Какво е това?

Компютри и интернет, аудио и видео, GSM, електроуреди и всяка друга техника, различна от автомобилната, обзавеждане
ma_in
Автомобил: Passat B2 _ Passat B5 _ Octavia 2
Двигател: JN _ ACK _ BMM

Re: Какво е това?

Мнениеот ma_in » Сря 30 ное 2016 17:34

Мда, електрическо котленце, преди години доста ги слагаха в тези части на София, където няма топлофикация. Ако си бил на климатици досега, умножи тока на климатика по 2 до 4, зависи от външната температура и вида на стария климатик и ще имаш сметката за ток. От файла на колегата, гледам, че най-ниската степен е 15кв, но ще работи на толкова само докато достигне зададената температура, после спира. Предполагам апартамента ти е доста голям, защото тоя топуз може да топли спокойно един 4 и нагоре стаен с изолация. Ако ще топлиш само една стая, допълни с вода, спри от кранчетата радиаторите в другите стаи, допълни с вода и обезвъздуши радиатора и котела (предполагам и в него има и може да не е автоматичен). При всички случаи ще харчи мнооого. По-добре си вземи нов климатик или си слагай дръвца, докато събереш пари за такъв.

_B4_
Автомобил: Passat B4
Двигател: ABS 1994

Мнениеот _B4_ » Сря 30 ное 2016 18:11

Виж дали има вариант да се разменят първа и втора степен. 7,5 Kw ще са ти достатъчни да се топлиш. Само първоначалното загряване ще е по-бавно, но пък предполагам няма да ти се налага често.

Потребителски аватар
betaserk
Автомобил: Renault Zoe
Двигател: electric 2014
Контакти:

Мнениеот betaserk » Сря 30 ное 2016 21:11

Да, точно за това си мислих и аз, да го намаля на един реотан, предполагам ще ми е достатъчен, апартамента е доста малак, един голям хол с бокс някъде 7 на 5 метра/стаята която искам да топля/, антре, спалня, баня с тоалетна и малката сервизна стаичка. Отатък на бабата е по-голям апартамента с две спални и две бани. Къщата няма изолация и е само замазана отвън, поне доколкото се вижда, 1995 година е строена цялата къща и е слагана и тая система, която е била помощна част от котел на дизел и ток, но дали е пускана от тогава никой не знае. Така като гледам тръбите е за целия етаж сложено/не съм сигурен/, два апартамента са на етаж! Даже се чудих дали ако са трифазни реотаните да не ги свържа, само да кажем едната от фазите им което не би ли довело до 2 кв някъде примерно, ако въобще е възможно, като ги разгледам ще го измисля дали може и какво може, сега просто си говоря на изуст. Не съм учил за токаджия, но съм свързвал много по-сложни неща и са работели без проблем и без да святкам :icon_lol За сега сме на дърва, ако дай си боже тръгна на една обещана, задействана вече хубава работа ще го пробвам това чудо, за сега ще се въздържа :Mr Green Fun Ако пък не може по-малко и включа да кажем 15 кв само или 7.5 кв ще си направя сметката да кажем за 1 седмица и според парите ще го мисля дали да го махам или не, ако много яде ток ще купя един климатик, избрах си за голямата стая 24-ка Osaka с консумирана мощност 1.90 кв и отдавана мощност 6.50 кв. Искам, ако съм на климатик бързо да стопля и да не се мъчи да достигне температурата с часове, защото ще гори повече според мен. За сега така, ето една снимка какво има вътре...

Изображение

Последна промяна от betaserk на Чет 01 дек 2016 8:30, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Сря 30 ное 2016 21:46

Нали знаеш че освен удобството,това котле като консумация няма с нищо да се различава от включена във всяка стая електрическа печка с обща консумация колкото най-ниската степен на котлето !

_B4_
Автомобил: Passat B4
Двигател: ABS 1994

Мнениеот _B4_ » Чет 01 дек 2016 11:29

А и нещо на снимките не виждам разширителния съд. Да не е качен на тавана и да направиш беля.

Потребителски аватар
betaserk
Контакти:

Мнениеот betaserk » Чет 01 дек 2016 11:40

Набито око имаш/не в лошия смисъл :icon_lol / :th_up Отвън котела е, в ъгала забутано и не се вижда на снимката.

ma_in написа:допълни с вода и обезвъздуши радиатора и котела

А как се допълва с вода, пускаш крана и после го спираш като стигне 1 атм ли? И как се обезвъздушава? Може ли някой да ми обясни?

ma_in

Мнениеот ma_in » Чет 01 дек 2016 13:55

1 атм е малко, минималното е 1.5, като най-добре да е около 2. Обезвъздушители търси на най-високите точки по тръбите в котлето. Ако е в сутерен може да няма. Иначе от радиаторите. Мисля, че на отворени системи съм виждал и без обезвъздушители и на радиаторите, тогава не знам и налягането какво трябва да е. Но ако е затворена система с разширителен съд някъде покрай котела (голям оранжев или жълт съд), трябва поне на най-горните точки на тръбите да има. Обикновенно развиваш тапичка или въртиш с отвертка, докато не изпусне въздуха. Принципно ще разбереш ако има въздух, защото няма да ти грее радиатора и ще издава бълбукащи звуци.
Другото което е, щом си с една стая, според мен ще е 100 пъти по-добре да си вземеш един ел. радиатор (не маслен!) и ще постигнеш същия ефект за до 100 лева и с по-малко пари за ток, защото няма да грееш тръби и стени.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Чет 01 дек 2016 15:22

ma_in написа: Мисля, че на отворени системи съм виждал и без обезвъздушители и на радиаторите, тогава не знам и налягането какво трябва да е. ......, защото няма да грееш тръби и стени.

На отворена система според теб има ли налягане :wink А това че грееш тръби и стени не е лошо,все пак като са загрети отдават топлина на въздуха което е целта на занятието-да стоплиш въздуха в стаята !

ma_in

Мнениеот ma_in » Чет 01 дек 2016 15:31

Stivi написа:
ma_in написа: Мисля, че на отворени системи съм виждал и без обезвъздушители и на радиаторите, тогава не знам и налягането какво трябва да е. ......, защото няма да грееш тръби и стени.

На отворена система според теб има ли налягане :wink А това че грееш тръби и стени не е лошо,все пак като са загрети отдават топлина на въздуха което е целта на занятието-да стоплиш въздуха в стаята !

Всяка система има налягане, ако има вода в нея.
Ако грееш мазето с туршията, не е особено добре.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Чет 01 дек 2016 16:32

Няма смисъл да обсъждаме налягането на отворена система при положение че тази затворена /пише го в темата ,пък и помпата се вижда на снимката/ ,аз бях останал с впечатление че това се намира вътре в апартамента затова мислех че няма да има топлозагуби,но ако е някъде далече с тези неизолирани тръби е ясно....!

Потребителски аватар
betaserk
Контакти:

Мнениеот betaserk » Чет 01 дек 2016 18:38

Вътре в сервизната стаичка е, в салончето, в апартамента ни! Разширителния съд е червен, голям към 50 см в диаметър

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Чет 01 дек 2016 19:10

Аз не видях къде пише точно и ясно,че системата е затворена.Помпа,че се вижда-нищо не значи.
Видях,че филтъра е сложен неправилно-вертикално.
По моята информация същото важи и за помпата.А филтъра е хубаво да е до/пред/ нея.
Обезвъздушителите може/и е хубаво/да са автоматични.На радиаторите е желателно да има също.
Налягане има във всякакъв вид система,като зависи и от напора на помпата,и от височината на водния стълб.
Има много кранове,ако ще се пробва нещо е добре да се провери кой за къде е,дали са отвити....
Което ме навежда и на мисълта за пълненето-как е реализирано?
Абе недей се занимава въобще,или викни тесен специалист.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 01 дек 2016 21:09

На едната от снимките се вижда, че още има налягане в системата, значи има някаква вода вътре в нея, което е добре и означава, че помпата може и да тръгне да се върти без да се наложи разглобяване.
ma_in написа:1 атм е малко, минималното е 1.5, като най-добре да е около 2.

Не го карай да си навлича беля на главата. Ако е напомпано налягането да 2 атм, като загрее водата и се разшири, възвратните вентили ще почнат да изпускат защото са на 2,5 атм. На студено 1 атм максимум, та като загрее водата да отиде на 1,6-1,7.

Потребителски аватар
betaserk
Контакти:

Мнениеот betaserk » Чет 01 дек 2016 22:44

Аз си нямам и представа от тези неща, сръчен съм в ръцете и действам и мисля логично кое как е и винаги го измислям, но с такива системи съм си нямал взимане даване, ако не мога да се справя, познавам хора и ще ги викна да ударят едно рамо кое как е. Както казах, скоро няма да го пускам, ако всичко се нареди както трябва тогава. Както също казах, е свързано и към другия апартамент на етажа, ако ще го пускам ще трябва да го спра да грее и отатак, като гледам има много кранове и сигурно има и за това/говоря всичко на изуст/ не ми е останало време да се навра там и да гледам коя тръба къде отива. Благодаря за напътствията и помоща, ако ще има продължение на сагата с котленцето ще пиша :mhihi Поздрави от Лас-Свиленград :mrgreen :beer

П.П. Ако ще играете на рулетки и т.н. /не че ви го препоръчвам/ и смятате да идвате към европейската столица на хазарта драснете едно лично, ще ви разведа из казината с пасатко :love.vw

KOKO ГЕОРГИЕВ

Мнениеот KOKO ГЕОРГИЕВ » Чет 01 дек 2016 23:11

К.Одаджийски написа: На студено 1 атм максимум, та като загрее водата да отиде на 1,6-1,7.
:th_up :th_up

Към колегата от столицата на хазарта: Това котле ще ти продъни джоба. :rolleyes От 2005 г минахме на природен газ и място за сравнение няма. Газта даже поевтиня и то осезаемо последните 2-3 години, но ток никога енергийната мафия няма да разреши да поевтинее.
Дори и на най-скъпата газ беше 2 пъти по-евтино от ток, а да не говорим сега.

Върни се в “ОФФ-Топик - електроника, техника, обзавеждане”