Логически задачи

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
goppa
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Seat Alhambra
Двигател: CFFB

Re: Логически задачи

Мнениеот goppa » Съб 18 фев 2017 20:01

Не. Буквите не участват в числото, само цифри.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Мнениеот Iezekil » Съб 18 фев 2017 20:02

7 клечки за нескопосна безкрайност.Гопа,ти си

Потребителски аватар
goppa
VW експерт
VW експерт

Мнениеот goppa » Съб 18 фев 2017 20:12

anrus написа:
Хайде и от мен една задача. Със 7 кибритени клечки изпишете най-голямата възможна величина.

Какво имаш в предвид под величина? Величини са време, разстояние, тегло, скорост, ускорение, температура и т.н. Как се определя кога една величина е по-голяма от друга?
Ако се има предвид представките слагани пред мерната единица за отбелязване на порядъка, то с 7 клечки може да се изпише Мега Нютон - MN . т.е 1х10^6 нютона.
Това ли е идеята?

Потребителски аватар
anrus
Автомобил: Golf2 10Millionen и Golf2 Country
Двигател: RF-1988 и 1P-1991

Мнениеот anrus » Съб 18 фев 2017 20:29

Iezekil даде отговора - легнала осмица, знака за безкрайност. Измислях го на момента и дефиницията ми може да не е точна.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Съб 18 фев 2017 20:35

гопич,дай отговора на твоята,моля.

Потребителски аватар
goppa
VW експерт
VW експерт

Мнениеот goppa » Съб 18 фев 2017 20:48

Продължавай да опитваш! Стигнахме до 5051, но има и по-големи.

powerade
Автомобил: Seat Toledo 2 1M2
Двигател: AHF 2000

Мнениеот powerade » Съб 18 фев 2017 20:50

51181 :)

Потребителски аватар
goppa
VW експерт
VW експерт

Мнениеот goppa » Съб 18 фев 2017 20:55

браво на powerade
Move2matches_answ-1.jpg

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Съб 18 фев 2017 21:52

Бре брея,как го не видех

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Съб 18 фев 2017 22:16

аз ще се върна на елипсата, че вчера не спах, ама чак сега ми остана време да поровя ...
накратко, окръжността може да е частен случай на елипса, но не е елипса, а окръжност (по определение, математиците си държат на точността)

има десетки начини, да начертаеш елипса с пергел, показвам само един от тях, който ми се видя доста лесен .. https://docs.google.com/viewer?a=v&pid= ... M2M2ZDRmOA

а това мисля, че е точно нашата бутилка и доказателството ... https://www.jstor.org/stable/3621585?se ... b_contents

ПС: Goppa, за да има повече интрига, другият път смени името на картинката, че google я е индексирал доста добре :)

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 19 фев 2017 6:15

На първия линк е показано как се чертае нещо, дето да мяза на елипса, но което със сигурност не е елипса. Залагам 40ст, че не е елипса.
Много съм зле с английския, ама заглавието на втория линк май е " Кога един овал не е елипса" и формулките и картинките хич не ми мязат на доказателство, че с пергел и бутилка може да се начертае елипса.
Според определението на анрус съм съгласен, че окръжността не е елипса, ама още не съм се съгласил със самото определение и няма начин да се съглася, преди да съм го проверил в моята книжка, която е най-вярната :Mr Green Fun Както вече споменах, за елипса в средното училище учихме само по физика, нямам никакви спомени физикът да е споменавал за пенпендикулярни цилиндри и прочее, учихме определението дадено от гоппа - за сбора от разстоянията до фокусите и че Земята била в единия фокус, а Слънцето обикаляло около нея по елиптична орбита....или обратното, не си спомням точно.
Май все още не е късно да заложа 30ст, че фигурата начертана с пергел и цилиндрично шише не е елипса.
Обаче ако шишето не е цилиндрично, а с малко по-специална форма.......
И като стана въпрос за Слънцето, май ще е интересно да намесим и Луната. Знаете ли кой привлича Луната по-силно, Слънцето или Земята? Елементарната логика сигурно ви подсказва, че щом Луната все още обикаля около Земята, значи Земята я привлича по-силно. Ама тази логика не е много вярна, щото ако вземете моливчето ще се окаже, че Слънцето я привлича два пъти по-силно от Земята.
Защо Слънцето все още не ни е откраднало Луната, щом я привлича два пъти по-силно?

Потребителски аватар
goppa
VW експерт
VW експерт

Мнениеот goppa » Нед 19 фев 2017 6:57

Зaщото се движи с бяснa скорост и центробежнaтa силa урaвновесявa силaтa нa привличaне.
Относно елипсите, първия линк покaзвa метод зa изобрaзявaне нa елипсa, който се учи по техническо чертaaне. Полученaтa фигурa не е елипсa a четири преливaщи се дъги от окръжност и не отговaря нa формулaтa зa елипсa.
A окръжносттa е еллипсa зaщото отговaря нa определението зa елипсa просто фвaтa и фокусa сa в еднa точкa, тaкa кaкто квaдрaтa е вид прaвоъгълник и ромбa е вид успоредник a всичките сa четигриъгълник.

Нa втория линк е точнa докaзaтелството, че полученaтa от очертaеaне с пергел върху бутилкa фигурa не е елипсa. Последнaтa формулa е урaвнението нa тaя фигурa в рaвнинaтa нa рaзгъвкaтa - очевидно товa не е урaвнение нa елипсa.

Последна промяна от goppa на Нед 19 фев 2017 7:07, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 19 фев 2017 7:03

Как тъй с бясна скорост, де дремят галактическите катаджии :question
Между другото с каква скорост се движи Луната и колко е разрешената. Питам не за друго, а да знам колко ще я глобят, ако я фанат.
Та що все пак Слънцето не ни е откраднало Луната, тва че Луната била ноуу бърза, не ми звучи особено убедително.

Потребителски аватар
Iezekil

Мнениеот Iezekil » Нед 19 фев 2017 9:11

Земята и Луната формират двойна планета: тяхното движение е доминирано от слънчевата гравитация.
Но ще дойде някой ден момента да изгубим спътника си
"Приливните максимуми върху повърхността на Земята, причинени от лунната гравитация, изостават от видимата позиция на Луната поради инерцията на океанската вода и триенето ѝ по океанското дъно и плитчини като устията на реките. В резултат на това част от момента на земното въртене постепенно се прехвърля върху лунния орбитален момент, като всяка година Луната се отдалечава средно с 38 mm от Земята. В същото време въртенето на Земята се забавя; земният ден се удължава с 15 µs всяка година."

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Нед 19 фев 2017 11:05

Оригиналната задача изисква да се начертае овал, а не елипса, като тогава решението с бутилката върши работа (поне така го намерих по разни сканирани задачи).
И да, доказателството показва че това е овал, но не и елипса.
Всъщност само с пергел, ОВАЛ може да се начертае, мо за елипса (истинска) не видях как. Малко и аз се подведох в търсенето. (Google винаги отговаря, ама не винаги знае)

Обаче овал, елипса и кръг са различни геометрични фигури, както е четириъгълник, правоъгълник и квадрат. Някак си от обясненията, които прочетох ми се струва по-правилно да се каже, че елипса и кръг са овали, но не и че кръга е елипса. Елипсата и кръга се различават по радиусите, при единият са равни, при другата фигура не са. При кръга всички точки по окръжността са на еднакви разстояния от центъра, при елипсата не са, и тн.

Та, ако ktamen иска да затрудни тия от общината при определянето на площта на будката, която ще прави, да не я прави елипса, а да я направи овал ... лицето на това нещо е някаква линейна комбинация на елиптични интеграли от първи и втори вид ... блях :)

Върни се в “ОФФ-Топик - други”