Двигателно масло BARDAHL
-
- Автомобил: Passat B5 2000g
- Двигател: APU
Двигателно масло BARDAHL
Някой има ли впечатления от тези масла? Дали са добри както и добавките им?
- vasko_bulgaria
- Автомобил: VW Passat B8 Variant_Polo 6R
- Двигател:
Re: Двигателно масло BARDAHL
Карам го на 3 коли и за момента съм доволен.
-
Добавките ги ползвам и на бензина и на дизела,но за маслата не знам нищо.
- vucata
- Автомобил: Ford Mondeo MK2
- Двигател: 1.8TD 2000
- Контакти:
Маслото е страхотно, имам няколко познати дори го сипват на пистови мотори :)
- Daniel Kuntov
- Автомобил: VW Golf 3
- Двигател: GTI 2.0 8V AGG
С това масло мотора ми е работил най-тихо от всички който съм слагал.За 10 000 км не изгори и грам.
- M3ntata
- Автомобил: Golf MK4 4motion
- Двигател: V5 AGZ
Колега днес спуках картер и утре ще слагам такова XTC 5W40, по принцип още имах до смяна и мислех да си го поръчвам от вносителя за България Prospeed, но тука в един магазин имам едни авери които са заредили от него и цената на която ми я дават е същата както от prospeed. Та като ги попитах от къде го зареждат ми казаха prospeed и че само те го внасяли което си е вярно. Обаче ми се видя малко по тъмно/мътно от motul такова ли е по принцип, Мотула бях го взел от форумния магазин и си жълтееше.
- Daniel Kuntov
- Автомобил: VW Golf 3
- Двигател: GTI 2.0 8V AGG
По тъмно е да.За мен бардал е по добро масло от мотул!
-
- Автомобил: Opel Astra G
- Двигател: DTI
- Контакти:
В ютуб има клипчета където избират от най-известните марки масла и ги нагряват (някакъв тест за издръжливост) и точно Bardahl бие всички ,А и съм чувал само хубави неща за това масло!На мен лично ми е скъпичко и ползвам WOLF и съм много доволен!
-
Май и аз ще го пробвам.
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
А защо има жълта и черна туба?
- M3ntata
Iezekil написа:А защо има жълта и черна туба?
Това мисля, че бях го чел някъде и отговорът беше че според страната на производство се сменя цвета на бутилката като има три вида жълта, сива и черна туба. Дали не беше от годините сива, жълта и сега черна туба... Трябва да се обърна пак до google, обаче ме мързи..
EDIT/ между другото днес сипах XTC-то и нещо не ми хареса шума от повдигачите на студен мотор, или пък може би заради това, че като спуках картера карах известно време до като на борда ме предупреди за нивото.. Веднага спрях, отворих капака гледах за течове, проверих щеката и точно в това време веригата и повдигачите почнаха да чукат и осъзнах, че нямам масло. Та около 1мин работи така без масло от което явно повдигачите останаха сухи и сега до като ги смаже мина малко време. Или просто моя "милионик" няма да носи на 5/40 иначе пък като по работи 10-15мин на място се нормализира шума, пък с motul 6100 10w40 нямах никакъв шум дори и при студен старт на -15C. Утре сутрин ще се разбере дали маслото идва тънко или просто е било нужно повече време да смаже "сухия" двигател.
Не е тук мястото, но нека го споделя като информативно: Наложи се да сменя капачката на масления филтър понеже при развиване се спука. Та нов артикул се намира само за 1.9tdi който е без пружина и с по малък диаметър на резбата НЕ ПАСВА на VR5/VR6. Същите капачки се оказа че се ползват при 2.0TDI 140к.с. вероятно и при по новите., както и при 2.5TDI R5. Като при тях филтъра не е долу както при VR моторите и няма пробка за източване на самата капачка, но това не е проблем! Нека се запише в форума в случай че на някой му потрябва и някой видял да се сети. Цената втора ръка за която намерих капачката е 25лв. А тези ментета на 1.9tdi са по 20-25лв, а оригиналните към 90лв за 1.9tdi и към 100-100лв за VR моторите.

- inspektora
- Автомобил: Honda CR-V
- Двигател: i_ctdi N22A2 2008
BARDAHL имат прекрасни добавки. Вероятно и маслата им са такива, но има нещо, което ме притеснява - Bardahl-XTEC 5W40 се представя с одобрение на VW 502.00/505.00/505.01, а реално няма одобрение за 505.01 от VW. Проверявал съм в бюлетините на VW и там не присъства. Питал съм и вносителя и не могат да ми посочат документ за одобрение, т.е. покриването на 505.01 е само декларативно от страна на BARDAHL.
Последна промяна от inspektora на Чет 23 фев 2017 21:10, променено общо 1 път.
- M3ntata
M3ntata написа:EDIT/ между другото днес сипах XTC-то и нещо не ми хареса шума от повдигачите на студен мотор, или пък може би заради това, че като спуках картера карах известно време до като на борда ме предупреди за нивото.. Веднага спрях, отворих капака гледах за течове, проверих щеката и точно в това време веригата и повдигачите почнаха да чукат и осъзнах, че нямам масло. Та около 1мин работи така без масло от което явно повдигачите останаха сухи и сега до като ги смаже мина малко време. Или просто моя "милионик" няма да носи на 5/40 иначе пък като по работи 10-15мин на място се нормализира шума, пък с motul 6100 10w40 нямах никакъв шум дори и при студен старт на -15C. Утре сутрин ще се разбере дали маслото идва тънко или просто е било нужно повече време да смаже "сухия" двигател.
Днес вече мога да потвърдя дали тракането е било заради пробега на автомобила (тънкото масло) или от това че е бил "сух". Та тази сутрин запали нормално при 5С (студен мотор) по борд и нямаше никакви шумове от клапани, та мотора реагира по съвсем различен начин на педала на газта през първите 3-4 мин до като направи някаква температура, преди с 10/40 сякаш се развърташе по мазно, сега сякаш олекна

- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
Това е нормално, заменил си по-бавно течливото масло, с по-бързо течливо, компонентите в двигателя се движат по-леко и се смазват по-бързо.
Ако следващия път го замениш с правилно подбрана висок клас синтетика 5W30 сигурно няма да си познаеш колата, стига разбира се производителя да го позволява като опция за този двигател
Ако следващия път го замениш с правилно подбрана висок клас синтетика 5W30 сигурно няма да си познаеш колата, стига разбира се производителя да го позволява като опция за този двигател

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”