Изваряване на ракия
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Изваряване на ракия
Не не, аз не уточних-цялото количество в тубите си е на същите градуси-ракията все още не е разредена.Всички експерименти със сваляне на градуси са в "лабораторни" условия-в чаши ,в малки количества,за да не скопосам ракията.От всяка туба отделям по 200гр. примерно и разреждам това количество постепенно до опр. градуси,за да си направя някаква оптимална формула.Но пробата от последната туба,която извадих от изваряването-72 гр.,ме изненада с нестабилността си при разреждане-загуби бистрота и има един лек дъх на казан както се вика.Определено няма да я смесвам с другата,но ме интересува -ракията от тая туба да я пия ли или напролет да я прекарам още веднъж на моето малкото казанче... 

- hooligans
- Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
- Двигател: 1.6 AEE
Остави я седмица без да я мърдаш и би трябвало мътилката да падне на дъното.
-
- Автомобил: VW passat+BMW X3+Honda St1300
- Двигател: avf+m47
А зависи и много с каква вода я разреждаш
Пробвай с друга 

- madmen
- Автомобил:
- Двигател:
ако ти се правят още опити - остави една чаша ракия и една вода на едно и също място за два дни да изравнят температурите и тогава разреждай.
- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
Не мисля че проблема е във водата, разреждал съм ракия със всякаква вода, минерална, трапезна, филтрирана дори и чешмяна. До сега не се е мътила!
Нещо в процеса на дестилация не е минало както трябва. На твое място не бих я пил, оставия за следващата година и я прекарай през казана.
Нещо в процеса на дестилация не е минало както трябва. На твое място не бих я пил, оставия за следващата година и я прекарай през казана.
-
- Автомобил: VW Touran 19 TDI
- Двигател: BKC 105 hp 2005
Ами станало е точно това, което ти казах от самото начало.. Казана-кула глей-ся прави 5 преварки , абсолютно безвреден алкохол...може да не отделяш първак и патоки и нема страшно щото си правил 5 преварки наведнъж, пък то нискокипящите и висококипящите компоненти няма къде да отидат (Занков да имаш да кажеш нещо?!)... Един пример защо прогреса е хубаво да върви ръка за ръка с образованието... И нали трябва да ти оправдаят допълнителните 10-ина лв на казан, които ще им дадеш. Казан за професионална употреба шибнат на необразован оператор... това само у нас го има. Ами като се издава машина нали трябва и първоначално обучение и професионален стандарт... Храна като се прави, БАБХ ще те допуснат ли да произвеждаш храна ако няма разписан стандарт и процедури за спазване, Що не изискват някакъв минимум на всяко такова "заведение" , нали се регистрират и без друго. Не е трудно.. Ама нека се тровят, пък нека после да гледаме по новините колко била лоша домашната ракия.. Продължавам да твърдя - този казан при фин температурен контрол на газовата фаза ти дава възможността да отделиш много фино, най-желаната част от цялата водоалкохолна смес(е има и други компоненти). Тая последната туба ти е вероятно след последното изпълнение - топъл деф - рязко студена вода, - студен деф - вкарал ти е опашни фракции в хубавия дестилат. Не се коси тая последната туба вероятно не е с много кофти съдържание, но доколко е зле - трябва газов хроматограф,което струва едни 180 лв... може и повече. Та най-добре - просто си я превари. Ако онзи казанджия не беше правил изпълненията със студената вода тогава щеше да наблюдаваш плавно понижение на градуса и при едно отсичане на около 50 градуса (заради използваната технология на изваряване) щеше вероятно да избегнеш това нещо. Друго нещо което мога да ти предложа пак опитно - от всяка туба отдели по 10 мл, смеси ги , свали градуса до 42 и виж дали замътва - ако замътва пак значи в тая туба повечко нежелани примеси си отървал, ако не замътва с лек риск за твоя сметка може да смесиш всички туби, но тогава недей ми праща ракия. Ама най-добре просто си я превари тая последната туба. Като преваряваш тая ракия трябва да я разредиш до 25-30 алк. градуса ,освен ако не я слагаш в някаква друга джибра, и въпреки това като омесиш всичко не е редно в казана сместа да е с повече от 25 алк. градуса.
Абе Герги, ти от проби да не свършиш ракията?
Абе Герги, ти от проби да не свършиш ракията?

- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
.Ами натам отиват работите-кво да правя-положителна,отрицателна проба,няма да ги връщам в общото количество или да ги хвърлям яstefannankov написа:Абе Герги, ти от проби да не свършиш ракията?

А сега сериозно-решено е -последната туба + патоките отиват на поправителен,ама в традиционен казан.
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
gergeto - Днес заложих осмърдяване на новата ракия/ от събота/
с билките.
Ще падне голЕмо чакане
и отлежаване до лятото.
На лято на плажа ледена , ароматна с рапани /то няма миди/ ще върви в зоната.

Ще падне голЕмо чакане

На лято на плажа ледена , ароматна с рапани /то няма миди/ ще върви в зоната.
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
gergeto - чаЙот стана мммм. Наздраве. Ухае на билки.
@Наздраве Крис,само да не го пиеш тоя "чай" с пчелен мед,щото боли глава..
Асамо на лято силно изстуден край тихина а плажа с миди или рапани / каквото има/
@Наздраве Крис,само да не го пиеш тоя "чай" с пчелен мед,щото боли глава..
Асамо на лято силно изстуден край тихина а плажа с миди или рапани / каквото има/
Последна промяна от kris11 на Нед 22 яну 2017 9:45, променено общо 1 път.
- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
Наздраве Крис,само да не го пиеш тоя "чай" с пчелен мед,щото боли глава..
- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
Да "тупна" малко темата .Колеги ,едни мои близки в момента си продават апартамента ,та ме викат да прибера от мазето им разни стари компоти и сладка -за ракия.
Слагал съм такива компоти в плодов ,ферментиращ материал ,но никога не съм правил ракия изцяло от такива консервирани плодове. Та въпроса ми е : Има ли някаква по-специална специфика при подготовката на материала и какви са "подводните" камъни при този вид материал и изваряването му ,захаромера пада ли пак на нула ,когато е готов материала и т.н.
Приемам всякакви акъли . Не ми се ще да ги хварлям тия консерви ,щото като гледам на ранчото и тая година се заформя калпава откъм плодове .
Слагал съм такива компоти в плодов ,ферментиращ материал ,но никога не съм правил ракия изцяло от такива консервирани плодове. Та въпроса ми е : Има ли някаква по-специална специфика при подготовката на материала и какви са "подводните" камъни при този вид материал и изваряването му ,захаромера пада ли пак на нула ,когато е готов материала и т.н.
Приемам всякакви акъли . Не ми се ще да ги хварлям тия консерви ,щото като гледам на ранчото и тая година се заформя калпава откъм плодове .
-
- Автомобил: VW BORA
- Двигател: AGR 98
Здравей ,колега. моите Софиянци ми докараха миналата година един багажник сладка компоти и сокове . Сложих една кофа джанки , останалото го разбих с вода и на едно място всичкия материал. Нищо не съм мерил преди изваряването, но мога да кажа ,че имам опит в годините и с пиене и с варене и се получи много пивка ракия . Пуска доста прилично като количество.Знам ,че някои колеги слагат оцет за да тръгне ферментацията.Ако искаш изчакай първите плодове с ложи малко от тях .Както и да го направиш ще има резултат. Успех в начинанието.
- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
Благодаря .Има обаче един проблем.Сега ходих да видя въпросното мазе.Наистина количеството е сериозно ,но компотите и сладката са на около 10 -15 години.Сладката видимо изглеждат добре,няма мухъл ,компотите също нямат "гъба'' ,но са сменили цвета си към кафяво .Доколкото забелязах -няма компоти с костилки ,сините сливи са цепени и така консервирани . Какво мислите -да пробвам ли да им дам "нов живот'' ?
-
- Автомобил: VW passat+BMW X3+Honda St1300
- Двигател: avf+m47
Разбира се, няма да ги хвърляш я
Но все пак като ги отваряш поне на аромат гледай да са добре.

- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
В смисъл да не миришат на кисело ,нали? М/у другото хората ми казаха каквото има в мазата и ми хареса да го вземам .Гледам има 2-3 нови бидона с канелки ,2-3 стъклени дамаджани -големи,пералня Роса -почти нова , една щайга с бутилки домашно вино ,ама мирише на оцет , дори една бутилка с ракия ,мирише на пелин. Абе и да не стане ракия ,поне съдове за ракия и бидони ще имам.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”