Смяна на летни със зимни гуми

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Re: Смяна на летни със зимни гуми

Мнениеот stefan4o » Съб 31 дек 2016 14:45

ktamen написа:
stefan4o написа:Дали от тези пътуващите не е имало и някой, дето в неговия град не вали сняг и е решил, че може и с летните да се прибере по магистралата :wink

По време на голямата веселба, в Ямбол нямаше никакъв сняг, само блуждаещи снежинки, които не знам къде отиваха, щото сняг на земята нямаше. Не гледам тв и ако имах работа в Бургас щях да тръгна съвсем спокойно.

То и в Стара Загора до вчера нямаше, сега се опитва, ама нещо не може да му се получи да натрупа. Не е там въпросът. Зимният мозък е ясен, но е важна и подготовката на автомобила, не става само с мозък :cool

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Съб 31 дек 2016 14:52

ktamen написа:Не може да караш бързо, без добра видимост, а катастрофите май са станали точно от такива бързаци.

Не знаеш какво говориш и говориш откровени небивалици. Аз вчера пътувах, а по-късно се пробвах пак. Видимост от порядъка на 4-5 метра на много участъци, на някои едвам виждаш пред колата, също така смесица между сняг, лед и киша.
Никакви гуми не могат да се задържат на киша. Зимните гуми с протектора са си чудесни за зацепване на по-твърд сняг и ринене на сняг, но да караш в киша е като да караш в кал - няма значение с какви гуми си, просто се плъзгаш.
Честно казано ситуацията не ми се понрави и реших да не излизам, защото не се кара, когато не виждаш нищо.
Аз бях със зимни гуми и това не ми пречеше едвам да удържам колата в пътя, а след поредното плъзгане след като за малко не се озовах в дере с риск да се обърна, реших да се върна и да НЕ пътувам.
За това бяха виновни тези, които трябваше да почистят и опесъчат пътя , но не го направиха навреме. Дори днес в област Бургас продължават много участъци да са затворени, а снегът едва наскоро взе да намалява. Дори ние, които се намираме директно на морето сме затруднени, представям си във вътрешността, където е по-лошо.
Накрая на седмицата отново прогнозата е сняг и киша. От мен, както и от няколко метеорологични служби.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 31 дек 2016 15:03

Кое по-точно са небивалици :question че не разбрах :gruebel
Като виждаш на 5 метра, значи ще караш с 10км/ч или изобщо няма да караш. То и ти си го написал същото. Кое не ти хареса в моя пост?
Стефанчо, разбира се, че и подготовката на колата е важна, но зимният мозък е 100 пъти по-важен. Като гледам купчините от коли ми се струва, че поне 90% от тях са с нови зимни гуми и това никак не им е помогнало.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Съб 31 дек 2016 15:17

ktamen написа: То и ти си го написал същото. Кое не ти хареса в моя пост?

Че били карали бързо. В такива условия ПТП въобще не означава, че си карал бързо или че нямаш зимни гуми.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 31 дек 2016 15:42

Няма да споря с теб.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Съб 31 дек 2016 16:05

Има си кухи лейки...случвало ми се е да пътувам през нощта в адската мъгла на магистралата и само чувам(щото не се вижда) как ме задминават поне със 100-120 :screwy
На сняг,киша,кал,дъжд и т.н. тия са си пак същите кухи лейки и не мислят.
Като гледам колко нови коли са се намятали,а имаше и една голф 3-ка :mhihi Все безсмъртни мислещи се.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 31 дек 2016 16:19

Струва ми се, че този с 3ката е карал бавно и е спрял навреме. Но тези зад него не са го пощадили.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Съб 31 дек 2016 16:56

Здравейте колеги,от това което разбрах от тазсутрешния репортаж-Аварирали Тирове + нулева видимост и непреценяване на ситуацията са причини за верижна катастрофа.Това не са мои разсъждения,а думи на доколкото си спомням изпълнителен директор на АПИ ,и наистина съм съгласен с част от думите му:"Виждайки че видимоста пада рязко ,шофьорите на пострадалите автомобили не са предприели мерки да спрат встрани и да включат авариини светлини,а напротив -просто са намалили скоростта и са продължили докато видимостта е паднала до нула,удрят се в спрели пред тях автомобили,идващите след тях също не са имали време за реакция и ...т.н." Наистина гумите са от голямо значение,но си трябва и малко акъл.Не вярвам всички тия 20 коли да са със летни или износени гуми,но факт е че всички са влезли в участък с нулева видимост-кой какво се е надявал като рискува по тоя начин,незнам...
Относно опесачаването-при такива силни ветрове и навявания и бързо трупаща се снежна покривка,няма кой знае каква полза от обработка на пътя.Не става така да се кара -да не виждаш по-далече от предния си капак и да продължаваш ...За мен това е риск равен на глупост.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Съб 31 дек 2016 17:49

gergeto написа:...Относно опесачаването-при такива силни ветрове и навявания и бързо трупаща се снежна покривка,няма кой знае каква полза от обработка на пътя.Не става така да се кара -да не виждаш по-далече от предния си капак и да продължаваш ...За мен това е риск равен на глупост.

То и няма такъв начин за обработка на пътя, който да работи по време на снежна буря и да осигурява суверенното и неотменяемо право на нЕкои индивидЕ да си карат със сто и много в лявото платно. Ама е сложно за обяснение, явно...

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Съб 31 дек 2016 18:08

http://www.avtovzglyad.ru/article/2013/ ... eniya.html
Линкът е от една подобна тема в Ситроен форума.
Ето и първият коментар след линка:
Stef написа:"IPhone " поколението няма да го прочете/разбере- те са над тези неша, а "динозаврите" отпреди i-епохата си го знаят - те са го преживели!

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Съб 31 дек 2016 18:48

Това обаче е на руски, няма да го прочете кажи- речи никой :mhihi Само като илюстрация, дребна историйка:
Купихме си наскоро джипка. При първия сняг катеря Юндола и се завързва следния диалог с половинката, принципно сравнително добра шофьорка с петнадесет години стаж зад волана:
- Защо занася така?
-Не съм включил двойното предаване и нарочно ръчкам, искам да усетя колко държи пътя без него.
-Ами включвай го да не занася тогава.(съгласително кимам и бутам лоста напред, само мир да има :mhihi )
-Е сега защо занася, нали сме на двойно?
-Щото си ръчкам, искам да знам как държи пътя на двойно :mhihi
-Абе, как ще занася, нали е джип? За какво го купи тогава?
- :horror :banghead :stumm :bowdown

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Съб 31 дек 2016 18:49

Bai Sando написа:Има си кухи лейки...случвало ми се е да пътувам през нощта в адската мъгла на магистралата и само чувам(щото не се вижда) как ме задминават поне със 100-120 :screwy
На сняг,киша,кал,дъжд и т.н. тия са си пак същите кухи лейки и не мислят.
Като гледам колко нови коли са се намятали,а имаше и една голф 3-ка :mhihi Все безсмъртни мислещи се.

Подозирам, че някои коли са оборудвани с инфрачервени/ултравиолетови прибори и виждат някак в мъглата.

bayspiro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bayspiro » Съб 31 дек 2016 18:57

Ти, к'во с''я? Искаш да убиеш правата вяра в зимните гуми? И у " Халдексо"? Еретик!!! :mhihi :mhihi Ни тъ лий срам бе? Толкоз пари за реклама, за лоби у парламенто и некъв тука.......мъти главите на правоверните... :mhihi :mhihi :mhihi

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Съб 31 дек 2016 19:01

bayspiro написа:Ти, к'во с''я? Искаш да убиеш правата вяра в зимните гуми? И у " Халдексо"? Еретик!!! :mhihi :mhihi Ни тъ лий срам бе? Толкоз пари за реклама, за лоби у парламенто и некъв тука.......мъти главите на правоверните... :mhihi :mhihi :mhihi

Не разбрах какво искаш да кажеш - че зимните гуми нямат никакъв ефект и полза?

bayspiro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bayspiro » Съб 31 дек 2016 19:06

Ами ако беше прочел линка, щеше да разбереш.....

Опсс. не съобразих,че текста е в рубли, не е в $$$$$$ :mhihi

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”