колко км. карате с едни гуми?
- hooligan_sk
- Модератор
- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
Re: колко км. карате с едни гуми?
Мишлен дават на гамата Енерджи около 40-45 000км. Взимах един супърб на 40 000км с оригиналните Пирели П6000 и бяха на 70-80% изтрити.
- niks76
- VW експерт
- Автомобил:
- Двигател:
пирели отдавна е аут от марката която ще си купя
по темата:на 25-30000км предните колела се разменят със задните и всяка година с четири нови гуми(набляга се на доказани марки) и напред
по темата:на 25-30000км предните колела се разменят със задните и всяка година с четири нови гуми(набляга се на доказани марки) и напред

Аз почти всеки сезон ( лято/зима ) си взимам 2 нови гуми и изхвърлям 2 стари - т.е. едни гуми най-много 3 години. Вярно че не съм с 4 еднакви гуми( имам впредвид като марка ), но винаги гумите ми са най-много на 2 сезона. А и по не се усещат 250лв за гуми 2 пъти годишно, отколкото ако се изръся наведнъж с 500 лв. Последните зимни които изхвърлих видимо не бяха износени, но си се усещаше как каучука се беше втвърдил. Представям си какво са зимни гуми на 5 сезона 

-
- Автомобил:
- Двигател:
за зимните зависи..тази зима ми се наложи няколко дни да съм с една корса с дебица фриго ли бяха зимните с дот 06 и имаха грайфер.за мое очудване държаха.не беше като нова гума,но нямах ядове спираха,не съм затъвал с тях и тн.явно си зависи ако се карат само по студове не се скапват.явно този който ги е карал ги е сменял навреме и не ги е търкалял лятно време или до късна пролет по жегите.
- Golf_Diesel_
- Автомобил: Vw Golf 5 TDI
- Двигател: BMM
За 15 000 км почти износих 4бр. Yokohama Parada 15ки.Имат още към 35-40% живот, тоест и другото лято могат да се търкалят малко.С това казвам че гумата не става за ежедневно каране, заради това че като са по-студени не спират много и най-вече че ресурса им е малък, но като загреят и най-вече на дълго пътуване извън града са с много добро сцепление.
- StS
- Автомобил: Golf VI
- Двигател:
- Контакти:
Гумата има теоретична трайност от 6 години или до/около 60 000км. Разбира се всичко варира колко и как се изтрива /ползва обаче ако дота е над 6год. Сменям ако ще да изглеждат нови. 

При коли с предно предаване предните гуми карат по 40 000km- 50 000km максимално, а задните може и 100 000км да изкарат. Начи за 80-100 000км вървят по 4 предни и 2 за отзад.
-
- Автомобил: Passat B5 1999
- Двигател: 1.9 TDI AFN
Купувам само чисто нови гуми и след като минат 4-5 сезона ги сменям с нови. За зимните не знам, но летните гуми карат 50-60 000 км. С моето каране това са точно 4 сезона. Всяка гума си има индикатор за износване. Стигна ли го него - време е за нови.
- toman44o
- Автомобил: VW VENTO
- Двигател: ABS
Гледам по комшията като ги смени сменям и аз, да не взема да се прекарам. 

- Golf_Gogo
- Автомобил: Passat Alltrack B8 + Golf 4
- Двигател: 2_0 TDI DFCA + 1_6 16V BCB
На максимум 4 сезона ги сменям, което са общо около 100 000 км за зимните + летните. Естествено всяка година въртя предни със задни на X (т.е. задна лява става предна дясна). Карам изключително спокойно (на магистралата с 100) и предимно градско. Автомобилът на който се карат е от подписа, т.е. не е тежък, за да ги яде. Сегашните гуми са летни Continental Premium Contact 5 205/55/16V, а зимните Continental Winter Contact TS850 205/55/16H. И двата комплекта вече ги карам два сезона, като износването е на около 30-35%, т.е. в края на четвъртият сезон ще имат още грайфер над маркера. Летните са по-износени от зимните, но ми се струва нормално предвид факта, че отнасят повече километри годишно - слагам зимните когато среднодневните температури паднат под 7 градуса за три поредни дни и съответно ги махам при обратната ситуация, което прави обикновено максимум 4 - 4.5 месеца. Отделно и зимата карам по-малко на извънградско.
Та ако трябва да обобщя - приблизително 55-60к км с летните, 40-45к със зимните.
Та ако трябва да обобщя - приблизително 55-60к км с летните, 40-45к със зимните.
- IceHeart
- Автомобил: Golf IV
- Двигател: 1.8 AGN
Е тей като стане, ги махам... Иначе ги сменям когато има пари.. В повечето случаи до края на живота им. Защото не карам много.
Карах Yokohama A-drive 225/45/17 15000 км на Audi A3 sportback, и около 60000 на Passat B5.5 почнаха да протриват и контролите и определено вече им беше в повече, на 3 години точно , седмицата на дота съвпадна със седмицата на изхвърлянето им :) Нормално каране, без екстремизми.
Много е относително, всяка гума се износва различно, зависи каква е колата, реглаж, стил на каране...
Много е относително, всяка гума се износва различно, зависи каква е колата, реглаж, стил на каране...
- tomata
- Автомобил: VW Passat B5 Alhambra
- Двигател: AWT AWC
Имаме sharan с моят брат, лятото го караме нон стоп 195/65/15 е размера на гумите му и последните 4 години винаги му купуваме Brichstone turanza. Изкарват по 42-45000км точно до маркера и ги сменяме, зимата потчи не го караме и зимните са му от 2012 клебер с 6мм грайфер.
Също имаме и два голфа. 3- ката предимно градско в сф я карам и му купих това лято Dayton d310 195/50/15, пак нови, навъртях им около 15000км и идното ще изкарам с тях, зимните са ми пак Dayton втора зима ги имам и никъм проблем, но карам малко до сега съм навъртял 5000км.
5-цата я купихме лятото и беше с континелтал 205/60/16 и не сме ги сменяли, минахме точно 7000км, сега на пролет ще преценим дали да ги сменяме (имат 5,2мм грайфер), за зимата му взехме пак континентал 195/65/15 8000км сме изминали не са мръднали. През годините сме си купували пак нови General, Maloya, Debica, Petlas не сме доволни цената им за размер 195/65/15 е потчи същата като на Brichstone, но изкарваха около 30000км и за нищо не ставаха.
Също имаме и два голфа. 3- ката предимно градско в сф я карам и му купих това лято Dayton d310 195/50/15, пак нови, навъртях им около 15000км и идното ще изкарам с тях, зимните са ми пак Dayton втора зима ги имам и никъм проблем, но карам малко до сега съм навъртял 5000км.
5-цата я купихме лятото и беше с континелтал 205/60/16 и не сме ги сменяли, минахме точно 7000км, сега на пролет ще преценим дали да ги сменяме (имат 5,2мм грайфер), за зимата му взехме пак континентал 195/65/15 8000км сме изминали не са мръднали. През годините сме си купували пак нови General, Maloya, Debica, Petlas не сме доволни цената им за размер 195/65/15 е потчи същата като на Brichstone, но изкарваха около 30000км и за нищо не ставаха.
- georgebonev
- Автомобил: Golf 3 Variant
- Двигател: 1.9 TD AAZ 1994
- Контакти:
Ох, купих Голф-а с летни 15-ки Ventus K 102 - 225/50/15 (предни) и Mishelin Energy Saver 205/60/15 (задни). Производство 2003/2004... До сега малко повече от 30хил.км с тях.

Ventus-а имат още около 1мм до маркера и нямат напукано, нацепено, само нормално износване.
Докато Мишелинките са на 1-2мм над маркера и имат леко напукване по цялата периферия.
Това лято им беше за последно...
Не съм имал абсолютно никакви проблеми с тях във всякакви условия, дори и на 1см сняг първата зима (3-4мм над маркера - за Вентус-а).
Зимните ги взех чисто нови - Vredestein Snowtrac 3 - 185/65/14 и Continental TS850 (същия размер). С тях около 10 хил.км до сега (4 сезона).
Конти-то обаче, превърта повече от Snowtac-a и на сняг и на лед.
Сменям ги предни/задни около януари, така че в зимни условия ги карам долу-горе по равно, като Snowtrac-a ги ползвам предимно на сняг.

Ventus-а имат още около 1мм до маркера и нямат напукано, нацепено, само нормално износване.
Докато Мишелинките са на 1-2мм над маркера и имат леко напукване по цялата периферия.
Това лято им беше за последно...
Не съм имал абсолютно никакви проблеми с тях във всякакви условия, дори и на 1см сняг първата зима (3-4мм над маркера - за Вентус-а).
Зимните ги взех чисто нови - Vredestein Snowtrac 3 - 185/65/14 и Continental TS850 (същия размер). С тях около 10 хил.км до сега (4 сезона).
Конти-то обаче, превърта повече от Snowtac-a и на сняг и на лед.
Сменям ги предни/задни около януари, така че в зимни условия ги карам долу-горе по равно, като Snowtrac-a ги ползвам предимно на сняг.

- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Че кой пък си записва с кои гуми колко километра кара !? Летните-до ограничител,зимните 3-4 сезона и те така 

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”