Здравейте всички
Известно време ще ползвам кола , регистрирана на иметио на инвалид 67% . Въпроса ми е какви права дава инвалидното МПС , освен че е свободно от данък и винетка: паркиране в сини зони срещу плащане нещо в общината ? или само на инвалидните места ? а може би и други? Гледам някой коли имат лепенка , че са за инвалид. Знае ли някой откъде се взема този стикер?
Благодаря предварително
инвалидно МПС
-
- Автомобил: VW Passat B6 2.0 FSI variant
- Двигател: BLR 2005
Re: инвалидно МПС
Щом е 67% не ползваш преференции за паркиране нито в зелена синя зона нито на инвалидно място. Трябва да си по спомени над 80 или 90% за да ползваш място за паркиране.
-
- Автомобил:
- Двигател:
За да паркираш на инвалидно място не е достатъчно колата да е на инвалид. Трябва и самия инвалид да е там. В общините издават специални пропуски, със снимка за хора с увреждане над 80%. А иначе стикерите се продават по магазините за автоаксесоари.
- HYUGO
- Автомобил:
- Двигател:
anpa1 написа:Здравейте всички
Известно време ще ползвам кола , регистрирана на името на инвалид 67%
Ето инфо:
https://pravatami.bg/10164
- 110afn
- Автомобил: Audi A6
- Двигател: AFN
Колата се води семейна собственост, ако инвалида е семеен половината данък се дължи. Като минаваш на преглед системата не те пуска без данъка. Винетка се взима цяла без значение от сем положение
За паркирането в синя зона се издава по местоживеене, но важи за цяла България
За паркирането в синя зона се издава по местоживеене, но важи за цяла България
Здравейте колеги! Ще използвам темата да попитам по моя въпрос...: В петък мисля да прехвърля колата ми на дядо ми, който има 100% инвалидност. Какви документи е необходимо да носим като отидем при нотариуса и трябва ли след като му я прехвърля да си изкарам генерално пълномощно и ако трябва, защо? След прехвърлянето при нотариус каква е процедурата в КАТ(предполагам само смяна на талона)? Какви са привилегиите при паркиране на зоните(синя, зелена) в София? Благодаря предварително!!!
-
- Автомобил: C220
- Двигател: CDI 2007
Аз пък не мога да ви разбера защо искате да шофирате инвалидни коли и да използвате привилегиите на инвалиди, след като вие самите не сте???? Страшна глупост за мен..
Шофирането на инвалидно МПС освен всичко друго е и с цел обслужване на инвалид...Та една от причините примерно е тази. Но както и да е... Моля ако някой е компетентен по въпросите които имам да ми отговори. Благодаря!
- nikolay_ss
- Автомобил: Touareg 7P6
- Двигател:
Вие хубаво ще карате коли регистрирани на инвалиди и ще паркирате на инвалидни места, но представете си, че някой който наистина има нужда да спре на такова място не може, защото вие сте го заели. Това, че ще обслужвате инвалид - добре, но е хубаво да не злоупотребявате когато сте сами, дори и да имате стикер инвалид на предния прозорец!
- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
Човекът иска да си прехвъли колата на дядо си, че да хване далаверата, не му чупете хатъра. Дано някой ден институциите подхванат и такива мними инвалиди. Бай Ганьо е още жив...
-
- Автомобил: C220
- Двигател: CDI 2007
Точно... Не ги е срам!
- 110afn
Абе вие ако имате бащи, майки, не дай си боже деца инвалиди, няма ли да се възползвате?
Хайде не бъдете по католици от папата
Иначе за талоните и паркирането съм съгласен. Като го няма в момента на паркирането инвалида/собственика на колата да се глобява и таксува, дефакто колата е за обслужване на инвалид
Хайде не бъдете по католици от папата
Иначе за талоните и паркирането съм съгласен. Като го няма в момента на паркирането инвалида/собственика на колата да се глобява и таксува, дефакто колата е за обслужване на инвалид
- 110afn
Kiri написа:Здравейте колеги! Ще използвам темата да попитам по моя въпрос...: В петък мисля да прехвърля колата ми на дядо ми, който има 100% инвалидност. Какви документи е необходимо да носим като отидем при нотариуса и трябва ли след като му я прехвърля да си изкарам генерално пълномощно и ако трябва, защо? След прехвърлянето при нотариус каква е процедурата в КАТ(предполагам само смяна на талона)? Какви са привилегиите при паркиране на зоните(синя, зелена) в София? Благодаря предварително!!!
Отивате си като продавач и купувач при нотариуса.Правиш си веднага след договора пълномощно за да не водиш стареца в КАТ. В данъчното носиш ТЕЛК-а и т.н
Последна промяна от hooligans на Вто 17 яну 2017 18:23, променено общо 1 път.
Причина: Използвай бутона "Промени"!
Причина: Използвай бутона "Промени"!
Леле, леле!!! Зададох 3 въпроса...появиха се 300 спамаджии. Пичове, ако човек няма срам и чест да слезе/качи се здрав и прав от/в колата си, паркирана на място за инвалиди дали му трябва стикер в тая държава? Айде сега ще ви помоля да направите разлика между форум и фейсбук и да спорете да спамите, тада може да се намери некой свестен човек да ми отговори на въпроса...който вече сигурно е на предишната страница 

- stefan4o
- Автомобил: VW Jetta
- Двигател: PN 1990+KR 1987
- Контакти:
110afn написа:Абе вие ако имате бащи, майки, не дай си боже деца инвалиди, няма ли да се възползвате?
Да не дава Господ никому. Но "възползвате" е точната дума. Да се възползваш от това, че някой твой роднина го е сполетяло нещо лошо. Към колегата дето ми говори за чест и срам - да си сложи ръката на сърцето и с другата да напише, колко често с въпросната кола ще обслужва инвалида, чиито права иска да докопа

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”