Passat B5 и B5.5 - подобрения и обща информация за модела

Техническа и сервизна информация за Passat
trv
!!!ИЗМАМНИК!!!
Автомобил:
Двигател:

Re: Passat B5 и B5.5-тунинг,подобрения,ремонти

Мнениеот trv » Пет 06 яну 2017 11:07

Абе забелязал съм. Явно че свети когато има разлика в оборотите на някое от колелата или пък разлика в завъртането на волана и двата датчика за съосност под шасито на пода. Просто нарочно тези хубави снежни дни давам газ в завоите докато отивам на работа на по ниска предавка в обороти за да видя какво ще се получи. Имаше едно леко изхвърляне в страни от треакторията на цялата кола, при която ЕСП не светна. Стабилизирах я просто с връщане на газта. Много интересна система и кола е това, ако знаеш какво правиш...... :Mr Green Fun

АБСа не ми харесва. Не наръчкаш ли по ниска предавка за да спреш интензивно почва да блъска и няма спиране. При тръгване копае добре с тези гуми. Карал съм и с Ултра грип 7 при които при спиране на сняг се чува един шум и определено спираха доста добре, но колата -Б3 нямаше АБС и незнам дали с наличен щеше да се държи по добре. 7ците имаха едни ситни израстъци-топчета между звената -при измятане на звеното, те задираха в снега......

До колкото разбрах от една друга тема във форума че АБС а е важен дори в Летни дни и при интензивно спиране на сух асфалт. Защото повечето коли с АБС нямат Кантар на Задният мост за разпределяне на усилието. И ако се спира екстремно от шофьор без опит при неработеш Кантар или АБС гарантирано ще има завъртане.

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Пет 06 яну 2017 11:07

trv написа:Незнам дали и ЕСПто не ми помага. Щото то майче свети само при превъртане на някое колело.

ESP при нас е обединено с EDL + ABS. Реално при пребоксуване работи EDL , натиска избирателно спирачка на загубилото сцепление колело за да предаде повече въртящ момента колелото което има сцепление, за да излезеш от преспите. ESP пък натиска избирателно спирачките при загуба на контрол и поднасяне за да те изправи или да подпомогне недозавиването като ефекта на завиващ танк или верижен трактор, да се завъртиш около оста си за да се стабилизираш. Може да ти спре само едно колело, две от една страна, предно ляво и задно дясно и т.н. всички схеми са обиграни и наистина работи !!! Докато специално за EDL мненията са разнопосочни, аз също смятам, че като се окопаеш по-скоро пречи но не ангажирам никой с мнението си :)
ABS позволява да завиваш и да изменяш траекторията си докато спираш екстремно, да заобиколиш препятствие и т.н.

trv написа:двата датчика за съосност под шасито на пода.

датчика е един и е под задната ти седалка поне аз за него знам , друг мисля, че няма, често ESP спира да работи заради проблеми с буксата на този датчик, окисляват клемите, сваля се буксата , почиства се с контактен спрей и всичко почва да работи.

Последна промяна от DoH_KuXoT на Пет 06 яну 2017 11:11, променено общо 1 път.

Mishonti
Автомобил: C220
Двигател: CDI 2007

Мнениеот Mishonti » Пет 06 яну 2017 11:13

trv написа:.. Имаше едно леко изхвърляне в страни от треакторията на цялата кола, при която ЕСП не светна. Стабилизирах я просто с връщане на газта....

Съмнява ме, че нещо не ти работи правилно. Карах един Пасат преди на който тракшъна си му работеше, но като го поднасях в завои .. нямаше никой.

trv
!!!ИЗМАМНИК!!!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот trv » Пет 06 яну 2017 11:16

Това го знам.

Ами то за това може да се изключва това ЕСП- когато си в преспа и тръгваш. Ако ти пречи го махаш. На мене до сега не ми е пречело. Мисля че ми помага. Чуват се едни стъргания по спирачките и драпам. Мисля че на Задно предаване пречи повече и там се налага да се изключва. На някой 4х4 пък даже няма вариант за изключване изобщо. Явно не е и необходимо. Говоря за Ауди А4-99та с Торсен в средата и два отворени Дифа + тази система със спирачките. Там няма предвидено изключване на ел. системата.

Mishonti написа:
trv написа:.. Имаше едно леко изхвърляне в страни от треакторията на цялата кола, при която ЕСП не светна. Стабилизирах я просто с връщане на газта....

Съмнява ме, че нещо не ти работи правилно. Карах един Пасат преди на който тракшъна си му работеше, но като го поднасях в завои .. нямаше никой.

Аз има други съмнения че се оливам с газта :Mr Green Fun Завоя е голям и плавен с обратен вираж изхвърлящ към периферията навън..........
Влезнах отлично в него, но реших че щом не поднасям може още и после видях че съм бил на границата........

Cvetomir-Panchev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Cvetomir-Panchev » Съб 07 яну 2017 10:30

Здравейте колеги,
може ли нещо да замръзне и да откаже АБС .
Вчера на обяд работеше и я паркирах в неотъпкан сняг и вечерта на - 12,5 я покарах и пробвах спирането как е и гумите се влачеха.
Пасат В5 AJM комби.

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Съб 07 яну 2017 10:46

Лампата за АБС-а на таблото светна ли ти?

Cvetomir-Panchev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Cvetomir-Panchev » Съб 07 яну 2017 10:51

Не

Lup40
Автомобил: VW Passat 2001
Двигател: 2800cc 193hp 4M AMX

Мнениеот Lup40 » Съб 07 яну 2017 11:10

Здравейте!
Пиша отново за един датчик за дъжд на Пасат 5.5, 2000 г. Проблема е работата на датчика (работи с една дума когато си иска). Предполагам, че имам проблем в самия датчик или в лостчето. Въпроса ми отново е дали има начин да се изключи софтуерно или поне да се провери работата му, както и евевнтулано да бъде настроен (ако е възможно) или трябва да сменям релетата, както каза колега няколко поста по назад. Идеята ми е да се направи да работи както работи на коли без датчик.
И още един въпрос - колко масло събира двигател 2.8 AMX, 4motion, ръчна кутия? На места видях 5,5 л., 5,7 л., включително и 6,5 л.
Благодаря предварително! :)

Потребителски аватар
MrLover
Автомобил: Passat
Двигател: AMX

Мнениеот MrLover » Съб 07 яну 2017 11:28

Относно маслото събира около 5,7 и е почти на максимума. Моята е със същия мотор, така, че взимаш си 6 литра и ти остава и малко за доливане :)

Потребителски аватар
MrLover
Автомобил: Passat
Двигател: AMX

Мнениеот MrLover » Съб 07 яну 2017 11:30

Cvetomir-Panchev написа:Здравейте колеги,
Вчера на обяд работеше и я паркирах в неотъпкан сняг и вечерта на - 12,5 я покарах и пробвах спирането как е и гумите се влачеха.
Пасат В5 AJM комби.

Случайно да си я оставил на вдигната ръчна спирачка ?

Lup40
Автомобил: VW Passat 2001
Двигател: 2800cc 193hp 4M AMX

Мнениеот Lup40 » Съб 07 яну 2017 11:35

MrLover написа:Относно маслото събира около 5,7 и е почти на максимума. Моята е със същия мотор, така, че взимаш си 6 литра и ти остава и малко за доливане :)

Благодаря за инфото! A с какво масло го караш, ако не е тайна?

Cvetomir-Panchev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Cvetomir-Panchev » Съб 07 яну 2017 13:13

MrLover написа:
Cvetomir-Panchev написа:Здравейте колеги,
Пасат В5 AJM комби.

Да беше с вдигната ръчна.

Случайно да си я оставил на вдигната ръчна спирачка ?

trv
!!!ИЗМАМНИК!!!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот trv » Съб 07 яну 2017 15:12

Ръчна не се оставя дръпната, особено на такива студове. АБС няма отношение към блокиране на дадено колело. Ако свети лампата на таблото след запалване индикира за проблем в системата. Тогава при по рязко спиране няма да сработва и ще блокират колелата. А това е доста опасно дори при сух асфалт през Лятото. Защото при коли с АБС няма Кантар на задният мост. И може да последва завъртане.

Колега вкарай я в гараж и подгрей или я карай само на сняг докато се размразят жилата и накладките от диска.

Cvetomir-Panchev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Cvetomir-Panchev » Съб 07 яну 2017 17:30

trv написа:Ръчна не се оставя дръпната, особено на такива студове. АБС няма отношение към блокиране на дадено колело. Ако свети лампата на таблото след запалване индикира за проблем в системата. Тогава при по рязко спиране няма да сработва и ще блокират колелата. А това е доста опасно дори при сух асфалт през Лятото. Защото при коли с АБС няма Кантар на задният мост. И може да последва завъртане.

Колега вкарай я в гараж и подгрей или я карай само на сняг докато се размразят жилата и накладките от диска.

Аз нямам блокирало колело.
И АБС само като подам контакт свети и като запали угасва.

Потребителски аватар
pushkata11
Автомобил: Passat [B3 GT G60 Syncro] [B5_5]
Двигател: [PG 1992] [AVF 2004]

Мнениеот pushkata11 » Съб 07 яну 2017 18:44

Cvetomir-Panchev написа:Аз нямам блокирало колело.
И АБС само като подам контакт свети и като запали угасва.

Щом лампата на ABS изгасва като запалиш, значи не отчита проблем (това не е гаранция че няма такъв). Най-бързото решение е да направиш диагностика с VAG-COM. Ако не е записало грешка, гледай живите данни за нередности :c020

Върни се в “Passat”