Polo 6N2 1.4TDI AMF PD - Проблем с изстиване.

Техническа и сервизна информация за Polo, Lupo, Up и Fox
Потребителски аватар
Snuupy
Автомобил:
Двигател:

Polo 6N2 1.4TDI AMF PD - Проблем с изстиване.

Мнениеот Snuupy » Чет 29 дек 2016 10:01

Здравейте,
преди година или 12 000км смених термостата на въпросното Поло, с някаква хубава марка беше. Колата като се кара в движение, не изстива, може парното да е на 4.... вчера се качихме до Витоша, нагоре няма проблем, качваме се, без да гася колата слизаме надолу и разбира се слизам на скорост, колата падна до под 70гр.... , което направо ме озадачи.... не би трябвало ли като е загряла така добре термостата да не позволява да падне под определена температура?

Загрява до 90 градуса за около 10-12мин.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Re: VW Polo 6N2 1.4TDI AMF PD - Проблем с изстиване.

Мнениеот Zdravko Zankov » Чет 29 дек 2016 10:16

Направо си за термостат.

Потребителски аватар
dobcho6
Двигател: ALH 2003г

Мнениеот dobcho6 » Чет 29 дек 2016 10:51

При по дълго спускане и още повече на скорост, защото тогава се спира напълно горивото и по студено време TDI моторите изстиват. Така че не бързай със смяната.

Потребителски аватар
DanZki
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DanZki » Чет 29 дек 2016 12:33

Zdravko Zankov написа:Направо си за термостат.

Ще върнеш ли парите на човека като го смени ,но без резултат? Нямаш ли печка,няма спасение,изстиват си.Дори и на място с парно на 3 падат градусите.

Потребителски аватар
Snuupy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Snuupy » Чет 29 дек 2016 12:57

Значи днес поръчах нов термостат BEHR , оригинално се вграждали. Мислех оригинален, но човека ме разубеди. Поръчах и капачка за разширителния съд на FEBI , пък да видим. Са за 35лв или ще се оправят нещата, или ще имам резервен термостат. Днес карах колата, за 5мин 70гр, за 10мин закова 90, парното на 2. Държеше си ги... егати странната работа. Колата няма печка, но мисля да вградя за другата зима, че ще хвана плевмония вече с тоя дизел, хаха.

Потребителски аватар
freelancer
Автомобил: VW Polo 1.4 MPI
Двигател: AKK 2000

Мнениеот freelancer » Чет 29 дек 2016 13:59

Щом си изстиват, би трябвало да има някъде в багажника някакъв картон кит, който да се слага на предната решетка, като на дърта жигула. :icon_lol
Моята кола сигурно нещо не е в ред, защото на колкото и да пускам парното все си държи градусите на 90, дори и да изключа от скорост.
Иначе парното на това поло е невероятно, прави баня за нула време.
Да кажем някоя добра дума за 6N2. :c020

П.С. Учудвам се, как толкова много хора могат да карат със скапани термостати и да си мислят, че тъй ги правят, разбираш ли! :a045 :mhihi

Последна промяна от freelancer на Вто 03 яну 2017 8:46, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
DanZki
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DanZki » Чет 29 дек 2016 16:19

Твоята е бензинова,ако съдя по профила и няма как да се получи при теб. С удоволствие правя демонстрация на невярващи. При -2,3 градуса я оставям на място с парно на макс и пипаме маркучите и радиатора (да не би да изпуска термостата ).

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Чет 29 дек 2016 16:56

DanZki написа:
Ще върнеш ли парите на човека като го смени ,но без резултат?

Не!

Потребителски аватар
freelancer

Мнениеот freelancer » Пет 30 дек 2016 0:14

Добре съгласих се, при определени обороти на скорост и пускане по наклон компютъра спира инжекторите, подаването на гориво, но двигателят не изстива!
Защо?
Защото всъщност няма никакво значение, дали инжекторите впръскват гориво, тъй като имаме обороти, т.е. двигателят работи и се движи, а според законите на термодинамиката има ли движение има и топлина и при наличието на термостат, топлината се запазва в двигателя.
Грешката ми беше, че се хванахме за горивото, а не за топлината, а има ли движение, има и триене, а има ли триене се отделя и топлина. Инженерите са отчели, че топлината е достатъчна да се топли купето, все пак оборотите са достатъчни, дори да са и 1200.
Топлината не зависи толкова от горивото, а от триенето и за това двигателя загрява. :c020
Мисля, че съм на прав път.

Последна промяна от freelancer на Пет 30 дек 2016 1:03, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Snuupy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Snuupy » Пет 30 дек 2016 0:33

Така, най-вероятно в петък ще ходя при майстора да сменим термостата. Това, което видях е, че вчера карах 23км горе-долу извънградско, колата си беше загряла на 90гр по уред, а всъщност като я качих на VCDS показва 71гр, което за мен не е нормално, нали този термостат точно не трябва да позволи подобно изстиване?
Прикачени файлове
Polo2.jpg

Последна промяна от Vlad777 на Пет 30 дек 2016 0:49, променено общо 1 път.
Причина: Разчистено е.

Потребителски аватар
freelancer

Мнениеот freelancer » Вто 03 яну 2017 8:38

Снупи, спора отиде в грешната посока, за което се извинявам. Ако се поразтърсиш за информация, специално при 6N2 има проблем след смяна на термостата и повечето колеги го сменят с рамото, продават го в комплект с пластмасата, на мен специално тази процедура ми я свърши един човек, който имаше за мой късмет, опит точно с този проблем, иглата на термостата идва по-къса и не затваря достатъчно плътно.
Има теми по този проблем във форума!
Както ти казах, няма как да изстине двигателя, нито на празен ход, нито на ППХ, нито в движение, ако ще да си пуснал парното на 5, ако термостата ти е в ред и явно съм прав! :c020

phantom_
Автомобил: VW passat+BMW X3+Honda St1300
Двигател: avf+m47

Мнениеот phantom_ » Вто 03 яну 2017 10:31

Явно найстина нямаш хабер от двигатели.... :mhihi поме не пиши глупости че си бил прав!Във двигател в който има смазване според теб какво триене има?Дизеловите мотори при Фолксваген при неработещ ЕГР и не работещи свещи за подгрев на Антифриза на място и на обороти изтива без проблем! При колегата явно и термостата е дал фира и датчика за температура също!При работещ двигател трябва да държи 90гр. А при него щом не може значи и термостата е заминал. :th_up

Потребителски аватар
freelancer

Мнениеот freelancer » Вто 03 яну 2017 11:51

Phantom_, намажи си ръцете с крем и ги разтъркай енергично, айде не с 1000-2000 оборота и виж дали ще се затоплят. :mhihi
При ППХ освен триене и топлоотдаване от флуида(маслото), при дизела се отделя и топлина от сгъстяване на въздуха в цилиндрите, дори да няма впръскване, двигателят се движи по инерция и пак си отделя топлина.
За кое не съм прав? Двигателят не изстива и си държи 90 градуса, ако всичко е наред, термостата работи, това съм писал и аз. Нямам опит с дизелите, но специално с термостата имам.
Относно "глупостите", които пиша, то точно благодарение на тези глупости съм помогнал на доста хора във форума да си оправят колите, мисля, че това е най-важното.
Иначе нямам опит с дизелов двигател и не мога да кажа дали ще изстине при наличието на други проблеми, тези, които си изборил. :c020
При бензиновите матори на ФВ при неработещ ЕГР и без подгрев на антифриза, двигателят си държи 90 градуса, на място, ако му работи термостата. :c020
Както и да е, не искам да влизам в излишни спорове, за да не разводнявам темата на колегата!

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Re: Polo 6N2 1.4TDI AMF PD - Проблем с изстиване.

Мнениеот ktamen » Вто 03 яну 2017 15:14

Ако е достатъчно студено, примерно минус 10 и парното работи на мах, ще чакаш 2 седмици докато стигне 90гр. Поне на Г2 1,6 бензин е така, при каране в задръстванията стрелката си стои на около 60 - 70гр.
Един колега много добре беше описал тези разсъждения - единият радиатор е за охлаждане, а другият за отопление :mhihi

Потребителски аватар
freelancer

Re: Polo 6N2 1.4TDI AMF PD - Проблем с изстиване.

Мнениеот freelancer » Вто 03 яну 2017 15:21

При 1.4 МПИ, моя двигател, вдига температурата на около 90 за 5-6 минути, говоря за температурния диапазон в момента, не съм засичал точно, ако не съм пуснал парното вдига по-бързо, но си ги вдига и си ги държи без проблеми, в каквито и да е режими да вкарвам двигателя.
Няма как германеца да измисли кола, на която парното в определен режим да спира да духа топло и двигателя да изстива, това е пълен абсурд, това е нелепо! Ако има нужда инженерите ще направят необходимото, за да си поддържа необходимите градуси.
Това е германец, а не китаец и да не казвам, още какъв! :mhihi

Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”