AHF, 1.9 TDI, смяна на глава/двигател

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
igreka
Автомобил:
Двигател:

AHF, 1.9 TDI, смяна на глава/двигател

Мнениеот igreka » Пон 24 окт 2016 18:39

Здравейте колеги, днес колата направо си ме остави на пътя :biggrin
Докато карах се чу силен трясък от двигателя - колата почна да губи обороти и спрях. Когато свалих кората установих че ролките и ремъците са здрави, но по двигателя беше избило масло. Колата не можеше да запали повече и я превозих до автосервиза. Майстора отвори двигателя и ми каза, че главата е за смяна, като ми предложи да си намеря втора ръка.
колата е Голф 4, двигателят е AHF автоматик (1.9 tdi/110 ks)
Интересува ме как мога да тествам главата, която купувам /трябва да е оборудвана с клапани и вал/, чувал съм за някакъв воден тест, но не мога да намеря информация как точно се извършва, а и най-вероятно ще поръчвам по куриер и едва ли ще имам тази възможност.
Също така имам ли вариант да сменя целия двигател и по-точно може ли да се сложи двигател AHF от кола с ръчна скоростна кутия на автоматик и струва ли си това.
Благодаря за вниманието.

ПП: благодаря за отговора колега, най-вероятно ще потърся и двигател щом става от кола с ръчни скорости.

Последна промяна от igreka на Пет 28 окт 2016 8:38, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
hvp800
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ

Re: Голф 4, 1.9 TDI, смяна на глава

Мнениеот hvp800 » Пон 24 окт 2016 18:56

По-евтиния вариант е да смениш мотора но пък там е въпрос на късмет. Да направиш твоя и всичко да е с качествени части ще подминеш 1500лв ,така че трябва да премислиш ,и то добре
ПП- мотор от ръчка става на автомата без никакви драми, особенно AHF-a

igreka
Автомобил:
Двигател:

Re: AHF, 1.9 TDI, смяна на глава

Мнениеот igreka » Пет 28 окт 2016 8:28

Колеги, моля ви за съвет, днес намерих затворен мотор AHF, от който да си набавя части като имам две опции, кое според вас е по-добре: да се ремонтира моя мотор с части от другия или направо да се монтира новия двигател?

Като цяло бях доволен от моя мотор, с изключение, че гореше от маслото 1л. на 6000 км /castrol 10w40/, това много ли е според вас и има ли смисъл да се прави този мотор. Плюсовете са, че ако се ремонтира стария двигател всяка част ще се тества преди монтажа, иначе като цена излиза близка сума и в двата случая.

mineffjoro
Автомобил: YZF R1
Двигател: 2007

Re: AHF, 1.9 TDI, смяна на глава/двигател

Мнениеот mineffjoro » Пет 28 окт 2016 9:42

Намираш някой, който може да работи с вътромер, мерите и виждате кой блок е по читав, така и с буталата, и си правиш читав комплект... Относно главата, надува се във вана с гореща вода, един добър майстор на глави, може да познае на 90% дали е читава само като я види ( говоря за кривини, за пукнатини ваната...)

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Пет 28 окт 2016 11:02

igreka написа: Когато свалих кората установих че ролките и ремъците са здрави, но по двигателя беше избило масло. Колата не можеше да запали повече и я превозих до автосервиза. Майстора отвори двигателя и ми каза, че главата е за смяна, като ми предложи да си намеря втора ръка.

Не стана много ясно как при здрави ролки, ремъци , е станала колизията. Да не си скъсал болт на ангр.колело на кол.вал?

mineffjoro
Автомобил: YZF R1
Двигател: 2007

Мнениеот mineffjoro » Пет 28 окт 2016 15:48

Счупен повдигач-и и стаа мазало :)))...

igreka
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот igreka » Пон 31 окт 2016 18:59

да, това се е случило - счупен хидравличен повдигач и от там цялата глава е отишла. По буталата обаче няма щети и май ще се размина "само" с повдигачи, глава и гарнитури.

igreka
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот igreka » Нед 20 ное 2016 19:24

Привет колеги, ето и резултата от ремонта:

Глава оборудвана - 250 лева
Гарнитури 100 лева
Обработка на глава /вкл. и воден тест/ - 60 лева
Труд - 250 лева

Изминал съм за сега 400 км., като впечатленията ми са, че колата се държи добре, ускорява нормално, не пуши, пали веднага сутрин.
Обаче някой път след като запаля и натисна газта се чува едно притракване, все едно ми се удря някакъв клон в калника, като в същото време педалът на газта вибрира /придърпва напред-назад/. Това се случва за 2 секунди. От какво може да е това според вас и може ли да е индиция за някакъв проблем по двигателя. Случва се най-често, когато запаля колата, навия волана и натисна газта.

Върни се в “Дизелови агрегати”