Смяна на летни със зимни гуми

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
beuchat
Автомобил: 1990 Golf 2
Двигател: 1.6 EZ

Re: Смяна на летни със зимни гуми

Мнениеот beuchat » Нед 01 яну 2017 16:26

Всичко е в главата!
Не омаловажавам,дори напротив-силно подкрепям карането със зимни гуми .Аз също като колегата ktamen не вярвах,че в Ямбол ще вали,ама си поваля стабилно като за Ямбол и си натрупа.Вчера се нагледах на шофьори в канавките.Истината е ,че зимната гума няма да те спаси от поднасяне или подхлъзване,но доста по-трудно ще се случи това.При снежна покривка лично аз карам с много по-изострено внимание,винаги оставам 1 тир разстояние между моята и колата пред мен,винаги карам на скорост с интензивно ползване на двигателна спирачка и не правя резки движения.Вярно, 95 набор съм и имам книжка от 3 години,но досега проблеми със снега не съм имал.Даже масово вчера метнатите в канавките бяха на по 40-50 години.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Нед 01 яну 2017 17:49

IceHeart написа:Винаги когато съм говорил със шофьори на по 20,30г. стаж зад волана, винаги изхвърлянето е на първо място. За тях, зимната гума е само аксесоар към колата, но те се имат за по-добри шофьори от всички останали, и видиш ли могат и без зимни гуми.......

Tъй като и аз попадам в тази категория (с над 20г.стаж) се чувствам задължен да ти кажа че не можеш да слагаш всички ни под един знаменател.Никога не съм смятал зимните гуми за аксесоар,нито пък съм от типа хора ,дето смятат че половината от системите за безопасност в колата са излишни....Смятам че като мен разсъждават и много колеги на моята възраст.
Както писах и по-горе -самоувереноста от "натрупания" опит(ненапразно са кавичките),понякога изиграва лоши номерца.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Нед 01 яну 2017 20:44

$100 написа:По темата "едно време нямаше зимни гуми" се отговаря много просто - едно време се караха Москвичи с 60км/ч извън града като висока скорост.

И сега не ти пречи да караш бавно. Аз карам бавно в момента. Защото както е "чист" пътя, така изниква някоя преспа или лед...

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Пон 02 яну 2017 2:34

инжектопляктор написа:
$100 написа:По темата "едно време нямаше зимни гуми" се отговаря много просто - едно време се караха Москвичи с 60км/ч извън града като висока скорост.

И сега не ти пречи да караш бавно. Аз карам бавно в момента. Защото както е "чист" пътя, така изниква някоя преспа или лед...

На колко си години? Надявам се под 30 или по-малко. Годините не оправдават липсата на въображение и мислене, но поне да те оправдаят, че не си живял съзнателен живот преди 1990г. В Москвич или Жигули возил ли си се, карал ли си? Ако да - ще си наясно, че карането с 60км/ч на Москвич е аналогично на 90-100км/ч на днешна 10-15+ годишна кола. Не е въпроса пречи ли ти или не ти пречи да караш бавно, а техническите възможности на колите. Съответно на празен път (поради 10 пъти по-малкото коли) и с 50-60км/ч с летни гуми ще постигнеш това, което сега с 90км/ч, навалица и зимни гуми. Няма да се учудя и ако задното предаване не е давало положителна компенсация на летните гуми откъм занасяне и завъртане.

Потребителски аватар
ssssl
Автомобил: Волво ЕХ30 428 коня
Двигател: CJXC

Мнениеот ssssl » Пон 02 яну 2017 10:37

Едно време, както нямаше зимни гуми, така нямаше и летни. Имаше само всесезонни, които, от сегашна гледна точка, са комбинация от лоша лятна и лоша зимна гума. Голяма "революция" беше излизането на радиалните гуми, а след това и на безкамерните.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Пон 02 яну 2017 13:17

инжектопляктор написа:И след като си от Бургас, много добре знаеш как в Бургас сняг практически не вали и цялата тая работа с "като става въпрос за семейството ми, аз закони не чета" издиша брутално отвсякъде. Не може да се дават генерални определения при коренно различни условия.

А фактически вали ли сняг в Бургас?
На 31.12. ми се наложи да направя извънградски курс,беше ад.Карам със скъп Дънлоп на втори сезон мисля и се замислям за нови догодина.В една друга тема един колега се изцепи,че кубавите гуми държели по 100к км.пробег...та отговарям тук.Моите едва ли имат 10к км,грайфера до налято ще е наполовина но не бих ги рискувал другата зима.
Та карах си внимателно и бавно като баба,колата беше нестабилна и се наместваше постоянно..Карах и една Корса,коренна разлика.Карал съм и друг пасат с широки гуми-пак коренна разлика.Моята е комби,гъза е о-тежък,мотора/1,8/по-лек,кутията къса,бензин е и винаги превърта гуми независимо от скорост и предавка.Но друго ми прави впечатление,много коли се изсилват да ме изпреварват,други се залепят отзаде ми,което си е голям риск.Особено второто,от години се изнервям,като се завре някой в гъза ми и с времето,такива лауреати стават все повече.Почвам да се притеснявам,че карам бавно аз,вместо те да се притесняват,че карат бързо.Чувствам се виновен.

ila
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ila » Пон 02 яну 2017 15:06

Ето какво писах в друга тема за гумите пак в този раздел. Тази се чете повече затова ч копирам и тук:
Интересното за гумите е, че по форумите се пише много, а в сайтовете на производителите никъде няма дефиниция за стара гума та било то лятна или зимна. Търговците от друга страна се държат двойствено - когато не си сигурен купувач и трябва да те обедят да си купиш гуми ти обясняват колко е хубаво да си с нови гуми, а когато си отишъл с парите и търсиш определено нещо гледат да ти пробутат първо залежалата стока с обяснението, че е била съхранявана "правилно" и няма значение годината на производство.
Миналата зима гледах едно предаване по някоя руска телевизия за увеличеният брой катастрофи. Гумите нови, колите нови и технически изправни, водачите с голям опит и не са пили..., катастрофи има! При разследването се оказа, че увеличеният брой катастрофи се дължи на агресивните реклами за гуми, където колите остават стабилни при страховити зимни условия. Само да си с нови гуми еди каква си марка! Изводът беше, че колите и гумите се подчиняват на едни и същи физични закони и когато атмосферните условия са лоши се препоръчва и колите и ние да си стоим в къщи!
Притеснителен е факта у нас, че депутатите приеха задължителни зимни гуми без ясни дефиниции за всички показатели за гумите. Направиха го като первезийте за предимството на пешеходците.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пон 02 яну 2017 15:39

Iezekil написа:А фактически вали ли сняг в Бургас?

В Бургас сняг вали, но по изключение. Странно беше, когато тази година валя сняг първо в Сахара, а после в Бургас, а пък София и целият западен регион го пропусна. И сега в края на седмицата отново ще има много сняг.
Моят Пасат 1.8 сигурно е много подобен като разпределение на теглото спрямо твоя.
Пасатът се пързаля като шейна по предница и завърта задница, защото предните спирачки са дискови, задните барабани и логично предните дават по-голямо спирачно усилие.
Относно карането - човек който на сух равен прав път с добра видимост кара с по-малко от 80 само изнервя околните и задръства пътя, затруднява трафика.
$100 написа:но поне да те оправдаят, че не си живял съзнателен живот преди 1990г. В Москвич или Жигули возил ли си се, карал ли си? Ако да - ще си наясно, че карането с 60км/ч на Москвич е аналогично на 90-100км/ч на днешна 10-15+ годишна кола.

Ако беше помислил, независимо от това на колко точно съм години, навремето колите са били кът и не са били толкова много хората, които са имали автомобил. Та да си живял преди 1990 не означава да си карал обезателно Жигули.
Аз лично такива архаични коли не съм карал. Возил съм се в Лада 5-ца и Застава. Обаче последните ми 3 коли са произведени в периода 1989-1995г. Пасатът ми е 28 години и ако го поддържам, скоро мога да го пиша "ретро" Много добре знам как се кара стар автомобил без никакви системи за стабилност.

bayspiro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bayspiro » Пон 02 яну 2017 16:00

ila написа: При разследването се оказа, че увеличеният брой катастрофи се дължи на агресивните реклами за гуми, където колите остават стабилни при страховити зимни условия. Само да си с нови гуми еди каква си марка! Изводът беше, че колите и гумите се подчиняват на едни и същи физични закони и когато атмосферните условия са лоши се препоръчва и колите и ние да си стоим в къщи!
Притеснителен е факта у нас, че депутатите приеха задължителни зимни гуми без ясни дефиниции за всички показатели за гумите. Направиха го като перверзийте за предимството на пешеходците.

Това се опитах да кажа преди една две страници, ама талибаните на лайф стайла ме освиркаха. Тка и не разбраха, че са жертва на рекламни стратегии за по- яки продажби. Не отричам,че някои гуми се държат по-добре в зимни условия, но не достатъчно за да бъдат панацея за зимните проблеми. Чак такава, че да ги налагат със закон като ваксини :no . Ако това беше решаващо, първо щяха да задължат камионджиите, но там са професионалисти и модната кинкалерия не в решаваща. Та в заключение: разчитайте на акъла си а не на тестовете на АДАК-а те също са търговци но прикрити..
П.П. Относно борбата за абсолютното право на пешеходците: това е един абсурден и смъртоносен закон, който промива мозъка на ,електоралната единица че някой, я е освободил от задължението да се грижи за собствения си живот!

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Пон 02 яну 2017 16:16

Закона за употребата на зимни гуми колко пъти ще си го обясняваме? Не са задължителни. Можете да карате и с летни гуми, но с височина на протектора минимум 4мм за периода 15.11-15.03.

bayspiro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bayspiro » Пон 02 яну 2017 16:25

hooligan_sk написа:Закона за употребата на зимни гуми колко пъти ще си го обясняваме? Не са задължителни. Можете да карате и с летни гуми, но с височина на протектора минимум 4мм за периода 15.11-15.03.

Закона се размина на косъм, това имам в предвид,( лобиста Насти, и оня ударения от катастрофи газ пикаеха..). В резултат на това, колко гумаджийски складове пълни останаха... :mhihi

За грайфера гласувам с две ръце, че някои кат, сложат едни цвички със снежинки и са те... :screwy

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Пон 02 яну 2017 19:46

инжектопляктор написа:В Бургас сняг вали, но по изключение.
Пасатът се пързаля като шейна по предница и завърта задница, защото предните спирачки са дискови, задните барабани и логично предните дават по-голямо спирачно усилие.
Относно карането - човек който на сух равен прав път с добра видимост кара с по-малко от 80 само изнервя околните и задръства пътя, затруднява трафика.

Днес сутринта по новините видях,че в Бургас бая е поваляло,за това питах.
Задните спирачки дали с дискови или барабанни,все усилието е повече към предните.Идеята е да не те изпревари задницата.Това не само за Пасата е измислено.
На 31.12. къде е имало сух /пък било и равен/ път?

Потребителски аватар
$100
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот $100 » Пон 02 яну 2017 20:41

инжектопляктор написа:
$100 написа:но поне да те оправдаят, че не си живял съзнателен живот преди 1990г. В Москвич или Жигули возил ли си се, карал ли си? Ако да - ще си наясно, че карането с 60км/ч на Москвич е аналогично на 90-100км/ч на днешна 10-15+ годишна кола.

Ако беше помислил, независимо от това на колко точно съм години, навремето колите са били кът и не са били толкова много хората, които са имали автомобил. Та да си живял преди 1990 не означава да си карал обезателно Жигули.
Аз лично такива архаични коли не съм карал. Возил съм се в Лада 5-ца и Застава. Обаче последните ми 3 коли са произведени в периода 1989-1995г. Пасатът ми е 28 години и ако го поддържам, скоро мога да го пиша "ретро" Много добре знам как се кара стар автомобил без никакви системи за стабилност.

Да беше си признал на колко си години щеше да е по-кратко, но явно ще е нещо от типа 23-25 и не ти се уточнява. Писах за колите от "онова време" когато всички са с летни гуми и уж са нямали грижи - основно Москвич, Жигули, Лада, ЗАЗ, Трабант и Вартбург. С изброените коли като вдигнеш над 60-70км/ч добиваш чувството за скорошно излитане в лятно време. Пасатът ти на 28г може да смяташ, че е "много стар" (което показва ти колко си млад и зелен) реално няма база за сравнение. Освен, че е западно германски продукт е и от по-друго поколение. Моделът му е 1985г. или по-късно, докато изброените са 10-20г по-стари.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Пон 02 яну 2017 21:18

Aз хванах малко от тоя период. От 2002-ра до 2006-та карах жигула и още първата зима се завъртях на първия сняг още :mhihi
После лека полека взех да и свиквам на чалъмите и беше по-добре.Но наистина на сняг или мокър път си е бая приключение.
Тогава не съм и чувал за зимни гуми.Важното беше да има "голям грайфер" и това е,а пък такова нещо кат ДОТ никой не знаеше и какво е.От тогавашните шофьори бях чул,че без два бордюра или торба цимент в багажника не тръгвали в сняг.
Та и със стари коли става,но наистина тогава се караше много по-бавно,то и не можеха повече де.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Пон 02 яну 2017 21:24

Не знам дали всички по черноморието карат с летни гуми и през зимата или просто толкова си могат,но на 31.12 като ходих от Поморие до Бургас и обратно имах чувството че карам нс WRC, така изпреварвах всички дето се тътреха с 40 при платно с два пръста утъпкан сняг и тук таме малко рохкав в лявото платно,и да кажеш че бяха само скрапери в колоните ами те и джипове за по 100 000лв......пълна трагедия :thumb_down За статистиката ,с чисто нови Nokian WR-D4 съм отпред и също нови Nexen отзад !

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”