Golf GTI 5 AXX 2004 г. Проблем с налягане на маслото
- Ивчо.Енчев
- Автомобил:
- Двигател:
Golf GTI 5 AXX 2004 г. Проблем с налягане на маслото
Здравейте, колеги,
Малко предистория за моя проблем:
Имам колата от около 2 месеца, като до сега проблеми не е имала. Автомобила е с DSG и при смяната на маслото в Трансекспер ми казаха, че мотора работи шумно, но след справка с google според доста хора 2.0 fsi моторите били шумни и след като нямах база за сравнение се успокоих.
Преди няколко дни обаче, в движение ми светна СТОП и изписа на дисплея, че нивото на маслото е ниско. Двигателя започна да се чува като дизел.
От всичко прочетено до тук подозренията падат върху маслената помпа, която нова се оказа с цена около 2500 - 3000 лв.
В момента чакам да я отворят, за да разберем точно какво се е счупило, но междувременно събирам мнения - задължително ли цялата помпа е за смяна, подлежи ли на ремонт и съответно има ли ремонтни комплекти за нея, ако цялата е за смяна, от кои други модели на групата мога да намеря такава, тъй като има 1-2 ударени GTI 5-ци и помпите са продадени.
Двигателя е AXX, 2004-та, а според VIN-a помпата е с номер 06D103295S.
Благодаря ви предварително!
Малко предистория за моя проблем:
Имам колата от около 2 месеца, като до сега проблеми не е имала. Автомобила е с DSG и при смяната на маслото в Трансекспер ми казаха, че мотора работи шумно, но след справка с google според доста хора 2.0 fsi моторите били шумни и след като нямах база за сравнение се успокоих.
Преди няколко дни обаче, в движение ми светна СТОП и изписа на дисплея, че нивото на маслото е ниско. Двигателя започна да се чува като дизел.
От всичко прочетено до тук подозренията падат върху маслената помпа, която нова се оказа с цена около 2500 - 3000 лв.
В момента чакам да я отворят, за да разберем точно какво се е счупило, но междувременно събирам мнения - задължително ли цялата помпа е за смяна, подлежи ли на ремонт и съответно има ли ремонтни комплекти за нея, ако цялата е за смяна, от кои други модели на групата мога да намеря такава, тъй като има 1-2 ударени GTI 5-ци и помпите са продадени.
Двигателя е AXX, 2004-та, а според VIN-a помпата е с номер 06D103295S.
Благодаря ви предварително!
Последна промяна от Ивчо.Енчев на Сря 14 дек 2016 15:52, променено общо 3 пъти.
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
Re: Golf GTI 5 AXX 2004 г. Проблем с маслена помпа
Както описваш, и двигателя е за боклука.
- Ивчо.Енчев
- Автомобил:
- Двигател:
Надявам се да грешиш. :) Днес дано да я отворят и да се разбере какво точно се е счупило. Щом имам резултат ще пиша.
- nuri_3556
- Автомобил: Golf 3+golf 4
- Двигател: AEK 1995+AGU 250+
- Контакти:
Бъди там като я отварят!Знам няколко души патиха така,а се оказва задръстена цедка на помпата!!
- Ивчо.Енчев
- Автомобил:
- Двигател:
Колеги, помпата е свалена и на пръв поглед всичко й е наред. Цедката наистина беше запушена. Така и така е отворена, ще свалят и проверят и лагерите един по един. Ако там няма проблем, сглобяваме и ще я запалим, за да видим дали е било от цедката и ще измерим налягането на маслото. Ще ви държа в течение.
Междувременно ако някой има идеи от какво друго може да е проблема, моля да пише.
Междувременно ако някой има идеи от какво друго може да е проблема, моля да пише.
- nuri_3556
- Контакти:
После кажи какво е станало,между другото с какво масло караш колата колега? Хубаво е първия индекс да е 5 ,щото през зимата студения старт с по гъстите масла натоварват доста помпата докато загрее
- Ивчо.Енчев
- Автомобил:
- Двигател:
Днес майстора нямаше време да я доогледа. За момента нямам ново инфо, но обезателно ще пиша като има развитие. Колата както казах я имам от около 2 месеца и е напълно обслужена първата седмица. Маслото в двигателя е 5в40 на Тексако, това ми препоръчаха. Мисля, че не го гори, не пуши, няма видими проблеми с него.
- Ивчо.Енчев
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Golf GTI 5 AXX 2004 г. Проблем с налягане на маслото
Малко ъпдейт: Отвориха помпата, изглежда наред. Не само валовете, а и колелата на помпата имам предвид. Свалиха по 1 основен и по 1 биелен лагер - всичко е наред. Целия картер е в мизерии обаче, още онзи ден като го свалиха изтече каша от дъното, а по стените му има черен нагар. Тази вечер ще го почистят и ще я затворят, а утре ще пробваме да я запалим и да видим дали е от запушената цедка. Тя беше запушена напълно и има логика да е от нея, само недоумявам как се запуши изведнъж без никакви признаци преди това. Ще видим утре.
- nuri_3556
- Контакти:
Незнам при мк5 как е ,но при мен мк4 1.8т има и една цедка горе на главата.Няма да е лошо да се види и да се почисти и тя
- ogogin
- Автомобил: Vw Golf MKV
- Двигател: BWA
Има една малка цедка на обтегача на веригата на валовете, но едва ли е запушена. Това явно е доста срещан проблем, има още едно GTI в този форум, което май е хвърлило главата заради цедката. Моето беше със същата диагноза. Дано да няма други последствия колата, колега!
- Ивчо.Енчев
- Автомобил:
- Двигател:
Колега, моята е с ремък, а не с верига ангренажна. Не знам дали има втора цедка.
- freelancer
- Автомобил: VW Polo 1.4 MPI
- Двигател: AKK 2000
От Италия ли е колата? Аз си го обяснявам с това, че като си сменил маслото се е откъртила мизерия от картера и ако си карал в обороти се е засмукала от цедката, карал ли си преди това на дълго?
Новото масло е отмило боклуците, явно не са и сменяли редовно маслото, дано се оправи само с почистването.
А повдигачите как са? Ако са задръстени може и от там да пада налягането, но щеше да имаш и загуба на мощност и да гасне предполагам. Щом трака, като дизел, на загрял двигател може и повдигачите да са замърсени или някой да е заминал.
Други варианти са датчик за налягане и менте масло, датчика протича обикновено.
Новото масло е отмило боклуците, явно не са и сменяли редовно маслото, дано се оправи само с почистването.
А повдигачите как са? Ако са задръстени може и от там да пада налягането, но щеше да имаш и загуба на мощност и да гасне предполагам. Щом трака, като дизел, на загрял двигател може и повдигачите да са замърсени или някой да е заминал.
Други варианти са датчик за налягане и менте масло, датчика протича обикновено.
Последна промяна от freelancer на Пет 04 ное 2016 15:46, променено общо 1 път.
- Ивчо.Енчев
- Автомобил:
- Двигател:
От Италия е, но не е нов внос от тази година. Няколко години е карана в България. А и аз я карах 2 месеца, няколко пъти ходих с нея до морето и съм я настъпвал яко. Все още чакам развитие.
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Колега, препоръчвам ти като сглобиш колата да сложиш едно евтино масло, заедно с добавка за промиване на двигателя (например тази) и след това отново да смениш масло и филтър.
- Ивчо.Енчев
- Автомобил:
- Двигател:
Колеги, колата отново е в движение!
Оказа се, че е била само цедката. Тази сутрин запалихме колата и работеше супер на място.
Така и така беше в сервиза, сменихме cam follower-a, че не бях го гледал (стария беше ок, но вече бях платил новия и да ми е мирна главата го сменихме), както и един тампон на двигателя отдолу в ляво.
Прибрах я само до вкъщи по задръстванията 1-2 км и не съм я настъпвал яко, но за сега работи нормално.
Утре съботно като няма движение ще я позагрея кротко и ще я наритам както си трябва.
Относно промивката, за сега решихме с майстора да я покарам още 3-4 хил. км, тъй като маслото е на няма и 2 хил., а при следващата смяна да я промием и да отворим отново картера, за да изкараме боклуците, които ще паднат.
Благодаря на всички за съветите, остава само и утре да е ок като я настъпя яко. :)

Оказа се, че е била само цедката. Тази сутрин запалихме колата и работеше супер на място.
Така и така беше в сервиза, сменихме cam follower-a, че не бях го гледал (стария беше ок, но вече бях платил новия и да ми е мирна главата го сменихме), както и един тампон на двигателя отдолу в ляво.
Прибрах я само до вкъщи по задръстванията 1-2 км и не съм я настъпвал яко, но за сега работи нормално.
Утре съботно като няма движение ще я позагрея кротко и ще я наритам както си трябва.
Относно промивката, за сега решихме с майстора да я покарам още 3-4 хил. км, тъй като маслото е на няма и 2 хил., а при следващата смяна да я промием и да отворим отново картера, за да изкараме боклуците, които ще паднат.
Благодаря на всички за съветите, остава само и утре да е ок като я настъпя яко. :)
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”