Passat B5 и B5.5 - подобрения и обща информация за модела
-
- Автомобил: C220
- Двигател: CDI 2007
Re: Passat B5 и B5.5-тунинг,подобрения,ремонти
Здравейте, колеги. Последните 1000км на Full Fisa като палех колата ме предупреждаваше за наближаваща подмяна на маслото. Минаха се километрите и сега на всяко палене изписва "service jetz" и пищи. Дразнещо е, пък не знам как да го премахна. Можете ли да ми помогнете? За колата ми от профила питам.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Passat B5 и B5.5 - тунинг, подобрения, ремонти
Здравейте колеги
днес запалих пасата /TDI AJM 99г./и климатроника не се включи,
погледнах на дисплея тем. но там имаше само чертички.Не бях я палил цяла седмица.Какво може да се е случило.
погледнах на дисплея тем. но там имаше само чертички.Не бях я палил цяла седмица.Какво може да се е случило.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Cvetomir-Panchev написа:Здравейте колеги
След като покарах около 30 мин. и после я запалих пак всичко беше ок.
Вероятно пак че излезат тези чертички. Това е записана грешка в контролера. Триеш я и ако пак излезе се проверява от къде идва.
След близо три години най после успях да се окопая с Пасата в много малка преспичка на Паркинга до работата. Не можах на Боровец или другаде, а тончно на Паркинга.......
ЕСП нищо не помага в подобни ситуации и на кола с Предно.
Сутринта бутнахме двамата със съседа един Мерцедес със задно и ЕСП което момчето беше изключило и си викам аз в такава ситуация -Йок. Да ама не !
Маневрирам си аз на паркинга и по едно време спрях за да отида на задна до избраното место. Пускам съединителя и няма тръгване. Въртях на ляво, на дясно, включвах задна и първа. Изключвах ЕСП и го пусках. Като го пусках не чувах да се включват спирачките и да хрущи от тях както обикновено прави, а само ми мигаше лампата на таблото при буксуването.
Слиза от колата и извадих и лопатата - изкопах малко от замръзналият лед под видимо превъртащото ляво колело- отзад и пред него. То се беше окопало, но плитко. От другата страна беше чист лед и нямаше следа от окопаване. Под колата и задните гуми нямаше сняг почти. Накрая викнах един човек от улицата и на Първа с доста ниски обороти излезе най сетне.
Видимо Лявото колело беше се окопало на 10тина сантиметра.
Така и не разбрах другото дали изобщо е въртяло, но по следите които ги нямаше -явно не беше въртяло и не се беше окопало. Не разбрах защо ЕСП не ми отне газта както прави обичайно и защо не удряше спирачки на превъртащото ляво.
Или аз съм въртял повече надясно, защото от ляво имаше стена и сензора за положението на волана е отчитал че дясното колело не трябва да се върти с по висока скорост от лявото или просто ЕСП не помага изобщо на Лед.
Това че мигаше на таблото изобщо не ми помогна в случая....... Все едно бях със една полуоска само от ляво.
Сега завиждам на Брато ми с 4х4 то.
------------
Като бях на Боровец миналата седмица установих че ЕСП повече пречи и че не се изключва на 100% никога. Като карах под Пистите на Ястебец по заснежените улей и видях че ЕСП като е включено ми държи умишлено не повече от 1200 оборота при движение на 2 и 3 предавка, демек на границата на загасване на мотора. Общо взето ми пречеше. Като го изключих и спря да ми се пречка и така аз си вдигах оборотите до към 2000 и си регулирах мощноста както ми е кеф. Обаче ЕСП пак ми се месеше със спирачките като колата занасяше и тнт. Абе ЕСП е бошлав работа според мене.... Помага малко на мокро при хлъзгане и в завой, но до там и не бих разчитал много на него. И АБС а на лед е Лебедово езеро. Не го ли трясна два три пъти педала на спирачките да закове гумата в леда няма спиране......
ЕСП нищо не помага в подобни ситуации и на кола с Предно.
Сутринта бутнахме двамата със съседа един Мерцедес със задно и ЕСП което момчето беше изключило и си викам аз в такава ситуация -Йок. Да ама не !
Маневрирам си аз на паркинга и по едно време спрях за да отида на задна до избраното место. Пускам съединителя и няма тръгване. Въртях на ляво, на дясно, включвах задна и първа. Изключвах ЕСП и го пусках. Като го пусках не чувах да се включват спирачките и да хрущи от тях както обикновено прави, а само ми мигаше лампата на таблото при буксуването.
Слиза от колата и извадих и лопатата - изкопах малко от замръзналият лед под видимо превъртащото ляво колело- отзад и пред него. То се беше окопало, но плитко. От другата страна беше чист лед и нямаше следа от окопаване. Под колата и задните гуми нямаше сняг почти. Накрая викнах един човек от улицата и на Първа с доста ниски обороти излезе най сетне.
Видимо Лявото колело беше се окопало на 10тина сантиметра.
Така и не разбрах другото дали изобщо е въртяло, но по следите които ги нямаше -явно не беше въртяло и не се беше окопало. Не разбрах защо ЕСП не ми отне газта както прави обичайно и защо не удряше спирачки на превъртащото ляво.
Или аз съм въртял повече надясно, защото от ляво имаше стена и сензора за положението на волана е отчитал че дясното колело не трябва да се върти с по висока скорост от лявото или просто ЕСП не помага изобщо на Лед.
Това че мигаше на таблото изобщо не ми помогна в случая....... Все едно бях със една полуоска само от ляво.

Сега завиждам на Брато ми с 4х4 то.

------------
Като бях на Боровец миналата седмица установих че ЕСП повече пречи и че не се изключва на 100% никога. Като карах под Пистите на Ястебец по заснежените улей и видях че ЕСП като е включено ми държи умишлено не повече от 1200 оборота при движение на 2 и 3 предавка, демек на границата на загасване на мотора. Общо взето ми пречеше. Като го изключих и спря да ми се пречка и така аз си вдигах оборотите до към 2000 и си регулирах мощноста както ми е кеф. Обаче ЕСП пак ми се месеше със спирачките като колата занасяше и тнт. Абе ЕСП е бошлав работа според мене.... Помага малко на мокро при хлъзгане и в завой, но до там и не бих разчитал много на него. И АБС а на лед е Лебедово езеро. Не го ли трясна два три пъти педала на спирачките да закове гумата в леда няма спиране......
- vanesto
- Автомобил: Octavia 3 FL
- Двигател: DGTE 2018
Завиждаш, ама нали знаеш, има една приказка - колкото по-добро 4х4 имаш, толкова по-надалеч вървиш да търсиш багер да те откопае. Лопатата и веригите в багажника, пък за..и ти. Тия системи, като са ги мислили, не са чували за Бг и снегопочистването тук.
Прав си колега и това е вярно че тук е безобразно. Е Брато каза че спирал при работата си там където другите не можели, но докато не се изорало хептен. Демек той после е преценил че ако продължава да влиза в преспите ще остане на кантар някъде. Така че трябва да се преценява правилно обстановката и да не се надценяват възможностите на машината.
Аз изобщо не очаках че ще се окопая в почти равно натъпкано и полузаледено място. Сега вече знам че това ЕСП и предното не гарантират нищо......
Явно Шпера си е Шпер и Торсена си е Дифа.......
Аз изобщо не очаках че ще се окопая в почти равно натъпкано и полузаледено място. Сега вече знам че това ЕСП и предното не гарантират нищо......
Явно Шпера си е Шпер и Торсена си е Дифа.......

-
Аз пък 3 зими в такива преспи влизах със седана и с комбито, че направо не е истина. Обаче никъде не съм закъсвал до сега.
От ЕСПто също съм доволен - като е включено, не мога да я поднеса квото и да правя. Като го изключа вече пързалките стават без проблем и изобщо не смятам, че при изключено положение работи.
От ЕСПто също съм доволен - като е включено, не мога да я поднеса квото и да правя. Като го изключа вече пързалките стават без проблем и изобщо не смятам, че при изключено положение работи.
Има разлика между преспа пресен сняг и отъпкан стар заледен сняг на Паркинг които не е чистен изобщо.
Пробвай в такъв лед да се копнеш.....
Само 10 сантима ти трябват да пропаднеш с едното колело и да се получи като на трупче гумата двустранно.
И аз в преспи до сега нямах проблеми и от там имам измамното усещане че зимните гуми, предното и ЕСП съм като Трактор... Да ама сега видях че не е баш така.
---------
На Боровец, като си тръгвах със семейството последният ден и пусках надолу към Хотел Рила от пистите на Ястребец таман подминах Неплатеният паркинг на които излиза Ястребец 1 и идва големият обратен завой та един от събиращите такси по надолу веднага след завоя ми направи знак да спра за да излезе едно Ауди Q7. Беше паркирало в страни в преспа от натрошен лед- като леден Шейк
. Ами въртяха му всичките колела и си стоеше на место. Накрая Паркингджията ми даде знак да тръгвам и после как са го бутали това 4х4......не ме интересуваше.....
Та това ЕСП само дава усещане за величие......
Пробвай в такъв лед да се копнеш.....

И аз в преспи до сега нямах проблеми и от там имам измамното усещане че зимните гуми, предното и ЕСП съм като Трактор... Да ама сега видях че не е баш така.
---------
На Боровец, като си тръгвах със семейството последният ден и пусках надолу към Хотел Рила от пистите на Ястребец таман подминах Неплатеният паркинг на които излиза Ястребец 1 и идва големият обратен завой та един от събиращите такси по надолу веднага след завоя ми направи знак да спра за да излезе едно Ауди Q7. Беше паркирало в страни в преспа от натрошен лед- като леден Шейк

Та това ЕСП само дава усещане за величие......
Много глупости сте изписали особенно колегата косис! Моите коли като са 4х4 та кво? Последния път Паджеро едвам ме измъкна... Освен задвижване си трябва и клирънс и приятел с яка машина зад теб та да може да те изтегли :D По-добре е с двойно, но и с него се закъсва.
-
kossis написа:Та това ЕСП само дава усещане за величие......
Зависи какво си очаквал... Аз в снега 90% карам без ЕСП, защото само ме затруднява.
- samo_pechka
- Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
- Двигател: V-twin 2002 + R4 1989
Днес за пореден път оцених какво е да бъде колата 4х4 ( торсен А4 ) . Минах през места дето "нормални" коли нямаха шанс, поне не и с ремаркето с което бях ( около тон товар , отделно и самото ремарке е около 370-400кг ) . Лед , кофти наклони , завои , на места и гаден сняг . Наложи ми се да спра и да тръгна няколко пъти заради други коли ( закъсали и буксуващи ) , в един момент просто не повярвах, че ще мога да тръгна, но тръгнах
не си оставих магарето в калта. В такива моменти човек вижда предимствата на колите с торсен диф ( и въобще 4х4 ) и преглъща малките недостатъци , като по-скъпа поддръжка и леко по-висок разход.
П.п. не се наложи да слагам вериги, бяха в колата разбира се, но не се стигна до слагане.

П.п. не се наложи да слагам вериги, бяха в колата разбира се, но не се стигна до слагане.
Поддръжката с какво е по-скапа? Питам, защото досега съм виждал само едно куатро с разбит заден носач...
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
Още един диференциал.