Защо са толкова трудни тези кръгови?

Нормативна уредба - Закон за движение по пътищата, правилник за прилагането му, нарушения, актове и наказателни постановления. Глоби и административни мерки и обжалване.
Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Re: Защо са толкова трудни тези кръгови?

Мнениеот ktamen » Пон 27 фев 2017 1:26

Според моето търсене в закона, регулирани и нерегулирани кръстовища няма.
Има кръстовища с равнозначни пътища и други кръстовища, на които е сигнализирано кой е пътят с предимство. Кръстовища, на които е сигнализирано кой е пътят без предимство също няма.
Ще поровя още малко, ама като знам колко пъти се е спорило в този форум дали си длъжен или не, да гледаш знаците и пред другите пресечки, се съмнявам, че ще открия ясен и категоричен текст.
Така или иначе влизащите от уличките във въпросното кръгово няма как да решат, че са с предимство, освен ако не следват строго буквата на закона, в който не са описани такива кръстовища, в които е обозначен само пътят без предимство. А щом няма такива кръстовища значи стоповете пред тях са поставени само за коледна украса и няма нужда да се съобразяват с тях :th_up
Горното е много логично, нали :mhihi
Кой ли дебил ги съчинява тези текстове :bowdown

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 27 фев 2017 8:13

Влизащите хубаво ще се съобразяват, ама каращите в кръговото също ще спират и накрая всички ще се чакат.
Странно е. Особено в контекста на картинката, която прикачих 2 страници по-назад. Според изписаното, с което май всички сме съгласни, щом има знак за кръгово движение кръстовището вече няма да е нерегулирано, но защо shofior.com твърдят друго?

Ето едно малко и правилно регулирано кръстовище. На всеки изход има знак за предимство, на всеки вход знак за без предимство. Докато това в Павлово не е такова.
https://www.google.com/maps/place/82,+S ... 9bfbebba6b

Последна промяна от VWGT на Пон 27 фев 2017 8:29, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Пон 27 фев 2017 8:26

https://www.google.bg/maps/@42.4798217, ... 312!8i6656

поредното българско "кръгово" движение

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 27 фев 2017 8:29

Аз не съм съгласен, че знакът за кръгово регулира движението.
Ако има такъв знак, кой е с предимство, тези в кръговото или влизащите :gruebel
Аз не съм виждал някой в Павлово да спира пред малките улички, ти виждал ли си?
Така или иначе подобни спорове и тълкувания недвусмислено показват, че мунс е прав. Трябва за всички кръгови да важат едни и същи правила.
Новозагорското кръгово е трепач :th_up

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 27 фев 2017 8:36

Може, ама защо изобщо го има, като и с него и без него е все тая?
Според картинката дясностоящият е с предимство.

Андонов примерно е постнал кръстовище, което изглежда като кръгово ама не е ... предполагам, че така го тълкуват пътните:)

Това е и моята идея, кръговото тръбва да има едно правило. Преминаващият има секун6а да се ориентира и да премине без ПТП. Няма време за анализ и оценка на неща които ние мъдрим тук с дни.

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Пон 27 фев 2017 8:51

https://www.google.bg/maps/@44.4655731, ... 312!8i6656

https://www.google.bg/maps/@44.4670694, ... 312!8i6656
Минавал съм през тези двете. Едно след друго са на излизане северно от Букурещ.
Ето и в северната ни съседка. Като нашите са. Абсурдно е кръгово да се регулира било то със знаци и още повече със светофар. В случая се вижда при неработеща светофарна у-ба кой е с предимство. Абсолютен шит е в груговото да си без предимство.

https://www.google.bg/maps/@51.4379599, ... 312!8i6656
https://www.google.bg/maps/@51.4416521, ... 312!8i6656

тук що няма , преди и в кръговото?!?! - защото правилото в кръгово е само едно : в кръговото винаги си с предимство в белите страни

Последна промяна от Andonov на Пон 27 фев 2017 9:17, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 27 фев 2017 8:57

Знакът трябва да го има за по-лесно ориентиране. Караш си нанякъде и знаеш, че трябва да завиеш наляво. Като знаеш, че пред теб има кръгово ще по-наясно как точно да стане маневрата.
На новозагорското кръгово няма знак, който като стигна до самото кръгче, да ми забранява да завия наляво срещу движението. Ако настина завия и има ченгета, дали ще ме глобят и по кой член :question

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Пон 27 фев 2017 9:00

а няма знаци за кръгово
ktamen написа:Знакът трябва да го има за по-лесно ориентиране. Караш си нанякъде и знаеш, че трябва да завиеш наляво. Като знаеш, че пред теб има кръгово ще по-наясно как точно да стане маневрата.
На новозагорското кръгово няма знак, който като стигна до самото кръгче, да ми забранява да завия наляво срещу движението. Ако настина завия и има ченгета, дали ще ме глобят и по кой член :question

https://www.google.bg/maps/@42.4806989, ... 312!8i6656
https://www.google.bg/maps/@42.4788237, ... 312!8i6656

Е тук няма знаци

п.с. Хората са открили топлата вода много преди нас. Поне да се научим да я ползваме.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 27 фев 2017 9:15

Абсолютно съм съгласен. Едно време и мен са ме учили, че ако няма знаци, кръговото е с предимство. По-късно разбрах, че не било така, ама май само у нас е тая неуредица.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Пон 27 фев 2017 9:21

ktamen написа:
Zdravko Zankov написа:Кръговото при "Петолъчката" също обърква доста водачи.

Какво странно има на Петолъчката? От колко време не си го виждал?

Преди "редакцията" му.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пон 27 фев 2017 9:40

VWGT написа:...Аз попринцип се справям с търсенето, но това ако съществува ще да е много апокрифно правило.

Сега е момента icoico да изрови някое прашасало съдебно тълкование по темата :)

Ще ти пусна на лични номера на банковата сметка за хонорара :Mr Green Fun

Пътен-знак-Б3-600x600.jpg

ППЗДвП
Чл.46.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 13 от 2015 г., в сила от 18.05.2015 г.) Пътен знак Б3 в населени места се поставя пред всяко кръстовище на улица с предимство. На другите пътища с настилка, които пресичат или се вливат в пътя с предимство, задължително се поставя пътен знак Б1 или Б2. Поставянето им не е задължително, ако тези пътища са без настилка.
(5) Когато пътят с предимство променя направлението си в кръстовището, това се указва с допълнителна табела Т13.

Следователно, понеже кръговото е кръстовище, знак за предимство се поставя само на входа на пътя с предимство.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пон 27 фев 2017 9:50

Ставаше дума за правило, което ни задължава да гледаме гърбовете на знаците:)

И не съм съгласен със заключението, защото тогава кръстовището (кръговото) в Самоков е странно регулирано, със знак за предимство на всеки изход.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Пон 27 фев 2017 10:00

VWGT написа:Ставаше дума за правило, което ни задължава да гледаме гърбовете на знаците:)

И не съм съгласен със заключението, защото тогава кръстовището (кръговото) в Самоков е странно регулирано, със знак за предимство на всеки изход.

За това и аз не зная, на мен инструкторът едно време (бафм@@му кога беше) също ми е казвал, че знаците за предимство и стопът са с такава форма, за да могат да се различават откъм гърба, ако са навяти от сняг или някой сиганин е прочел отблизо другия знак :Mr Green Fun Ко Ши Кайте за това долу, а?

rosy.jpg

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Пон 27 фев 2017 10:01

ktamen написа:На новозагорското кръгово няма знак, който като стигна до самото кръгче, да ми забранява да завия наляво срещу движението. Ако настина завия и има ченгета, дали ще ме глобят и по кой член :question

А на този въпрос някой ще ми отговори ли :rolleyes

Потребителски аватар
Andonov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Andonov » Пон 27 фев 2017 10:04

ktamen написа:
ktamen написа:На новозагорското кръгово няма знак, който като стигна до самото кръгче, да ми забранява да завия наляво срещу движението. Ако настина завия и има ченгета, дали ще ме глобят и по кой член :question

А на този въпрос някой ще ми отговори ли :rolleyes

Трудно е. Аз затова го написах кръгово в кавички. :mhihi В града пак е кръгово в кавички. Кръгово през което можеш да минеш направо :mhihi Никъде го няма те тва чудо.

Казали са ви но не точно това. Въпросните знаци са с различна форма за да се виждат не от другите участници, а от тези които ги приближават като са замърсени, завъртяни и т.н да се познават. Няма задължение в правилника към водачите да гледат и съобразяват с другите значи, освен с тези пред тях.

Последна промяна от Andonov на Пон 27 фев 2017 10:12, променено общо 1 път.

Върни се в “ЗДвП, нарушения, глоби, обжалване”