Смяна на летни със зимни гуми
Re: Смяна на летни със зимни гуми
Газ до ламарината и минаваш с галошите
. Снимащия отзад да стои на почетно разстояние.

- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
На който не му се вярва или му е смешно-да заповяда.Вкарвам го в изорана нива,тъкмо и поваля.Като налепи за норматив кал по грайферите....пак ще говорим.Е,за окопаване може и да стават грайферите,но за проходимост не.
А относно закона точно имах предвидче ме озадачава липсата му или по-точно липсата на желание.То и 1,6мм грайфер е смехотворен.
А относно закона точно имах предвидче ме озадачава липсата му или по-точно липсата на желание.То и 1,6мм грайфер е смехотворен.
- M3ntata
- Автомобил: Golf MK4 4motion
- Двигател: V5 AGZ
Че то ако е само до това грайфера аз на село имам близо 10 годишни гуми целите изпечени, напукани с 3-4 пъти повече грайфер
а ако отида с такива гуми на баланс ще ме изгонят, а само какво сцепление имат..
Та базика и закона на страна
аз в Събота или Неделя слагам зимните, че в студеното ме мързи много.

Та базика и закона на страна

-
- Автомобил: Vento 1.9TDI Smart 600cc 1999
- Двигател: AHU 1997
Дано завали сняг по-скоро да се напълнят дупките поне...
Последна промяна от Spas на Сря 26 окт 2016 23:12, променено общо 1 път.
Причина: Нищо общо с темата! Въздържай се, моля!
Причина: Нищо общо с темата! Въздържай се, моля!
Горното мнение може да няма общо с темата, но е доста вярно.
Колкото до колегата Iezekil, не те иронизирам колега, аз самият затънах в кален коловоз след дъжд на един черен път и бях с такива гуми отзад, за които половината форум може да ме линчува. Е, излязох назад и после с "мръсна газ" минах и напред. Тъй че, писах от опит.
.
Също аз съм противник на популярната теза, че тесните гуми били подходящи за зимата, защото "копали" разбираш ли. Само че като започне една гума да копа, то значи, че стоиш на място и затъваш и тръгването ти става все по-проблемно, защото обикновено под снега има лед. Зимната гума не трябва да копа, а да осигурява сцепление на нестабилна повърхност, (сняг) и придвижване по същата. От тази гледна точка, мен ми чудно защо на такава нестабилна повърхност, намаляваме контактната площ на гумата с тази повърхност и така увеличаваме възможността да затънем повече. В подкрепа на горното, всички високо проходими автомобили или превозни средства изобщо, са "обути" с големи и най-вече широки гуми, именно за да има по-голяма контактна площ с нестабилната повърхност, върху която се движат, от където би дошло и по-голямо сцепление евентуално.
Колкото до колегата Iezekil, не те иронизирам колега, аз самият затънах в кален коловоз след дъжд на един черен път и бях с такива гуми отзад, за които половината форум може да ме линчува. Е, излязох назад и после с "мръсна газ" минах и напред. Тъй че, писах от опит.

Също аз съм противник на популярната теза, че тесните гуми били подходящи за зимата, защото "копали" разбираш ли. Само че като започне една гума да копа, то значи, че стоиш на място и затъваш и тръгването ти става все по-проблемно, защото обикновено под снега има лед. Зимната гума не трябва да копа, а да осигурява сцепление на нестабилна повърхност, (сняг) и придвижване по същата. От тази гледна точка, мен ми чудно защо на такава нестабилна повърхност, намаляваме контактната площ на гумата с тази повърхност и така увеличаваме възможността да затънем повече. В подкрепа на горното, всички високо проходими автомобили или превозни средства изобщо, са "обути" с големи и най-вече широки гуми, именно за да има по-голяма контактна площ с нестабилната повърхност, върху която се движат, от където би дошло и по-голямо сцепление евентуално.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Според мен широките гуми осигуряват добро сцепление в рехав терен. Пясък примерно. Прясно натрупал сняг и т.н. На мокър сняг обаче ....
Т.е. не е оправдано много много, да бъдат широки, най-добре в диапазонът на предписаните за самата кола. Това е мое мнение разбира се. За екстремни ситуации , си има екстремни решения :)
Т.е. не е оправдано много много, да бъдат широки, най-добре в диапазонът на предписаните за самата кола. Това е мое мнение разбира се. За екстремни ситуации , си има екстремни решения :)
- 777
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Широките гуми не са добри за сняг и лед, защото имат по-голяма площ => разпретелят тежестта на колата и оттам има по-малко сцепление със снега. Като са по-тесни един вид затъва по-дълбоко и драпа по-добре. За летни е обратното.
777 написа:имат по-голяма площ => разпретелят тежестта на колата и оттам има по-малко сцепление със снега. Като са по-тесни един вид затъва по-дълбоко и драпа по-добре.
Кажи ми, моля те, че не го мислиш това, а си объркал някоя дума.
Един вид затъва по-дълбоко е добре, така ли?
- 777
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Думата затъва може да не е съвсем ясна и точна. Но ако си върху леда на езеро и искаш да не се спука какво правиш - стоиш на пръсти с остри обувки или предпочиташ да легнеш и да имаш максимално голяма площ за да издържи леда? Аналогично е с тесни и широки гуми - в случая искаш сцепление (тесни гуми), а не минимален контакт.
- vankata_passat
- Автомобил: Vw Passat 1.9 tdi 131 hp
- Двигател: AVF
Колеги мисля на моя пасат да му сложа зимни гуми 225/60\16
-
- Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
- Двигател: AHF 2000
vankata_passat написа:Колеги мисля на моя пасат да му сложа зимни гуми 225/60\16
Колега на Пасата гумите оригинално са 205/55/16, ако искаш да са по-широки, твоя размер е 225/50/16. А това за широките гуми е и така, и не е така: по-широката гума има по-голяма контактна площ с по-малка тежест върху единица площ. По-тясната има по-малко контакт с пътя, но по-голяма тежест върху единица площ. Така че в различните ситуации е различно. На неутъпкан сняг по-добре е с тясна гума, защото снега пред нея по-лесно се преодолява(разсича го един вид) и стъпва на здравата основа отдолу. За утъпкано по-голямата площ значи повече ламели и повече точки на сцепление, което пък е по-добре.
Карайте си с препоръчаните размери и това е, с гуми съобразени за условията :)
- marianchev
- Автомобил: Passat B5 + B6
- Двигател: AFN + BKP
Ако сте гледали ралита (WRC) във Финландия и Швеция а и не само там, на снежни трасета карат с доста тесни гуми (изглеждат почти като ''патериците''), и дават газ като на сухо. Та хората им от бокса със сигурност са правили многократни тестове дали широки или тесни гуми биха били "по" за съответните етапи.
Аз също съм на мнение че зимата е по-добре гумите да са една идея по-тесни.
Аз също съм на мнение че зимата е по-добре гумите да са една идея по-тесни.
- ktamen
- Автомобил:
- Двигател:
Тези тесни гуми в Швеция нямат ли шипове 

- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Много задълбахте,купувайте си нови гуми с предписания от производителя размер,карайте разумно и не спорете за глупости 

- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Оределено е доказано,че зимната гума трябва да е по-тясна и прочие.Но личния ми опит дава много по-добри резултати на един заледен баир до нас именно с по-големи и широки гуми.Просто на моя Пасат зимните 14-ки му идват малки и по-лесно ги превърта при тръгване,както и малко повече нестабиност му предават.Учудващо с широките 15-ки съм имал по-малко проблеми и буксуване.Та въпросния баир почти не мога да го изкача с 14-ките ако е валял сняг или има лед.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”