Къде има сняг днес...

Маршрути, хотели, заведения, проблеми на пътя
Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Re: Къде има сняг днес...

Мнениеот инжектопляктор » Вто 03 яну 2017 18:25

Дайте съвет. Колата има зимни гуми отпред. Да взимам още 2 зимни или да купя вериги?
Времето очевидно ще е лошо и имам усещането, че дори и да взема още 2 зимни гуми, няма да ме оправят и ще трябва нещо по-сериозно. 2 дни имаше киша, сняг и лед. Смятам, че при следващото застудяване за придвижване по-добра работа ще ми свършат вериги.

Последна промяна от инжектопляктор на Вто 03 яну 2017 18:31, променено общо 1 път.

Mishonti
Автомобил: C220
Двигател: CDI 2007

Мнениеот Mishonti » Вто 03 яну 2017 18:30

Купи си още 2. Вериги в багажника ако ще пътуваш само някъде.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Вто 03 яну 2017 18:32

Mishonti написа:Купи си още 2. Вериги в багажника ако ще пътуваш само някъде.

Аз ще пътувам, но предвид видяното от предния сняг - много коли със зимни гуми закъсаха. Колебая се дали има смисъл или да прескачам на вериги, които да сложа при нужда. За какво ми е да взимам още гуми, ако пак ще закъсвам? Това при условие, че още 2 гуми са 100лв, а веригите са 25лв метални.
Чудя се дали си струва да дам пари за още 2 гуми и пак да се хързулкам или да нахлузвам веригите и това е?

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Вто 03 яну 2017 18:34

С кола на предно и ръчни скорости трябва да си голям талант за да закъсаш. Или гумите да са били зимни преди няколко години.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Вто 03 яну 2017 18:36

hooligan_sk написа:С кола на предно и ръчни скорости трябва да си голям талант за да закъсаш. Или гумите да са били зимни преди няколко години.

Кажи им това на тия, които се блъснаха на Тракия и останалите, закъсали по пътищата в област Бургас. Като сложиш снежна виелица и лед под снега, който става като стъкло ти става ясно за какво иде реч.
Сериозно се замислям защото със зимни гуми ми занасяше предницата. Морето е най-гадно място за снежна зима. През деня се разтапя частично, отъпква се, а вечерта стават ледени коловози.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Вто 03 яну 2017 18:39

Ти да не мислиш че тези дето нощуваха между Айтос и Карнобат проблема им е бил в гумите и липсата на вериги !? Като се кръстоса някой ТИР /каквото се случи всъщност/ си седиш в колоната с веригите и лееекичко си те затрупва снега :mhihi Купи си две качествени зимни гуми висок клас...стигне ли се до ползване на вериги на лека кола значи е било по-добре да не тръгваш, понеже ти и да си с вериги тия пред теб не са,и пак ще попаднеш в тапата ! Друг е въпроса вече ако си падаш екстремист и се качваш до отдалечени хижи в лоши зимни условия,тогава вече си за вериги !

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Вто 03 яну 2017 18:44

Stivi написа: Купи си две качествени зимни гуми висок клас...стигне ли се до ползване на вериги на лека кола значи е било по-добре да не тръгваш, понеже ти и да си с вериги тия пред теб не са,и пак ще попаднеш в тапата !

60 сантиметра сняг ако ти се виждат малко - здраве му кажи. А че няма да са нови гуми висок клас мисля, че ти е ясно. Онзи ден купих винетка, а парите не растат по дърветата 320лв за гуми "висок клас" няма.
Ако не ти е ясно, аз имам 2 место обитания и често пътувам при родителите си на село. На село не е град Поморие, нито град Правец, нито град Бургас.
На село не чистят пътя по 2-3 дни. Не случайно зададох въпроса и се питам.
Но знам едно - там където със зимни гуми закъсаш, с вериги е по-вероятно да минеш. Там където с вериги не можеш да минеш, със зимни гуми още по-малко ще минеш...
Та, ще ме изкарат ли зимни гуми от преспите, по непочистени и не опесъчени пътища?

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Вто 03 яну 2017 18:49

Ами ти сам си питаш и сам си отговаряш :wink Щом нямаш пари за хубави гуми си купи вериги и си ходи където ти е кеф,не забравяй само и хубави обувки,яке и ръкавици, че ще ти трябват докато слагаш веригите при минус 10 и снеговалеж :wink Само да те светна че ако има 60см сняг и никой не е чистил /както е на твоето село/ с вериги или без ще минеш около 50см освен ако не караш трактор !

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Вто 03 яну 2017 18:55

Stivi написа:Щом нямаш пари за хубави гуми...

Аз имам лопата в багажника за екстремни случаи. А въпроса е - по-добре да си слагам вериги в студа или да бутам колата в студа и да се моля някой да ме тегли, защото нямам вериги. Просто зимните гуми си се хлъзгат на лед и киша. Не като летните но се хлъзгат. А никой не чисти, мама му стара. За това плащам 100лв винетка. Да махам с лопатата.
Та, гумите са ми зимни отпред, обаче и те не са най-хубавите гуми на света, карам ги трета година и протекторът им вече не е като на новите...
Не знам дали си струва да си давам парите за нови евтини гуми "уникат", "оргинал" или "втора хубост" - кучешка радост.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Вто 03 яну 2017 19:51

Зимно време съм закъсвал. В почти всички случаи заради други. Вериги имам дори и на жипката си. Не ми се е налагало наистина досега да ги ползвам, но са в колата. Лопата , дрехи , одеала , фенери поне два , също и резервна туба 20л с гориво ако се ходи на над 200км, както и храна , газов котлон и вода. Също и пчелен мед . Нагледал съм се на сняг и студ. Ако имам вариант, избягвам в екстремно време да излизам. Понякога нямах избор. Имам и две пътеки алуминиеви , по два метра са от ал.рифел доп.перфориран и оребрен. Слагал съм ги под двиг.колела и съм излизал от кофти ситуации .
Моята препоръка е винаги в колата да има вериги, да има гориво в повече , лопата и одеала. Това е минимума.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Вто 03 яну 2017 19:59

Най-добре е да слушаш активно прогнозите за времето поне от няколко медии и това което ни сервират масово като прогноза след 05.01. може да ти подскаже отговора на въпроса ти...и зимни гуми ,и вериги да имаш ,при тия виелици и минус 20гр. ,които прогнозират -по добре не разчитай ни на вериги,ни на гуми,ни на лопати.Ако не ти се налага ,въобще не пали колата.
Така като гледах репортажите от проблемния тези дни Бургаски регион,и като видях НТЛБ-то на ГЗ как едва се покатери на пряспата и рискуваше да остане "по корем"-незнам какви гуми,вериги ,лопати или каквито и да е от тоя род биха помогнали да се придвижваш при подобна обстановка.Както каза един колега по-горе: Дори да си подготвен,пред тебе някой няма да е и..оставаш в тапата заедно с него ....да не описвам грозни сценарии по нататък.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Вто 03 яну 2017 20:12

За прогнози и инфо за времето следя този сайт : https://ivonekitov.com/2017/01/03/%D1%8 ... %8A%D0%BA/
За мен: най-точните прогнози за времето.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Вто 03 яну 2017 22:58

Ститнеш ли до веригите, добре си загазил.
Между другото, преди 10-ина години, с Голф 2,с Кьониг вериги разринах паркинга пред блока.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Вто 03 яну 2017 23:22

gergeto написа:...и зимни гуми ,и вериги да имаш ,при тия виелици и минус 20гр. ,които прогнозират -по добре не разчитай ни на вериги,ни на гуми,ни на лопати.Ако не ти се налага ,въобще не пали колата.

Никой не ме пита мога или не мога. Като завали снега, аз не мога да стоя 1 седмица гладен или 1 седмица да не мога да отида при родителите си, за да им дам поръчките и лекарствата. Животът не може да спре за 1 или 2 седмици, защото имало сняг.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 04 яну 2017 0:00

Е нали щеше да купуваш китайски нови евтини гуми? Купи си две хубави гуми за предните колела континентал ТС850 или 860, или мишлен алпин А5, нокиан или дънлоп и си карай колата. С китайските гуми ще се хлъзгаш пак на киша, дори и нови да са. А веригите, щом са 25 лв си ги купи, няма да си на загуба, само че опре ли се до веригите, ще минеш много малко повече от колкото само с гумите. Иначе от скромния ми опит с вериги през далечната 1996 година, няма ли хубава гума под тях са си гола вода

Върни се в “Пътеводител”