Bora 99г. 2.0 AQY - Голям разход на бензин

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Иван.Донев
Автомобил: vw bora
Двигател: AQY 1999г

Re: VW Bora 99г. 2.0 AQY - Голям разход на бензин

Мнениеот Иван.Донев » Сря 11 яну 2017 21:15

Колега от гр.Лом , ако имах проблем с горенето на масло щях да го напиша. Изчетох почти всички теми по този въпрос, тук грешка никаква не ми хваща диагностиката , както и не ми светят чековете, миризмата на бензин около колата и по специално от изгорелите газове си остава. Ако колата си гореше така всяка зима нямаше да пиша във форума и да ви занимавам,просто когато притежаваш дадена кола дълго време ( имам я от 5 години ) , всяко изменение в техническото й състояние се забелязва. Та оново питането ми е: Има ли възможност диагностиката да не хване някой повреден датчик? Утре (12.01.16) ще сменям температурен датчик на охладителната течност, разбрах че има и връзка с комп-а и може и да има вероятност да го лъже и така да се обогатява сместа допълнително, като превантивна мярка ще го сменя.....Благодаря Ви за вниманието все пак !

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Сря 11 яну 2017 21:25

Иван.Донев написа:Та оново питането ми е: Има ли възможност диагностиката да не хване някой повреден датчик?

Да, възможно е и често се случва!
Диагностиката може да хване някаква грешка, ако датчикът е напълно повреден (късо съединение или отворена верига) или ако данните,които показва излизат от максималните параметри, които са зададени софтуерно в контролера
Ако данните влизат в границите на допустимите параметри, макар и да не отговарят на истината, те не се отчитат като 'грешка'
Редовен случай е температурен датчик да забие на... да кажем 70*С.
Ай въри пали после в тоя студ сабахлян! :Mr Green Fun
Също така може да има маса механични дефекти, които също не се следят от електрониката.
Не помня на AQY има ли датчик за налягането на горивото, ама ако няма и бензина вдига 6 бара в горивната рейка - и повече ще ти харчи :no

Не бързай с купуване и смяна залудо!
По-добре намери някой, дето е поне донякъде в час с диагностиките и проследете показанията на датчиците от напълно студен мотор, та докато вдигне нормална температура.
Както и работа на празен ход, и в движение.

drotomir
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот drotomir » Сря 11 яну 2017 21:38

Бензинов двигател и икономичност са две несъвместими неща , служебния ми джип ситроен с 2.2 дизел 156 коня на лок режим на двата моста и средна скорост от около 18 км/ч дава 11/100 нафта а добичето си тежи и тегли яко в преспите .
Полото ми 1.4 въшка на 4 гуми при леко каране при 16 км/ч ср.скорост дава около 11, т.е колкото тежкия джип с двойно повече коне мотор. Всеки сам да си прави изводите.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Сря 11 яну 2017 22:13

drotomir написа:...

:worry2

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Сря 11 яну 2017 22:46

Нещо ми отсвири предното мнение и не отговори на това, което те питах.
Ако имаш проблем с Т датчик, мислиш ли че ще имаш нормална работа и разход извън града?
Отделно че датчика може да се премери по съпротивление, а и да му се видят живите данни през диагностика
Тоя метод проба-грешка да сменяш наред излиза винаги много скъпо.
Има условия, при които този разход е напълно нормален, независимо доколко смяташ, че си познаваш колата.
Чисто градско, на разстояния до 2км, в този студ и сняг, и ако подгряваш колата 5-10 мин, е трудно да се слезе под 20/100км, аз лично карам в такива режими.

Потребителски аватар
KBK
Автомобил: VW PASSAT b5.5
Двигател: 2.0i AZM

Мнениеот KBK » Чет 12 яну 2017 10:08

drotomir написа:Бензинов двигател и икономичност са две несъвместими неща , служебния ми джип ситроен с 2.2 дизел 156 коня на лок режим на двата моста и средна скорост от около 18 км/ч дава 11/100 нафта а добичето си тежи и тегли яко в преспите .
Полото ми 1.4 въшка на 4 гуми при леко каране при 16 км/ч ср.скорост дава около 11, т.е колкото тежкия джип с двойно повече коне мотор. Всеки сам да си прави изводите.

Не знам защо сравняваш коли в толкова различни класове? Предполагам говориш за C-Crosser. Кума ми си купи преди 4-5 години такова ситроенче чисто ново. Карал съм го доста пъти по доста километри. Колата е супер, но разхода на нафта никога не съм го виждал градско под 13/100, а извънградско под 9/100 и това говоря само на предно и разхода е засичан и по борд и на колонка. Не е тайна за никого че дизелите са доста по-икономични и мощни, но примера който си посочил не е много показателен, защото този ситроен харчи много за дизелова кола, а и като цяло сме доста offtopic :beer

slavei2003
Автомобил: FORD GALAXY
Двигател: Y5B 1999г 147kc
Контакти:

Мнениеот slavei2003 » Чет 12 яну 2017 11:14

Mishonti написа:Струва ви се много, защото всеки втори пише разни нереални числа разходи - и от там следва - мале моята кола защо гори толкова много? Къде е проблема? А те си горят нормално, просто обичаме да послъгваме колко са икономични колите ни.

На 100% си прав! А тези колеги с LPG колко лъжат..................!Аз съм на газ и съм чувал за разход на газ с два литра по-малко от този на бензин!

Потребителски аватар
Ango11
Автомобил: Golf MK4
Двигател: 2.0 115HP 4Motion AZJ

Re: Bora 99г. 2.0 AQY - Голям разход на бензин

Мнениеот Ango11 » Чет 12 яну 2017 17:03

Колега, нормалния разход "Градски" за твоя мотор е 10.9л/100км (по книжка) освен ако не си 4motion.
До колкото аз от четене по моя мотор разбрах че, често проблема може е дебитомера, провери си го. Но най лесно се разбира като си гледаш в реално време STFT и LTFT (STFT - Short Term Fuel Trim. LTFT- Long Term Fuel Trim) Закачи си от евтините обд скенери с телефона и torque или подобна програма и си гледай STFT и LTFT, нормалните допустими отклонения за STFT са около -8 до около + 8, за LTFT - 5 до + 5. Гледайки ги в реално време и как се изменят при различните обстоятелства (празен ход, ускорение, спирачки и т.н) ще ти даде много точна идея какъв е проблема. Ако видиш LTFT в стойности 10-15 резултата е ясен. Също си гледай и вакума в реално време. Естественно говорим за разход ако караш, не ако седиш по 20 минути на празен ход за 5 км каране нали? :)

Иначе възможни причини като цяло:
1. Датчици и сензори
2. Термостат
3. Вакуум течове: дебитомери, тръби, егр клапан.
4. Износени или изцапани свещи
5. Ниска компресия
6. Мръсни впръскачи.
7. Мръсен въздушен филтър.
8. Грешно масло.
9. Запушвания по катализатора или изпускателната система.
10. Заминаващ си съединител.
11. Неотпускащи до край спирачки или ръчна.
12. Мръсен резервоар
13. Кофти маниер на каране.

Както казах с OBD-то много лесно ще елиминираш доста неща и ще ти даде добра насока точно какво се случва. Но първото нещо което бих проверил е дебитомера и вакуума и тримовете.

Mishonti
Автомобил: C220
Двигател: CDI 2007

Мнениеот Mishonti » Чет 12 яну 2017 17:20

Защо го филмирате така човека, 10 литра разход в града са адските глупости.. Лупото ми 1.4 16в 75к.с. лятото под 10 никога не е падало, че е наполовина кола и двигател на Бората. Пасата ми Б5 1.6 лято пак градско ми даваше 17-8/100.. При напълно изрядни автомобили!

Потребителски аватар
Ango11

Мнениеот Ango11 » Чет 12 яну 2017 17:25

Ами не го филмирам то се вижда. На мен колата ми харчи точно толкова колкото пише в книжката че харчи - 12.9 градско с климатроници и всичко и аз съм 4motion все пак. При големи задръствания с много празен ход до 15 стига но рядко. За неговия мотор и автомобил е нормално да харчи 10-12л градско при нормално спокойно каране. Но все пак да не забравяме че много зависи от маниера на каране. Ако гледаш на всеки светофар да си 1ви то е ясно че ще е повече.

slavei2003
Контакти:

Мнениеот slavei2003 » Чет 12 яну 2017 17:28

За сервизен работник си много добър! :scare3

Mishonti
Автомобил: C220
Двигател: CDI 2007

Мнениеот Mishonti » Чет 12 яну 2017 17:32

Кое се вижда? Каталожни данни ли? Само че колите са ни леко 15-20 години след като каталожните данни са били писани. Ако карате като бавно развиващи може и да постигате такъв разход и то в топло време, иначе няма как.

Потребителски аватар
Ango11

Мнениеот Ango11 » Чет 12 яну 2017 17:43

Не претендирам че разбирам, даже обратното :mhihi Просто споделям личен опит и мнение :beer Моята 14 годишна кола, сега в зимно време харчи точно толкова колкото ми пише в ръководството. Всички коли са ми харчели колкото си пише в книжката, не знам защо е учудващо. Вижда се лесно и сравнително бързо според мен основната насока от какво е. Харчеше ми повече когато имах проблем с халдекса. Дори докато имах проблем с маслото при разход от 1.5литра на 1000 масло, разхода на гориво ми беше с около 1-2 литра в повече от книжката.
Ако ти кажа че и на магистралата разхода ми пада до 6.1 - 6.2 при положение че по книга е 6.5 няма дами повярваш. За мен малка кола с малък мотор и едва 115 коня да харчи близо 20/100 няма как да е нормално, освен ако не си шумахер :mhihi

slavei2003
Контакти:

Мнениеот slavei2003 » Чет 12 яну 2017 17:47

Ango11 написа:Колега, нормалния разход "Градски" за твоя мотор е 10.9л/100км (по книжка) освен ако не си 4motion.
До колкото аз от четене по моя мотор разбрах че, често проблема може е дебитомера, провери си го. Но най лесно се разбира като си гледаш в реално време STFT и LTFT (STFT - Short Term Fuel Trim. LTFT- Long Term Fuel Trim) Закачи си от евтините обд скенери с телефона и torque или подобна програма и си гледай STFT и LTFT, нормалните допустими отклонения за STFT са около -8 до около + 8, за LTFT - 5 до + 5. Гледайки ги в реално време и как се изменят при различните обстоятелства (празен ход, ускорение, спирачки и т.н) ще ти даде много точна идея какъв е проблема. Ако видиш LTFT в стойности 10-15 резултата е ясен. Също си гледай и вакума в реално време. Естественно говорим за разход ако караш, не ако седиш по 20 минути на празен ход за 5 км каране нали? :)

Иначе възможни причини като цяло:
1. Датчици и сензори
2. Термостат
3. Вакуум течове: дебитомери, тръби, егр клапан.
4. Износени или изцапани свещи
5. Ниска компресия
6. Мръсни впръскачи.
7. Мръсен въздушен филтър.
8. Грешно масло.
9. Запушвания по катализатора или изпускателната система.
10. Заминаващ си съединител.
11. Неотпускащи до край спирачки или ръчна.
12. Мръсен резервоар
13. Кофти маниер на каране.

Както казах с OBD-то много лесно ще елиминираш доста неща и ще ти даде добра насока точно какво се случва. Но първото нещо което бих проверил е дебитомера и вакуума и тримовете.

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Чет 12 яну 2017 18:59

Ango11 написа:Не претендирам че разбирам, даже обратното :mhihi Просто споделям личен опит и мнение :beer Моята 14 годишна кола, сега в зимно време харчи точно толкова колкото ми пише в ръководството. Всички коли са ми харчели колкото си пише в книжката, не знам защо е учудващо.

Защото една жена казала. Ти в ред ли си ?? В книжката са указани разходи в идеални условия на стенд,Без насрещен вятър, без спиране и потегляне ,без употреба на спирачки, сигурно и с гуми напомпени на 3 атм. ис истински горива.
Не знам как с наште помии достигаш разход по книжка.
ОФФ само при зареждане с БГ помия разхода на бензин 2011 скочи с над 1 л /100км

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”