Изчетох каквото има из Интернет и бих казал, че е доста оскъдна информацията. Има доста инфо за ширината и е разделено на два полюса. Едното мнение е, че по-широките гуми давали повече стабилност. Другото е, че това е мит и само при спортни, мощни автомобили има реално приложение и смисъл, като е подкрепено със съответните доказателства. Едно такова е, че контактната площ при по-голямата гума намалява и реално ще влоши поведението на автомобила (ускорение, стабилност)
Това добре, темата няма да е за широчината, ами височината.
В моя частен случай с настоящия ми автомобил и опита от предишните мога да кажа, че разлики в поведение и управление не съм имал с гуми с ширина 175/185/195/205 или поне не съм толкова добър, че да ги усетя, но за моя тип ежедневно каране + извънградски пътешествия със скорости около максимално позволените не съм забелязал.
Сега съм с гуми 195/50/15, преди бях с 175/65/14 и мога да кажа, че комфорта и возията се влошиха доста осезаемо, а стабилност и управление нямат промяна. Гумите бяха чисто нови и сега са чисто нови от същата марка и модел. Идеята ми е да мина на 185/70/13 с цел повишаване на комфорта и подобряване на возията по нашите прекрасни ремонтирани пътища

Използвам този калкулатор http://www.kouki.co.uk/utilities/visual-tyre-size-calculator и при сравнение на двата размера се вижда, че ще се увеличи височината на стената/балона с 3+ см. Някой имал ли е подобни преживявания и информация дали осезаемо се подобрява возията с увеличаване на балона, също наблюдения върху стабилността.
Благодаря!