Какво е това?
-
- Автомобил: Passat B2 _ Passat B5 _ Octavia 2
- Двигател: JN _ ACK _ BMM
Re: Какво е това?
Мда, електрическо котленце, преди години доста ги слагаха в тези части на София, където няма топлофикация. Ако си бил на климатици досега, умножи тока на климатика по 2 до 4, зависи от външната температура и вида на стария климатик и ще имаш сметката за ток. От файла на колегата, гледам, че най-ниската степен е 15кв, но ще работи на толкова само докато достигне зададената температура, после спира. Предполагам апартамента ти е доста голям, защото тоя топуз може да топли спокойно един 4 и нагоре стаен с изолация. Ако ще топлиш само една стая, допълни с вода, спри от кранчетата радиаторите в другите стаи, допълни с вода и обезвъздуши радиатора и котела (предполагам и в него има и може да не е автоматичен). При всички случаи ще харчи мнооого. По-добре си вземи нов климатик или си слагай дръвца, докато събереш пари за такъв.
-
- Автомобил: Passat B4
- Двигател: ABS 1994
Виж дали има вариант да се разменят първа и втора степен. 7,5 Kw ще са ти достатъчни да се топлиш. Само първоначалното загряване ще е по-бавно, но пък предполагам няма да ти се налага често.
- betaserk
- Автомобил: Renault Zoe
- Двигател: electric 2014
- Контакти:
Да, точно за това си мислих и аз, да го намаля на един реотан, предполагам ще ми е достатъчен, апартамента е доста малак, един голям хол с бокс някъде 7 на 5 метра/стаята която искам да топля/, антре, спалня, баня с тоалетна и малката сервизна стаичка. Отатък на бабата е по-голям апартамента с две спални и две бани. Къщата няма изолация и е само замазана отвън, поне доколкото се вижда, 1995 година е строена цялата къща и е слагана и тая система, която е била помощна част от котел на дизел и ток, но дали е пускана от тогава никой не знае. Така като гледам тръбите е за целия етаж сложено/не съм сигурен/, два апартамента са на етаж! Даже се чудих дали ако са трифазни реотаните да не ги свържа, само да кажем едната от фазите им което не би ли довело до 2 кв някъде примерно, ако въобще е възможно, като ги разгледам ще го измисля дали може и какво може, сега просто си говоря на изуст. Не съм учил за токаджия, но съм свързвал много по-сложни неща и са работели без проблем и без да святкам
За сега сме на дърва, ако дай си боже тръгна на една обещана, задействана вече хубава работа ще го пробвам това чудо, за сега ще се въздържа
Ако пък не може по-малко и включа да кажем 15 кв само или 7.5 кв ще си направя сметката да кажем за 1 седмица и според парите ще го мисля дали да го махам или не, ако много яде ток ще купя един климатик, избрах си за голямата стая 24-ка Osaka с консумирана мощност 1.90 кв и отдавана мощност 6.50 кв. Искам, ако съм на климатик бързо да стопля и да не се мъчи да достигне температурата с часове, защото ще гори повече според мен. За сега така, ето една снимка какво има вътре...

Последна промяна от betaserk на Чет 01 дек 2016 8:30, променено общо 1 път.
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Нали знаеш че освен удобството,това котле като консумация няма с нищо да се различава от включена във всяка стая електрическа печка с обща консумация колкото най-ниската степен на котлето !
-
- Автомобил: Passat B4
- Двигател: ABS 1994
А и нещо на снимките не виждам разширителния съд. Да не е качен на тавана и да направиш беля.
- betaserk
- Контакти:
Набито око имаш/не в лошия смисъл
/
Отвън котела е, в ъгала забутано и не се вижда на снимката.
А как се допълва с вода, пускаш крана и после го спираш като стигне 1 атм ли? И как се обезвъздушава? Може ли някой да ми обясни?

ma_in написа:допълни с вода и обезвъздуши радиатора и котела
А как се допълва с вода, пускаш крана и после го спираш като стигне 1 атм ли? И как се обезвъздушава? Може ли някой да ми обясни?
-
1 атм е малко, минималното е 1.5, като най-добре да е около 2. Обезвъздушители търси на най-високите точки по тръбите в котлето. Ако е в сутерен може да няма. Иначе от радиаторите. Мисля, че на отворени системи съм виждал и без обезвъздушители и на радиаторите, тогава не знам и налягането какво трябва да е. Но ако е затворена система с разширителен съд някъде покрай котела (голям оранжев или жълт съд), трябва поне на най-горните точки на тръбите да има. Обикновенно развиваш тапичка или въртиш с отвертка, докато не изпусне въздуха. Принципно ще разбереш ако има въздух, защото няма да ти грее радиатора и ще издава бълбукащи звуци.
Другото което е, щом си с една стая, според мен ще е 100 пъти по-добре да си вземеш един ел. радиатор (не маслен!) и ще постигнеш същия ефект за до 100 лева и с по-малко пари за ток, защото няма да грееш тръби и стени.
Другото което е, щом си с една стая, според мен ще е 100 пъти по-добре да си вземеш един ел. радиатор (не маслен!) и ще постигнеш същия ефект за до 100 лева и с по-малко пари за ток, защото няма да грееш тръби и стени.
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
ma_in написа: Мисля, че на отворени системи съм виждал и без обезвъздушители и на радиаторите, тогава не знам и налягането какво трябва да е. ......, защото няма да грееш тръби и стени.
На отворена система според теб има ли налягане

-
Stivi написа:ma_in написа: Мисля, че на отворени системи съм виждал и без обезвъздушители и на радиаторите, тогава не знам и налягането какво трябва да е. ......, защото няма да грееш тръби и стени.
На отворена система според теб има ли наляганеА това че грееш тръби и стени не е лошо,все пак като са загрети отдават топлина на въздуха което е целта на занятието-да стоплиш въздуха в стаята !
Всяка система има налягане, ако има вода в нея.
Ако грееш мазето с туршията, не е особено добре.
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Няма смисъл да обсъждаме налягането на отворена система при положение че тази затворена /пише го в темата ,пък и помпата се вижда на снимката/ ,аз бях останал с впечатление че това се намира вътре в апартамента затова мислех че няма да има топлозагуби,но ако е някъде далече с тези неизолирани тръби е ясно....!
- betaserk
- Контакти:
Вътре в сервизната стаичка е, в салончето, в апартамента ни! Разширителния съд е червен, голям към 50 см в диаметър
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Аз не видях къде пише точно и ясно,че системата е затворена.Помпа,че се вижда-нищо не значи.
Видях,че филтъра е сложен неправилно-вертикално.
По моята информация същото важи и за помпата.А филтъра е хубаво да е до/пред/ нея.
Обезвъздушителите може/и е хубаво/да са автоматични.На радиаторите е желателно да има също.
Налягане има във всякакъв вид система,като зависи и от напора на помпата,и от височината на водния стълб.
Има много кранове,ако ще се пробва нещо е добре да се провери кой за къде е,дали са отвити....
Което ме навежда и на мисълта за пълненето-как е реализирано?
Абе недей се занимава въобще,или викни тесен специалист.
Видях,че филтъра е сложен неправилно-вертикално.
По моята информация същото важи и за помпата.А филтъра е хубаво да е до/пред/ нея.
Обезвъздушителите може/и е хубаво/да са автоматични.На радиаторите е желателно да има също.
Налягане има във всякакъв вид система,като зависи и от напора на помпата,и от височината на водния стълб.
Има много кранове,ако ще се пробва нещо е добре да се провери кой за къде е,дали са отвити....
Което ме навежда и на мисълта за пълненето-как е реализирано?
Абе недей се занимава въобще,или викни тесен специалист.
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
На едната от снимките се вижда, че още има налягане в системата, значи има някаква вода вътре в нея, което е добре и означава, че помпата може и да тръгне да се върти без да се наложи разглобяване.
Не го карай да си навлича беля на главата. Ако е напомпано налягането да 2 атм, като загрее водата и се разшири, възвратните вентили ще почнат да изпускат защото са на 2,5 атм. На студено 1 атм максимум, та като загрее водата да отиде на 1,6-1,7.
ma_in написа:1 атм е малко, минималното е 1.5, като най-добре да е около 2.
Не го карай да си навлича беля на главата. Ако е напомпано налягането да 2 атм, като загрее водата и се разшири, възвратните вентили ще почнат да изпускат защото са на 2,5 атм. На студено 1 атм максимум, та като загрее водата да отиде на 1,6-1,7.
- betaserk
- Контакти:
Аз си нямам и представа от тези неща, сръчен съм в ръцете и действам и мисля логично кое как е и винаги го измислям, но с такива системи съм си нямал взимане даване, ако не мога да се справя, познавам хора и ще ги викна да ударят едно рамо кое как е. Както казах, скоро няма да го пускам, ако всичко се нареди както трябва тогава. Както също казах, е свързано и към другия апартамент на етажа, ако ще го пускам ще трябва да го спра да грее и отатак, като гледам има много кранове и сигурно има и за това/говоря всичко на изуст/ не ми е останало време да се навра там и да гледам коя тръба къде отива. Благодаря за напътствията и помоща, ако ще има продължение на сагата с котленцето ще пиша
Поздрави от Лас-Свиленград
П.П. Ако ще играете на рулетки и т.н. /не че ви го препоръчвам/ и смятате да идвате към европейската столица на хазарта драснете едно лично, ще ви разведа из казината с пасатко

П.П. Ако ще играете на рулетки и т.н. /не че ви го препоръчвам/ и смятате да идвате към европейската столица на хазарта драснете едно лично, ще ви разведа из казината с пасатко

К.Одаджийски написа: На студено 1 атм максимум, та като загрее водата да отиде на 1,6-1,7.

Към колегата от столицата на хазарта: Това котле ще ти продъни джоба.

Дори и на най-скъпата газ беше 2 пъти по-евтино от ток, а да не говорим сега.
Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”