.

И в този случай ли пак с галош ??
2016-01-29 16.25.02.jpg

:screwy :screwy За пояснение -това е глина :Mr Green Fun

@ALESYZ Снимащият съм аз. От снимката не си личи колко са дълбоки коловозите, но е много трудно излизането от тях :Mr Green Fun - с танцуване

Последна промяна от kris11 на Сря 26 окт 2016 11:12, променено общо 1 път.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”