повишено ниво на маслото
- embi4a
- Автомобил:
- Двигател:
повишено ниво на маслото
Здравейте приятели. Чета винаги когато имам възможност форума но ето че се наложи и аз да питам
Колата ми не е Поло а е Сеат Кордоба 1,4 AEX бенз. но този мотор се слага много и на Поло затова реших да попитам вас. В събота реших да си погледна маслото и какво да видя - нивото му се беше покачило с 3-4 мм
Преди беше на 7 рязка на щеката а сега е на най-горната демек първа рязка и цветът му стоеше някак си по кафяво. Днес ще ходя на майстор ама ще съм ви благодарен ако споделите мненията си, че да знам каква сума да прежалвам.
Нивото на охладителната течност не е мръднала. Мисля си да не е от бенз. помпа и да вкарва бензин в маслото
И друго забелязах - на запален двигател като развия капачката на маслото и от там духа. Това съм чувал че е сдухан мотор но иначе колата е просто перфектна - нито загрява, върви добре. Може ли да е от маслената помпа демек да прави голямо налягане или от нещо друго да е?
Колега лекото повишаване на нивото на маслото през зимата е нормално явление. Получава се при продължителна експлоатация на автомобила на къси разстояния т.е. когато се кара повече градско и колата не успява да достигне оптимален температурен режим на работа. Освен това духането от отвора за наливане на масло също е нормално явление - тук по важното е какъв цвят са парите които излизат и все пак колко? е духането .... но това е много относителен признак и трудно не-специалист може да познае от това духане износванто на мотора. Мисля че по-важното беше да не духа от щеката за проверка на маслото.
Ако покараш колата на по-дълго разстояние примерно 30-40 минути би трябвало кондензираните бензинови пари които са ти повдигнали нивото на маслото да се изпарят и то да си дойде отново на предишното ниво, даже по скоро може и да покаже мъничко по-малко отколкото е било преди. Имай предвид че въпреки "изчистването" на маслото това присъствие на бензина понижава качествата му и е добре особено след края на зимата да се смени маслото дори и да не е достигнало до определения си пробег или време.
Ако обаче и при по-продължителни пътувания нивото продължава да се покачва тогава потърси мнението на сервиз.
С две думи колега ако си караш колата повече на къси разстояния според мен колата си е наред и нямаш проблем.
Ако покараш колата на по-дълго разстояние примерно 30-40 минути би трябвало кондензираните бензинови пари които са ти повдигнали нивото на маслото да се изпарят и то да си дойде отново на предишното ниво, даже по скоро може и да покаже мъничко по-малко отколкото е било преди. Имай предвид че въпреки "изчистването" на маслото това присъствие на бензина понижава качествата му и е добре особено след края на зимата да се смени маслото дори и да не е достигнало до определения си пробег или време.
Ако обаче и при по-продължителни пътувания нивото продължава да се покачва тогава потърси мнението на сервиз.
С две думи колега ако си караш колата повече на къси разстояния според мен колата си е наред и нямаш проблем.
- wili98
- Щраусолог
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
опаааа... спрете се малко.. тук бензиновата помпа няма нищо общо с маслото..
на карбурациите бензиновата помпа е бодната на главата, и се бутас едно буталце от разпр. вал..
при теб.. помпата е в багажника..
възможно 3 следствия...
издухал мотор, ниска компресия, и бензина ходи в маслото ама не ми се вярва.. щото бързо се изпарява...
вода в маслото.. ама би следвало да се пресече..
някой е долял... - според мен най-вероятно...
на карбурациите бензиновата помпа е бодната на главата, и се бутас едно буталце от разпр. вал..
при теб.. помпата е в багажника..
възможно 3 следствия...
издухал мотор, ниска компресия, и бензина ходи в маслото ама не ми се вярва.. щото бързо се изпарява...
вода в маслото.. ама би следвало да се пресече..
някой е долял... - според мен най-вероятно...
- embi4a
- Автомобил:
- Двигател:
Никой не е доливал масло. Колата я карам само аз. Интересното е че преди месец липсваше покачването на маслото, а се появи сега, а колата я карам предимно градско. Количката е с газова уредба ако това има значение. Иначе си има бяла пяна на капачката на маслото но на щеката си е нормално на цвят. Това с пяната го отдавам на конденза заради късите разстояния на които карам. Но наистина малко си мирише маслото на бензин. А да не би да е заради калпав бензин и някой инжектор да сълзи или говоря откровенни глупости
Ама почвам вече да си мисля и невъзможното 
Не се притеснявай от карането на къси разстояния е .... виж тук каква статия има http://www.lancia-bg.com/maslo.htm
- embi4a
- Автомобил:
- Двигател:
Вчера вечерта ходих до личния майстор. Човека гледа, цъка и нищо не можа да ми каже. Каза, че не му разбирал на инжекциите и сега отново съм в изходна позиция. Обаче ме насочи към замерване на дюзите щото го съмнявала пикаеща дюза. За сега карам така щото колата имала датчик за фискозитета на маслото. А в Габрово майсторите са едни уникати дето могат да те загробят без окото да им мигне. Някой ако знае свестен сервиз във В Търново ще съм благодарен да фърли един телефонен номер. Иначе вчера повъртях повече с колата и маслото беше поспаднало с две чертички на щеката и не миришеше така осезаемо на бензин ама тва е временна работа.
- embi4a
- Автомобил:
- Двигател:
wili98 написа:датчик за кво на маслото..
некой да не се е престарал в майсторските познания, и да ти наговорил глупости?
Датчика отчита дали маслото става твърде рядко. Нали при по-висока температура маслото става по-течно а при по -ниска по гъсто. А като стане твърде рядко и зумера почвал да пищи. А може и глупости да ми е наговорил
- slavi tsvetkov
- Автомобил: 2023 VW TIGUAN ELEGANCE
- Двигател: 2023
- Контакти:
Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”