Вижте как един колега от форум Рено си направи led светлини

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
DanielX
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DanielX » Вто 13 фев 2007 12:14

Аз имам едно питане - какъв чарк трябва да се прикачи за да се светват диодите не всички едновременно, а последователно по хоризонала или вертикала?

deo71
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот deo71 » Сря 14 фев 2007 19:36

Може да стане примерно с ефект "Бягащи светлини" на Неомонтана...
Но ще светват през 4 реда едновременно...

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Re: Вижте как един колега от форум Рено си направи led светлини

Мнениеот zfa159 » Съб 25 апр 2009 0:19

По повод въпроса на колегата за това как се разграничава стоп от габарит :
-стопа свети директно през двата диода към светодиодите (вижте схемата)
-а габараита минава през един диод и после през един резистор 47 ома....което дефакто кара диодите да светят по-слабо,когато се подава напрежение на габарит...и по-силно когато се подава сигнал на стоп...съответно заради диодите в началото няма как да се върне сигнал от габарит към стоп или обратно.
Ако светват постепенно според мен би имало проблем в градски условия понеже първоначално светва много малка част от целия стоп и става труднозабележим а това в интензивното движение е доста важно....повечето хора виждат стоповете на предната кола с периферното си зрение докато гледат из огледала или в радито или някъде другаде (каките по спирките и т.н. примерно :mrgreen: )

Потребителски аватар
Peteff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Peteff » Вто 04 авг 2009 18:26

аз да попитам нещо по разбиращите от електроника . та стопа и габарита са ми на една крушка обаче тя е с 2 жички вътре , дефакто габарита е на 5 вата а стопа на 21 . на схемата която колегата е дал от рено форума от стопа и габарита напрежението се събира , та дефакто колко волта става то след като се саберат 2-те напрежения ? в смисал те са 2 по 12 волта и се свързват успоредно.колко волта става след връзката преди диодите.доколкото имам спомени ако са последователно свързани ( да речем като батерии ) напрежението се събира , а като са успоредно какво става . не обясних много добре но се надявам че сте ме разбрали какво ме интересува . питам защото си мисля да правя общи диоди за стоп и габарит . при габарит си свети леко , а като се натисне стопа да светва по силно . даже ако го измисля ще го направя и за мъглата стопа да е кам тях . в смисъл при мъгла да светва все едно свети стопа , а като натисна спирачка да светва още по силно . възможно ли е да се реализират така нещата ?!?!мерси предварително

Потребителски аватар
Pav3l
Автомобил: bmw
Двигател: 1998
Контакти:

Мнениеот Pav3l » Вто 04 авг 2009 18:48

Peteff написа:аз да попитам нещо по разбиращите от електроника . та стопа и габарита са ми на една крушка обаче тя е с 2 жички вътре , дефакто габарита е на 5 вата а стопа на 21 . на схемата която колегата е дал от рено форума от стопа и габарита напрежението се събира , та дефакто колко волта става то след като се саберат 2-те напрежения ? в смисал те са 2 по 12 волта и се свързват успоредно.колко волта става след връзката преди диодите.доколкото имам спомени ако са последователно свързани ( да речем като батерии ) напрежението се събира , а като са успоредно какво става . не обясних много добре но се надявам че сте ме разбрали какво ме интересува . питам защото си мисля да правя общи диоди за стоп и габарит . при габарит си свети леко , а като се натисне стопа да светва по силно . даже ако го измисля ще го направя и за мъглата стопа да е кам тях . в смисъл при мъгла да светва все едно свети стопа , а като натисна спирачка да светва още по силно . възможно ли е да се реализират така нещата ?!?!мерси предварително

Напрежението си е пак 12 волта, и то лесно може да се досетиш, щото все пак минуса е общ и за двете светлини ;)

Това за мъглата - ако искаш му имплантирай габарит, но не го пипай откъм стоп и функцията му мъгла... или поне му пусни два диода (не светодиоди) от двете захранвания - включваш мъгла - имаш си мъгла, натискаш и спирачка - светва си само другата, щото тази вече си свети ;)

А точно колегата преди теб е обяснил как стават нещата:
zfa159 написа:По повод въпроса на колегата за това как се разграничава стоп от габарит :
-стопа свети директно през двата диода към светодиодите (вижте схемата)
-а габараита минава през един диод и после през един резистор 47 ома....което дефакто кара диодите да светят по-слабо,когато се подава напрежение на габарит...и по-силно когато се подава сигнал на стоп...съответно заради диодите в началото няма как да се върне сигнал от габарит към стоп или обратно.
Ако светват постепенно според мен би имало проблем в градски условия понеже първоначално светва много малка част от целия стоп и става труднозабележим а това в интензивното движение е доста важно....повечето хора виждат стоповете на предната кола с периферното си зрение докато гледат из огледала или в радиото или някъде другаде (каките по спирките и т.н. примерно :mrgreen: )

Потребителски аватар
Peteff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Peteff » Вто 04 авг 2009 20:19

ясно за 12-те волта.то дефакто какво се променя че да свети различно при положение че се подава едно и също напрежение на стоп и габарит. гледам крушката ми е 5/21 вата , или то просто от самата крушка си свети по силно на стоп ?
за мъглата искам да е 3 в 1 защото просто искам като цяло габарита да е колкото се може по голям , в смисал да свети по голямата част от стопа.ако има едно лесно целия ще го направя да свети ама пустите му мигачи и задни светлини взимат доста място .става въпрос за пасат б5. мигача мисля да го местя на мястото на светлината за мъгла, и горната 1/2 от стопа ще остане за габарит+стоп и евентуално и мъгла , но може би ще се простя с мъглата , като дойде времето ще му мисля как точно ще го направя

Потребителски аватар
Pav3l
Контакти:

Мнениеот Pav3l » Вто 04 авг 2009 21:06

Peteff написа:... гледам крушката ми е 5/21 вата , или то просто от самата крушка си свети по силно на стоп? ...

Нормално си е 21 вата да светят по-силно от 5 ;)
Има коли, дето пък за стоп и габарит са с крушка с една светлина от 21 вата, но там нещата са с понижено напрежение на габарит, което се увеличава при сигнал за "стоп". Обаче при тях всичко минава през комп...

Потребителски аватар
Peteff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Peteff » Вто 04 авг 2009 21:29

ще дерзая значи :) сега остава да намеря подходящи диоди и да се мятам ;) мисля по големи да сложа .10 мм ... ама гледам не светят силно , или съм в грешка

Потребителски аватар
Pav3l
Контакти:

Мнениеот Pav3l » Вто 04 авг 2009 22:19

Гледай им яркостта, не само диаметъра ;) Щото ако навреш 100 парчета по 10000cnd пак ще е повече от 25 по 20000cnd (щото всеки 10мм заема място на 4 от по 5мм), пък ако намериш 5мм по 20000cnd...

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Re:

Мнениеот vaskoto1 » Вто 04 авг 2009 22:30

mhihi
Ludia написа:Ваското 1, мисля, че отдавна е с такива стопове.

mhihi mhihi mhihi
ваското как го пере токо-вие просто не можете да си представите... mhihi :screwy mhihi mhihi
интегрирах мъглата така, че да е с яркостта на стопа, но едновременно да не е по силна от него. когато не е включена групата диоди си светят със стопа.
само че идва повечко бройката...
на паната по багажника има 384 парчета ф5мм. а на паната на калника (на снимката още не бяха готови-сега вече са) са по 120, 240 общо. тотал са 624... mhihi играчката е голяма, ама и кефа е голям!
сега габарит има само на секцията на калника, стоп има навсякъде а малката група е мъгла.
8)

Потребителски аватар
Pav3l
Контакти:

Мнениеот Pav3l » Вто 04 авг 2009 22:39

@vaskoto1
Васко, издай някоя тайна де - пусни някоя друга снимка на вътрешната страна на стоповете, че още миналата година бая се чудих на моите от къде могат да се клъцнат отвори за групите диоди...

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Вто 04 авг 2009 22:43

не съм снимал... :oops:
винаги правя такива дивотии като открадна малко време и последното за което се сещам е да снимам... защото всичко ми е експериментално и времянка и като стане-вече знам процеса, ама е завършен и... :banghead: :deal

Потребителски аватар
Pav3l
Контакти:

Мнениеот Pav3l » Вто 04 авг 2009 22:53

vaskoto1 написа:... като стане - вече знам процеса, ама е завършен и...

... И бързаш да монтираш и да видиш как ще изглежда, пък и работата чака вече ;)

Знам как е, щото и аз така правя, ама след работа. Пък като съм уморен хич не ми се пипа.
Ако случайно не те домързи развий гайките на стоповете и ги цъкни, даже и с тел-а става. Интересни са ми само отворите!
За другото сам ще се оправя, като обещавам и да снимам основните неща - платката няма смисъл да я снимам, щото и за реното, и за ФВ - все е платка, диодите се редят по същия начин и със същите резистори...

Потребителски аватар
Peteff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Peteff » Сря 05 авг 2009 6:16

мисълта ми на мен за големите диоди беше че сякаш ще стоят по красиво ( може и да се лъжа ),обаче за сега не откривам такива които светят силно и май с 5 мм ще се работи

Lazar2005
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lazar2005 » Пон 01 ное 2010 20:06

Колеги видях че и вие се заигравате като мен и само да ви кажа откаде си купих светодиодите тъй като на количество дават отстъпки а ако се саберете и повече колеги може и по 9 ст. на парче а и има различни видове градуси на лъча и светлинна мощност ето ви сайт-а като можете и да си поръчате готово платно с желаните размери ако не ви се занимава

http://www.led.omega-light.com/Leds/leds.htm

Върни се в “Направи си сам!”